Dünyanin Üçüncü En Uzun Çift Tüplü Kara Yolu Tüneli Zigana'da Sona Yaklasildi

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, tamamlandiginda dünyanin üçüncü, Avrupa’nin ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak Zigana Tüneli’nde sona yaklasildigini bildirdi.

Dünyanin Üçüncü En Uzun Çift Tüplü Kara Yolu Tüneli Zigana'da Sona Yaklasildi
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Trabzon-Gümüshane kara yolu üzerinde yapimi devam eden Yeni Zigana Tüneli Projesi’nde yüzde 91 oraninda kazi destekleme seviyesine gelindigini bildirdi. Tünel tamamlandiginda Trabzon ile Gümüshane arasi araçla 1,5 saat olan ulasim 40 dakikaya düsecek.

Dogu Karadeniz Bölgesi’ni Orta Dogu, Kafkaslar ve Iran’a baglayan tarihi Ipek Yolu’nun geçtigi güzergahta olan ve tamamlandiginda dünyanin üçüncü, Avrupa’nin ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak Zigana Tüneli’nin insaatinda sona yaklasildigini belirten Bakanlik, 24 saat vardiyali çalismalari süren tünel insaatinda yüzde 91 oraninda kazi destekleme seviyesine gelindigini, isigin görünmesine ise çift yönlü olarak 1,2 kilometre kalindigini bildirdi. Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, tamamlanmak üzere olan Zigana Tüneli için su degerlendirmelerde bulundu:

“Zigana Tüneli bittiginde burasi Erzurum ile Trabzon arasinda hem lojistik koridor olarak hem de ulasim açisindan büyük önem ihtiva eden bir tünel olacak. Dünyanin en önemli, en büyük tünellerinden bir tanesi olarak bölgeye büyük hizmetler yapacak. Hem lojistik olarak Trabzon Limani’ni Orta Anadolu’ya baglayacak, Türkiye’nin güneyine, dogusuna baglayacak önemli bir aks üzerinde olacak.”

Agir vasita sürücüleri ulasimda güvenli ve ekonomik bir rahatlama yasayacak

Projenin dünya ve Avrupa’nin sayili büyük projelerden biri olduguna vurgu yapan Bakanlik, tamamlandiginda dünyanin üçüncü, Avrupa’nin ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak Zigana Tüneli’nin insasinin tüm hiziyla sürdügünü ve yüzde 91 oraninda kazi destekleme seviyesine gelindigini belirterek, tünelin yurt içi kara yolu ulasimi ile uluslararasi ticaretin daha hizli yapilmasina katki saglayacagina dikkat çekti. Bakanlik ayrica yeni tünelin hizmete girmesiyle birlikte özellikle agir vasita sürücülerinin ulasimda güvenli ve ekonomik bir rahatlama yasayacagini aktardi.

Tek tüpte isigin görünmesine son 1,2 kilometre kaldi

Projeyle Gümüshane’nin Torul ilçesine bagli Köstere köyü mevkiiyle Trabzon’un Maçka ilçesine bagli Basarköy köyü arasinda her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunlugunda çift tünel insa edildigini animsatan Bakanlik; çift tüp uzunlugu 29 kilometre olan projede her iki tüpte de 13,3 kilometre olmak üzere toplamda 26,6 kilometrelik kazi isinin tamamlandigini bildirdi. Bakanlik, kazi isleminin yüzde 91’i tamamlanan tünelde beton kaplama imalatinin da yüzde 68’lik kisminin tamamlandigini belirterek, Yeni Zigana Tüneli’nde tek tüpte isigin görünmesine ise son 1,2 kilometre kalindiginin bilgisini verdi.

Erzurum ile Trabzon arasinda lojistik koridor olacak

Zigana Tüneli’nin bittiginde Erzurum ile Trabzon arasinda hem lojistik koridor olarak hem de ulasim açisindan büyük önem ihtiva eden bir tünel olacagina dikkat çeken Bakanlik, dünyanin en önemli, en büyük tünellerinden bir tanesi olarak Zigana Tüneli’nin hem lojistik olarak Trabzon Limani’ni Orta Anadolu’ya baglayacagini hem de Türkiye’nin güneyine, dogusuna baglayacak önemli bir aks üzerinde olacagina vurgu yapti.

Yüzde 91 kazi, yüzde 68 kaplama isleri tamamlandi

Proje uzunlugu 14,5 km olan Zigana Tüneli’nin Trabzon ili sinirlari içerisinde Trabzon-Gümüshane Yolu’nun 43,8. km’sinden baslayip, 66,8. km’de Gümüshane il sinirlari içerisinde Köstere mevkiinde yapim çalismalari tamamlanmak üzere olan Köstere Deresi-Gümüshane arasi Devlet Yolu güzergâhina baglanacagini aktaran Bakanlik, Zigana Tüneli’nde bugüne kadar toplamda 2x13,3 km’lik yüzde 91 tünel kazi ve destekleme yapildigini, ayrica toplamda 2x 9,8 km’lik yüzde 68 kaplama islerinin tamamlandigini bildirdi.
Kaynak: İHA