TMO Genel Müdürü Güldal Açiklamasi 'Findik Üreticilerinin TMO'ya Karsi Yogun Ilgisi Var'

'TMO'nun üst üste müdahalesi findigin degerinin daha çok anlasilmasana sebep oldu. Özellikle büyük sehirlerde yasayan bahçe sahipleri kisin, sonbahar ve ilkbaharda bahçelerine daha çok baktilar. Dolayisiyla istikrarli bir findik rekoltesi dönemi yasiyoruz'

HAYATI AKÇAY - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Gelinen süreçte findik üreticilerinin TMO'ya karsi yogun bir ilgisi var. Randevular açik. Su anda 15 bin üreticimiz ilk haftalar için 30 bin tonun üzerinde randevu almis durumda. Ilk bir haftada findigini teslim eden üreticilere 75 milyon lira ödemesini de yaptik." dedi.

Çesitli programlara katilmak üzere Ordu'ya gelen Güldal, AA muhabirine, 1 Eylül'de findik alimina baslayan TMO'nun süreci basarili sekilde devam ettirdigini söyledi.

TMO'nun 18 noktada findik alimina basladigini hatirlatan Güldal, aradan geçen bir hafta içerisinde alim noktalarinin 32'ye kadar çikarildigini kaydetti.

Zaman zaman üreticilerin findik verdigi TMO depolarina ziyaretler gerçeklestirdigini aktaran Güldal, üreticilerin TMO'ya karsi büyük teveccühünün bulundugunu, bu durumun da sevindirici oldugunu ifade etti.

Findikta bu sezon randiman ve kalitenin yüksek olmasinin fiyatlara olumlu yansidigi bilgisini veren Güldal, "Bu haliyle baktigimizda ortalamanin 28 lira oldugu, hatta randimana göre 30 liraya kadar fiyat skalasini yükselten üreticilerimiz var. Bu da ayri bir mutluluk." diye konustu.

Güldal, bölgede hava sartlarinin biraz daha müsaade etmesiyle harmanlarda bulunan findigin kurutma isleminin kisa sürede tamamlanacagini ümit ettiklerini dile getirerek, "TMO olarak 68 noktada alim yeri hazirligi yapiyoruz. Findik olan ve üreticilerimiz yogun oldugu yerlerde depo imkanlarini da dikkate alarak findik alimlarini gerçeklestirecegiz." diye konustu.

- "Üreticilerimiz TMO'nun belirlemis oldugu fiyatlarin altinda hiçbir sekilde findiklarini satmasinlar"

TMO'nun gerek personel, gerek altyapi gerekse finansal bakimindan hazirliklarini çok önceden tamamladigini kaydeden Güldal, söyle konustu:

"Gelinen süreçte findik üreticilerinin TMO'ya karsi yogun bir ilgisi var. Randevular açik. Su anda 15 bin üreticimiz ilk haftalar için 30 bin tonun üzerinde randevu almis durumda. Ilk bir haftada findigini teslim eden üreticilere 75 milyon lira ödemesini de yaptik. Üreticilerin TMO'ya arz ettikleri ürünün bedelini hesaplarina yatiriyoruz. Bu noktada endiseleri olmasin. Tüm üreticilere çagrimiz, TMO'nun belirlemis oldugu fiyatlarin altinda hiçbir sekilde findiklarini satmasinlar. Mutlaka TMO fiyatlarini referans alsinlar. Üzerine satarlarsa bereketli olsun. Ama altina düsmesinler. Emeklerine yazik olur. TMO bu noktada hazir. Alim noktalari hazir. Randevularimiz açik. Üreticilerimizi bekliyoruz."

- "Geriye gönderdigimiz ürün hemen hemen yok gibi"

Güldal, TMO'nun findik alimi kriterlerine de deginerek, "Ürünün rutubet oraninin yüzde 6'nin altinda olmasi gerekiyor. Yüzde 40 saglam iç esasi olmasi gerekiyor. Yine burusuk, kirik oranlari de bilinen oranlar. Üreticilerimizin geçmis yillarda teslim ettigi kriterlerle ayni. Ziyaret ettigim depolarda gördüm ki üreticilerimiz findigin ayiklamasini, temizlemesini, kurutmasini güzel ve itinali sekilde yapmis. Geriye gönderdigimiz ürün hemen hemen yok gibi. Bu da ayrica memnuniyet konusu oldu." dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin 9'uncu kez findikta müdahale aliminda bulundugunu animsatan Güldal, söyle devam etti:

"Haliyle findik üreticileri bahçelerine daha fazla bakim yapma durumuna geldiler. TMO'nun üst üste müdahalesi findigin degerinin daha çok anlasilmasana sebep oldu. Özellikle büyük sehirlerde yasayan bahçe sahipleri kisin, sonbahar ve ilkbaharda bahçelerine daha çok baktilar. Üreticiler bahçenin budamasi, ot temizligi ve gübrelemesine daha çok özen gösteriyor. Bu da findikta var senesi ya da yok senesinin de bitmesine neden oldu. Dolayisiyla istikrarli bir findik rekoltesi dönemi yasiyoruz. Bu durum kaliteye ve verime de yansidi. Bu durum üreticilerin istikrarli bir gelire kavusacagini gösteriyor. Bu ürünün kiymetini bilmek lazim. Findik para ediyor. Üreticiler de bahçesine sahip çikiyor. Kendilerini tebrik ediyorum."
Kaynak: AA