Rektör Kizilay'dan Projelerin Önemi Vurgusu

Malatya Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, etkinlik açilisinda yaptigi konusmada, projelerin önemine temas ederek, “ Ulusal projeler kadar uluslararasi projeler de önemlidir. Çünkü bu projeler ülkemize dis kaynak getiriyor” dedi.

Rektör Kizilay'dan Projelerin Önemi Vurgusu
TÜBITAK 2237-B Proje Egitimi Etkinliklerini Destekleme Programi kapsaminda gerçeklestirilen “Ulusal ve Uluslararasi TÜBITAK Projesi Hazirlama Bilim Okulu" etkinliginin açilis töreni yapildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Türkmen, Turgut Özal Tip Merkezi (TÖTM) Bashekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Saglik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurettin Aydogdu, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mahmut Durmus, Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Erdem Topal ve program kapsaminda egitim verecek akademik personel ile ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan programda konusan Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay “Bilim Okulu” programi hakkinda bilgi verdi. Kizilay, “Degerli katilimcilar, ulusal ve uluslararasi TÜBITAK Proje Hazirlama Bilim Okulu’nda Suat Tekin hocanin koordinatörlügünde sizleri yeniden üniversitemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bilim Okulu proje hazirlama kursu çok önemli bir kurs çünkü ulusal ve uluslararasi projeler bilimin önemli kaynagini olusturmaktadir. Her projede oldugu gibi bu projede de bir bilim komisyonu var. Bilim komisyonu projeyi inceliyor ve ardindan genel bir degerlendirme ekibi tarafindan degerlendirilen projeler kabul veya ret ediliyor. Proje hazirlama safhasi çok önemli bir safhadir. Projenin içerigi, yazim tarzi, hipotezin gücü gibi degerlendirmeler yapildiktan sonra iyi bir proje yazilmissa ve orijinal bir hipotezi varsa geçme ihtimalini yüksek buluyoruz. Ulusal projeler kadar uluslararasi projeler de önemlidir. Çünkü bu projeler ülkemize dis kaynak getiriyor. Bu proje sizler için çok iyi bir firsat olacak. Bu proje hazirlama etkinligi, katilimcilar için çok önemli bir kilavuz ve rehber olacak, buradan önemli yetkinlikler kazanarak ayrilmis olacaksiniz. Sizlere kurs kapsaminda ders verecek olan hocalarimiz bu alanda birçok projeyi basariyla yürüterek tamamlamis ve bunlari bilimsel makalelere dönüstürmüs hocalarimizdan olusmaktadir. Kurs kapsaminda toplam 8 hocamiz size egitmen olarak kurs verecek. Bunlardan 3’ü ev sahibi hocamiz 5’i de il disindan gelen misafir hocalarimizdir” ifadelerini kullandi.

“Yangin Söndürme Bombasi” projesi vurgusu

Konusmasinin sonunda, Türkiye’de meydana gelen basta orman yanginlari ve sel gibi dogal afetlerin bilim adamlarinin çalismalari ile basariyla kontrol altina alinip, önlenebilecegini belirten Kizilay, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Enerji Anabilim dalinda Arastirma Görevlisi olarak çalisan Murat Toptas’in dünyada bir ilk olan ödüllü “Yangin Söndürme Bombasi” projesi hakkinda bilgi vererek tüm katilimcilara tesekkür etti.

Etkinlik Koordinatörü Doç. Dr. Suat Tekin, TÜBITAK’in 2237-B Bilimsel Egitim Etkinliklerini Destekleme programi kapsaminda desteklenen TÜBITAK Projesi Hazirlama Bilim Okulu etkinligine ev sahipligi yapmaktan duydugu memnuniyeti belirtti ve simdiye kadar yapilan etkinlikler hakkinda bilgi vererek sunlari söyledi:

“2016 yilinda baslattigimiz TÜBITAK’in 2237-A ve 2237-B etkinliklerini su an da aktif olarak üniversitemizde devam ettiriyoruz. 2016 yilindan bu güne kadar 20 farkli proje de koordinatörlük yapmis bulunmaktayim. Bu kursumuzun hedef kitlesi doktora yapan, doktorasini tamamlamis veya uzmanligini tamamlamis genç arastirmacilar olarak nitelendirdigimiz ögretim üyesi ya da ögretim üyesi adaylaridir. Yaklasik 40 ögrencimizi bu kurs kapsaminda kursa dâhil ettigimizi belirtebilirim. Egitim kapsaminda 8 ögretim üyesi hocamizla bu programi yürütecegiz. Bu hocalarimiz da sabah oturumlarinda teorik, ögleden sonraki oturumlarda ise bu teorik bilgilerin uygulamali egitimlerini verecekler. Katilimcilar, uygulamali egitimlerde 5 ya da 6 kisiden olusan gruplarla masalarda çalisirken bizler bu projeler kapsaminda katilimcilara danismanlik yapacagiz.”

Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mahmut Durmus kurslarin öneminden bahsederek, tüm katilimcilara basarilar diledi ve egitimin faydali olmasi temennisinde bulundu.

Program Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Enerji Anabilim Dali Ars. Gör. Murat Toptas’in “Yangin Söndürme Bombasi“ projesini örnek proje olarak anlatmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA