TÜDKIYEB Baskani Çelik Açiklamasi 'Yetistiricilere Verilen Destek Artarak Devam Etmeli'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Tarim ve Orman Bakanligi’nin yetistiricilere verdigi destegin artirilarak devam etmesini istedi. Çelik, “Destek devletten üretim bizden. Girdi maliyetlerinin yüksekligine ragmen, sartlar ne olursa olsun hayvan sayimizi artirarak üretime devam etmeliyiz” dedi.

TÜDKIYEB Baskani Çelik Açiklamasi 'Yetistiricilere Verilen Destek Artarak Devam Etmeli'
TÜDKIYEB Marmara Bölgesi Il Birlik Baskanlari Istisare ve Dayanisma Toplantisi Bursa’da yapildi. Genel Baskan Nihat Çelik Baskanliginda düzenlenen toplantida, küçükbas hayvancilik sektörünün sorunlari ve çözüm önerileri görüsüldü. Baskan Çelik, “Orman yanginlari, sel felaketleri ve diger afetlerde devletin varligini bir kez daha hatirlatan, magdurlari yalniz birakmayan, yaralari saran Tarim ve Orman Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’yi 276 bin üyemiz adina kutluyorum. Olaylari yakindan takip eden Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile yangin ve sel felaketleriyle mücadelede sevk ve idareyi bizzat yapan, magdurlarin acilarina ortak olarak yaralarin sarilmasi için emek ve çaba sarf eden, itfaiye ve kurtarma ekiplerinin yaninda olan Tarim ve Orman Bakanimiza tesekkürle emeginin ödenmeyecegini biliyoruz. Ayrica felaket bölgelerinde halkimizi yalniz birakmayarak acilarina ortak olan diger bakanlarimiza da tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Devlet destekleriyle nefes alan yetistiricilerin, yasadigi sikintilara ragmen sartlar ne olursa olsun üretime devam ettigini belirten TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, “Tarim ve Orman Bakanimiz çesitli destekleme kararlari getirdi. Cumhuriyetin kurulusundan bugüne kadar ilk kez bir yem destegi aldik” dedi.

Tarim sektörünün üstü açik bir fabrika oldugunu, bu nedenle diger sektörlere göre dogal risklere karsi korumasiz kaldigini ifade eden Çelik, “Yetistiricimize verilen tarimsal hibe destekleri, tarimda sürdürülebilirligin artirilmasini, rekabet gücünün yükseltilmesini ve yetistiricilerimizin refahina katki saglamasini amaçlamaktadir” diye konustu.

Küçükbas hayvancilikta yeni konulan destekler ve bazi destek kalemlerine yapilan ilavelerin küçükbas hayvan sayisinin artisinda etkili oldugunu belirten Çelik, “Bu gelismeden dolayi Tarim ve Orman Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’ye tesekkür ederiz. Özellikle pandemi döneminde Tarim Bakanimiz her zaman yanimizda olmus, yetistiricilerimizi cesaretlendirmis ve verdigi desteklerle üretimi devam ettirmistir. Yem fiyatlarinin yüksek oldugu dönemde ilk kez bir yem destegi aldik. Allah nasip ederse biz bu desteklerin bundan sonra da artarak devam etmesini bekliyoruz. Desteklerin, kayitli tüm hayvanlari kapsamasini bekliyoruz. Küçükbas hayvanciligimizin sürdürülebilirligi için desteklenmesi önem arz etmektedir. Yetistiricilerimiz zannedilmesin ki sadece küçükbas hayvan üretiyor. Tüm tarimsal ürünlerin üretimde de büyük paya sahiptirler. Bizde sartlar ne olursa olsun üretime devam edecegiz” dedi.



"Üretime deger vermeliyiz"

“Yetistiriciler olarak üretime daha çok deger vermeliyiz” diyen Çelik, “Üretimdeki en önemli besin maddelerinden bir tanesi de koyun, keçi, oglak etidir. Özellikle bizim kirmizi et açigini kapatmamiz için çok üretmemiz lazim. Su an yüzde 22 olan kirmizi et üretimindeki hedefimizi yüzde 25’in üzerine çikarmaliyiz. Bizim kendi hesaplarimiza göre 265 bin tonun üzerinde kirmizi et üretimine sahibiz. Su anda 55 milyon koyun ve keçiden bahsediyoruz. Her hayvandan 1 kilo et verimi arttirdigimiz zaman kirmizi et üretimini 320 bin tonun üzerine çikarmis olacagiz. Bunu gerçeklestirdigimiz zaman kirmizi et açigini da kapatmis olacagiz. Bu, sütte de, yagda da, peynirde de artis saglayacaktir” seklinde konustu.



Göç tersine döndü

Göç rüzgarinin kentten köye tersine döndügünü belirten Çelik, “Covid-19 virüsünün yayilmasi ile birlikte artik insanlar kentten köye dönmeye basladi.

Kirsalda yasamak isteyen insanlarin da koyunculuktan baska bir isi tercih etmedigini görüyoruz. Bu nedenle de gençleri de küçükbas hayvanciliga özendirmeliyiz ve tesvik etmeliyiz” dedi.

Küçük aile isletmelerinin de daha çok desteklenmesini ve sahip çikilmasini isteyen Çelik, “Tarimda aile isletmeleri dünyadaki tüm tarimsal isletmelerin yaklasik yüzde 98’ini olusturmakta ve tarimsal üretimin yüzde 56’sini gerçeklestirmektedir. Ülkemizde de isletmelerimizin yaklasik yüzde 85’ini olusturan küçük aile isletmeleri tarimimizin sigortasi durumundadir. Bu nedenle küçük aile isletmeleri daha çok desteklenmeli ve sahip çikilmali” diye konustu.

Kaynak: İHA