Türkiye'nin Yöresel El Sanatlari Ahlat'ta Tanitiliyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Malazgirt Zaferi etkinliklerinde Türkiye’nin yöresel el sanatlari kurulan stantlarda tanitiliyor.

Türkiye'nin Yöresel El Sanatlari Ahlat'ta Tanitiliyor
"1071 Sultan Alparslan Ahlat Otagi" ve “Ahlat Millet Bahçesi”ndeki etkinlik alaninda olusturulan tanitim stantlarinda sergi açan el sanatkarlari yörelerine özgü el sanatlarini ziyaretçilere tanitiyor. Çogunlugu Kültür ve Turizm Bakanligi sanatçilarindan olusan el sanatkarlari bakircilik, sedefçilik, bez bebekçilik, tas ustaligi, çömlekçilik, kilim örme, çinicilik, ahsap ve bastonculuk gibi alanlardaki hünerlerini stantlarini ziyaret eden ziyaretçilere sergiliyor. Stantlari ziyaret eden vatandaslar çesitli yörelere ait el sanatlarini ustalarin yönlendirmesiyle yapmaya çalisirken, bazi vatandaslar ise el sanatlariyla yapilan hediyelik ürünleri satin aliyor. Vatandaslar ayrica emniyet ve jandarmanin açtigi stantlara da büyük ilgi gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin davetlisi olarak Mugla’nin Fethiye ilçesinden gelerek Ahlat’ta stant açan hali-kilim ustasi Meryem Atmaca, Bakanligin Fethiye’nin yöresel kültürel degerlerini Ahlat’ta tanitma firsati verdigini belirterek, “Ben hali-kilim ögretmeniyim. Bakanlik sanatçisiyim ayni zamanda. Biz bu isi yöresine uygun, özelligine uygun karakterize bir motif olarak isliyoruz, halen devam ettiriyoruz. Orta Asya’dan nasil atalarimiz geldi özelligine uygun koyunun üzerinden yünlerini aldi, isledi, boyadiysa bizde yine ayni usulle geleneksel olarak bu kültürü Fethiye’de yasatiyorum. 20 tezgahli bir atölyem var. Tanitimlarda da yurt disinda Paris’te, Avusturya’da, Tunus’ta, Gana’da her yerde tanitma firsati buldum. Gerçekten çok kültürel bir deger olan halilarimizin gün yüzüne çikmasi gerektigine inaniyorum. Bu etkinlikler de bu açidan çok faydali” dedi.

Baston Ustasi Refa Gökbulak da, “1071 Malazgirt Zaferi’nin 950. yil dönümü münasebetiyle organize edilen fuarda yerimizi aldik. Aylardir bunun için çalisiyorduk. Müthis bir kalabalik var, ilgi var. Standimizda biz de Ahlat bastonlarini elimizden geldigince tanitmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA