ABD'nin Teksas Eyaletinde Tartismali Kürtaj Yasagi Yürürlüge Girdi

NEW YORK – ABD’nin Teksas eyaletinde kadinlarin hamileliklerinin 6’nci haftasindan sonra kürtaj olmasini yasaklayan yasa yürürlüge girdi.

ABD Yüksek Mahkemesi, yasanin 1 Eylül’de yürürlüge girmesinin engellenmesi için bir gece önce yapilan acil basvuruyu gündeme almayarak yasaya yesil isik yakmis oldu.

ABD Baskani Joe Biden, yaptigi açiklamada, “asiri” olarak nitelendirdigi yasanin kadinlarin anayasal haklarini ihlal ettigini ve yönetiminin bu hakki savunup koruyacagini söyledi.

Biden, yasanin, özellikle de azinlik ve düsük gelirli kadinlarin ihtiyaç duydugu saglik hizmetlerine ulasmasina engel olacaginin da altini çizdi.

Teksas'ta geçen mayis ayinda kabul edilen yasa, uzmanlarca ABD’nin en sert kürtaj yasalarindan biri olarak gösteriliyor.

Yasayla hamileliklerinin 6’nci haftasini geçen kadinlarin kürtaj yaptirmasi yasaklanirken, kürtaj kliniklerinin yani sira 6 haftadan sonra kürtaj olan kadinlara yardim eden, kürtaj için maddi yardim saglayan ya da klinigine götüren kisilere dava açilmasina olanak saglaniyor.

Dava açan sahislarin, kürtaj olan kisiyle herhangi bir sekilde iliskili olmasi da gerekmiyor.

Yasa, ABD Yüksek Mahkemesi’nin eyaletlerin ceninin yasayabildiginin kesinlestigi 22-24 haftadan önce kürtaj yaptirmanin yasaklanamayacagina dair önceki kararlari ile çelistigi ve kadinlarin 6 haftadan önce hamile olduklarini ögrenmelerinin mümkün olmadigi gerekçesiyle elestiriliyor.

Kaynak: AA