Putin Açiklamasi 'ABD Ve NATO'nun Afganistan'daki Operasyonlarinin Basarili Oldugunu Söylemek Mümkün Degil'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Almanya Basbakani Angela Merkel ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “ABD ve NATO’nun Afganistan’daki operasyonlarinin basarili oldugunu söylemek mümkün degil” derken Merkel ise, “Almanya’nin önceligi, 20 yillik NATO operasyonlarinda isbirligi yapanlara yardim saglanmasi” diye konustu.

Putin Açiklamasi 'ABD Ve NATO'nun Afganistan'daki Operasyonlarinin Basarili Oldugunu Söylemek Mümkün Degil'
Almanya Basbakani Angela Merkel, görev süresi sona ermek üzereyken gerçeklestirdigi yurtdisi ziyaretlerinin son duragi olan Rusya’nin baskenti Moskova’da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelmisti. Rusya lideri Putin ve Almanya Basbakani Merkel, yaklasik 3 saat süren görüsmenin ardindan basin mensuplarina görüsmenin detaylarini aktardi. Basin toplantisinin açilis konusmasini yapan Putin, “Sayin Sansölye ile bugünkü görüsmemiz yapiciydi. Heyetlerin de katilimiyla ayrintili bir sekilde Rus-Alman iliskilerinin mevcut durumunu ve gelecegini degerlendirdik, birçok konuda görüs alisverisinde bulunduk” dedi.



“Afganistan’a alisik olmadigi yönetim biçimini dayatma çabalari verimsiz”

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, “Afganistan’i çok iyi taniyor ve biliyoruz. Bu ülkenin düzenin nasil olduguna ve bu ülkeye alisik olmadigi yönetim ve sosyal yasam biçimlerini dayatma çabalarinin ne kadar verimsiz olduguna ikna olmus durumdayiz. Bu tür sosyal ve siyasi deneyler bir kez bile basariyla sonuçlanmazken, sadece ülkelerin dagilmasina, siyasi ve sosyal sistemlerinin gerilemesine yol açiyor. Ayni zamanda Taliban da düsmanliklari sona erdirdiklerini duyurarak, kamu düzenini saglama, yerel halkin ve yabanci diplomatik misyonlarin güvenligi garanti etme sözünü verdi. Tüm bunlarin hayata geçirilecegini umuyorum” ifadelerini kullandi.

Uluslararasi topluma, Taliban’in ifadelerine karsi ihtiyatli olunmasi mesajini veren Putin, “Uluslararasi toplum, BM Güvenlik Konseyi ile koordinasyon içinde bu süreci yakindan takip etmeli” dedi.



“ABD ve NATO’nun Afganistan’daki operasyonlarinin basarili oldugunu söylemek mümkün degil”

Rusya lideri Vladimir Putin, Taliban’in Afganistan’da kontrolü saglamasinin ardindan ülkeden kaçan Afgan halkinin arasina “siginmaci kiligina girmesi muhtemel teröristler” ile ilgili uyarilarda bulunarak, “Su anda en önemli konu, Afganistan’dan teröristlerin, siginmaci kiligina girerek komsu ülkelerin topraklarina sizmasini önlemek. Taliban bugün neredeyse ülkenin tümünü kontrol ediyor, buna baskent Kabil de dahil. Bu gerçek göz önünde bulundurulmali ve elbette Afganistan’in dagilmasi önlenmeli” diye konustu.

ABD ve NATO’nun, Afganistan’da bulundugu süre için de açiklamalarda bulunan Putin, “Afganistan’daki operasyonlarin basarili oldugunu söylemek elbette mümkün degil ama bu noktayi konusmak bizim çikarimiza degil” dedi.



“Belarus’taki durumun iyilestirilmesi sürecinde dis güçler duruma müdahil olmamali”

Rusya lideri Putin geçtigimiz yil yapilan seçimlerden sonra siyasi krizin bas gösterdigi Belarus ve iç savasin yasandigi Ukrayna ile ilgili de açiklamalarda bulundu. Belarus’taki durumun iyilestirilmesi sürecinde dis güçlerin duruma müdahil olmamasi gerektigini savunan Putin, “Elbette Belarus’taki durum da söz konusuydu. Sayin Sansölye bu konuya da degindi. Belarus toplumun içindeki çeliskilerin, dis müdahale olmadan yalnizca anayasal ve hukuk çerçevesinde ve yalnizca Belaruslularin kendileri tarafindan çözüme kavusturulmasi gerektigine inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’daki Donbas bölgesinde yasanan çatismalara dair açiklamalarda bulunan Putin, “Bugün Rusya ve Almanya tarafindan, Ukrayna’nin güneydogusundaki temas hattindaki gerilimin artmasindan duyulan büyük endise dile getirildi.

