(ÖZEL) Bu Bitkiler Sayesinde Bal Üretimi Iki Katina Çikiyor

Eskisehir Orman Fidanligi’nda hammadde ve üretim çalismalari kapsaminda ekilen sifali ve aromatik bitkilerin çevredeki arilarin bal üretimini iki katina çikarmasi nedeniyle Bal Ormanlari’na ekilerek, hem üretimin artirilmasi hem de bitkilerde bulunan sifali maddelerin bala geçirilmesi hedefleniyor.

(ÖZEL) Bu Bitkiler Sayesinde Bal Üretimi Iki Katina Çikiyor
Eskisehir Orman Fidanligi içerisinde kurulan sera ve bahçelerde, her yil milyonlarca farkli türden bitki üretilerek yerli ve yabanci üreticilere sunuluyor. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi ve Orman Fidanligi isbirligiyle hammadde ve üretim çalismalari amaciyla ekilen sifali ve aromatik bitkiler, çevredeki bal üretimini dogrudan etkiliyor. Yapilan arastirmalar sonucunda arilarin çiçeklenme süresinin kisaldigi anlasilirken, bal üretiminin ve kalitesinin de iki katina çiktigi görülüyor. Bu kapsamda çalismalarini sürdüren yetkililer, sifali ve aromatik bitkileri Bal Ormanlari’nda belirlenen alanlara ekerek ülke genelindeki bal üretimini artirmayi hedefliyor. Ayrica bitkilerin içerisinde bulunan sifali maddelerin arilar sayesinde bala geçirilmesiyle, tüketicilerin saglik ve sifa yönlerini kolaylastirmayi amaçlaniyor.

“Biz ilk çalismaya baslarken aricilik aklimiza gelmemisti”

Ayni kovan sayisiyla bal üretiminin iki katina çikarilabilecegini söyleyen Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Duran Katar, “Tibbi ve aromatik bitkiler birçok sektör için hammadde üretiyor ama aricilik ve bal üretimine yönelik olarak da çok önemli bir yere sahip. Ariciligin bütün dünyada oldugu gibi Türkiye’de de en büyük sorunu, çiçeklenme sürelerinin kisa olmasi ve arilarin oldugu bölgede çok az çesitte çiçek bulabilmesidir. Tibbi aromatik bitkiler bu konuda devreye girdigi zaman süre kisaliyor. Su anda bu alanda farkli bitkiler çiçek açtigi için arilar açisindan çok önemli bir mera alani olusturuyor. Biz ilk çalismaya baslarken aricilik aklimiza gelmemisti. Hem Eskisehir’de hem de Türkiye’nin baska bölgelerinde bu bitkilerin kullanildigi Bal Ormanlari olusturulacak. Bu bitkilerin içerisindeki degerli ve sifa kaynagi olan etken maddeleri, kendi enzimlerine dahil ederek sifali ballar haline getirmesi konusunda çok güzel bir gelecek görüyorum. Türkiye’de ayni kovan sayisiyla bal üretimini iki katina çikartmak, kalite ve fiyat açisindan da degerli bal üretme imkanimiz var” seklinde konustu.



“Bizim ürettigimiz tibbi bitkilerin aricilikta da önemli oldugunu anladik”

Sifali bitkilerin polen sayisi ve bal ürünlerinin kalitesini arttirdigini ifade eden Eskisehir Orman Fidanligi Müdürü Izzet Bolatkiran, konuyla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Civardaki aricilarla görüstügümüz zaman, bu bahçeyi kurduktan bal verimlerinin arttigini ögrendik. Hatta verimin iki katina çiktigini söylediler. Bizim ürettigimiz tibbi bitkilerin aricilikta da önemli oldugunu anladik. Bu bitkiler; bal, polen verimi ve diger bal ürünlerinin kalitesini yükseltiyor. Zufa otu dedigimiz bir bitki var. Çok bilinen bir bitki degil. Üniversite ile yaptigimiz çalismalar sonucunda biz de tanidik. Arilarin ragbeti çok fazla ve zufa otunu biçtiginiz zaman tekrar kendini yenileyebiliyor. Bence bunlarin analiz sonuçlari ortaya çiktigi zaman da saglik yönünden de etkilerin oldugu görülecek. Bu bitkilerdeki etken madde arilarin balina geçecek ve bunu tüketen insanlar da sifa bulacak.”
Kaynak: İHA