Bu konuyu müzakere ettik ve müzakerenin en yakin zamanda devam edecegini umuyorum. Biz birlikte Donbas’a barisi yeniden getirme imkanini çok aradik ancak maalesef bunu henüz basaramadik” dedi.



Putin’den Iran ve Libya mesajlari

Putin, Almanya Basbakani Merkel ile görüsmesinde Iran’in nükleer programina dair konuyu da ele aldiklarini söyleyerek, “Iran’in nükleer programiyla ilgili durumu degerlendirirken Sayin Sansölye ile birlikte, Iran’da yeni hükümet kurulduktan sonra Kapsamli Ortak Eylem Plani’ni korumaya yönelik güçlü çabalarin devam edecegi umudunu dile getirdik” diye konustu.

Libya konusunda da uluslararasi kamuoyuna çagrida bulunan Putin, “Dünya toplumunun, Libya’da henüz elde edilemeyen pozitifligi korumak ve gelistirmek amaciyla tüm etkili siyasi güçlerle diyalogu sürdürmesi gerektigine inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Putin ile Merkel arasinda Navalny gerilimi

Almanya Basbakani Angela Merkel ise yaptigi konusmada, cezaevine gönderilen Rus muhalif lider Alexei Navalny’e deginerek, Navalny’nin tutuklulugunu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Merkel, Rus muhalif liderin serbest birakilmasini istedi.

Merkel’in talebine cevap veren Putin, “(Navalny) siyasi faaliyetleri nedeniyle degil, yabanci ortaklara yönelik isledigi suçlar nedeniyle mahkum edildi. Siyasi faaliyete gelince kimse is projelerini hayata geçirmek için siyasi faaliyetin arkasina saklanmamali, üstelik bunu yasalari çigneyerek yapmamali” diyerek tepki gösterdi.

Gazetecilerin Navalny’ye destek gösterileri sirasinda Rus polisinin tutumuna yönelik sorularini cevaplayan Putin, “Rusya’da vatandaslar, siyasi konularda görüslerini ifade etme, siyasi örgütler olusturma, her düzeyde seçimlere katilma hakkina sahiptir ama bunu mevcut kanunlar ve anayasa çerçevesi içinde yapmak gerekiyor” dedi.



“Almanya’nin önceligi, 20 yillik NATO operasyonlarinda isbirligi yapanlara yardim saglanmasi”

Rusya’nin diplomatik düzeyde son dönemlerde Taliban temsilcileriyle yaptigi görüsmelere atifta bulunan Almanya Basbakani Merkel, Putin’den bu görüsmelerde insani konulara dikkat çekilmesini istedigini söyleyerek, “Almanya’nin önceliginin 20 yillik NATO operasyonlarinda Almanya ile isbirligi yapan insanlara yardim saglanmasi oldugunu söyledim. Bu insanlarin güvenligini saglamak ve önümüzdeki günlerde mümkün oldugunca çok sayida insani Almanya’ya götürmek gerekiyor. Rus tarafina Taliban’la yapilan görüsmelerde Afganistan’daki BM’den insani yardim konularini isaret etmesini istedim. Almanya Silahli Kuvvetler mensuplarina ve onlara yardim eden insanlar Afganistan’dan ayrilabilme firsati bulmalidir” dedi.



“Minsk formati ile hedefimize ulasamadik”

Afganistan konusunun ardindan Ukrayna’daki durumu degerlendiren Merkel, “Ukrayna hakkinda konustuk. Normandiya formatinin çalismasinda son dönemlerde durgunluk görüyorum. Bu çalismalara devam etmek ve bu formata daha da hayat vermek gerekiyor. Minsk formati ile hedefimize ulasamadik. Üçlü temas grubu da dahil olmak üzere ilerleme hayal ettigim gibi degil” dedi.

Putin ile görüsmesinde Belarus - Litvanya sinirinda Belarus’un mülteciler için yasakli silahlar kullandigini savunan Merkel, “Belarus - Litvanya sinirinda zor durumdaki insanlara karsi yasakli silahlarin kullanilmasini siddetle kinadim” diyerek Belarus’un eylemlerini elestirdi.

Kaynak: İHA