Piyasalar Fed Baskani Powell'in Açiklamalari Ile Yogun Veri Gündemine Odaklandi

Makroekonomi veri tarafinda ise Avro Bölgesi ikinci çeyrek büyüme ile ABD'de perakende satislar ve kapasite kullanim orani verileri takip edilecek.

Küresel piyasalarda dün karisik bir seyir izlenirken, bugün yatirimcilarin odaginda ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in yapacagi konusmanin yani sira Avro Bölgesi'nde büyüme, ABD'de ise perakende satislar ve sanayi üretimi verileri bulunuyor.

Fed Baskani Powell, bugün ögretmen ve ögrencilerle genis katilimli düzenlenecek bir toplantida konusacak. Baskan Powell burada, ülkenin dört bir yanindan toplantiya sanal olarak istirak edecek katilimcilarin sorularini yanitlayacak. Geçen hafta açiklanan istihdam ve enflasyon verilerinin ardindan ilk kez konusacak olan Powell'in açiklamalarindan gelecek dönem para politikasinin seyrine iliskin ipuçlari aranacak.

Makroekonomik veri akisinin da yogun oldugu yeni günde, Avro Bölgesi'nde ikinci çeyrek büyüme, ABD'de ise temmuz ayi perakende satislar ve sanayi üretimi verileri ile ekonomik gidisata yönelik sinyaller alinacak.

Bu gelismeler öncesi dün Çin ve ABD'de beklentilerden kötü gelen makroekonomik veriler, artmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilari ve Afganistan kaynakli jeopolitik risklerin küresel pay piyasalarinda satis baskisi yarattigi görüldü.

New York Fed Imalat Endeksi'nin agustosta 24,7 puanlik sert düsüsle 18,3'e gerilemesi ile güne satis agirlikli baslayan New York borsasinda, kapanista karisik bir seyir öne çikti. Dow Jones endeksi yüzde 0,31 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,26 artisla rekor seviyeden kapanmaya devam ederken, teknoloji hisseleri agirlikli Nasdaq endeksi ise yüzde 0,20 deger kaybederek negatif ayrismasini sürdürdü. Dün yatirimcilarin artan talebiyle yüzde 1,24'e gerileyerek son 10 günün en düsük seviyesini gören ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri, bugün yüzde 1,25 seviyelerinde dengelendi. Dolar endeksi ise dün yüzde 0,1'lik artisla 92,6 seviyesinden kapanmasinin ardindan bugün 92,7 seviyelerinde hareket ediyor.

Avrupa tarafinda artan küresel risk algisi ile pay piyasalarinin 10 günlük yükselis serisine ara verdigi görüldü. Öte yandan dün Almanya'da hükümetin, Alman hava yolu firmasi Lufthansa'da sahip oldugu yüzde 20 hissesinin yüzde 5'e varan kismini gelecek birkaç hafta içinde satmayi planladigini bildirmesinin ardindan sirketin hisseleri yüzde 3,14 deger kaybetti. Bu gelismelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,32, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,83 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90 düsüs kaydetti. Avro/dolar paritesi, dün 1,18'in üzerini test etmesine karsin kapanista 1,1776 seviyelerine gerilerken, bugün yatay hareket ediyor.

Halihazirda makroekonomik verilerin karisik sinyaller verdigi Asya tarafinda ise Kovid-19 vaka sayilarindaki artis, pay piyasalarini baskilamaya devam ediyor. Japonya'da hükümet, artis trendini koruyan Kovid-19 vakalari sonrasi olaganüstü hal (OHAL) kapsamina 7 eyaleti daha katma karari aldi. Böylece OHAL uygulanan eyalet sayisi 13'e çikan ülkede, Tokyo ve çevre eyaletleri ile güneydeki Osaka kenti ve Okinawa adasinda ay sonu bitmesi planlanan OHAL süresi de 12 Eylül'e uzatildi.

Öte yandan bugün Avustralya Merkez Bankasinin agustos ayi toplantisina iliskin tutanaklar; salginin kötülesmesi ve kisitlamalarin daha derin bir ekonomik gerileme tehdidi olusturmasi durumunda bankanin harekete geçmeye hazir oldugunu ortaya koydu. Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 deger kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi dünkü yüzde 1,6'lik sert düsüsünün ardindan bugün yüzde 0,05 sinirli artisla seyrediyor.

Emtia tarafinda küresel talebe iliskin endiselerle Brent petrolün varil fiyati dün 67,9 dolarla son bir haftanin en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün 69,2 dolardan islem görüyor. Altinin ons fiyati ise artan risk algisinin yatirimcilarin güvenli liman olarak görülen varliklara yönelmesi ile dün yükselisini 5'inci güne tasidi ve yüzde 0,4'lük artisla 1.787,2 dolardan tamamladi. Bu seviye ile son 10 günün en yüksek kapanisini gerçeklestiren altinin ons fiyati, bugün 1.786 dolar seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Yurt içinde dün bankacilik ve holding hisseleri öncülügünde pozitif ayrisan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,53 deger kazanciyla 1.455,25 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi ise arka arkaya 3'üncü islem gününde de gerileyerek dün 8,4399 ile 12 günün en düsük seviyesine inerken, bugün 8,46 seviyelerinde yatay seyrediyor.

Analistler, küresel pay piyasalarinda azalan risk istahina karsin TL varliklarin pozitif ayristigina isaret ederek, bugün Fed Baskani Powell'in açiklamalarinin gündemin odaginda bulundugunu söyledi.

Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt disinda ise Ingiltere'de issizlik, Avro Bölgesi'nde büyüme ve ABD'de sanayi üretimi ile perakende satislarin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.470 puanin direnç, 1.440 puanin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Ingiltere, haziran ayi issizlik orani

10.00 Türkiye, ocak-haziran yapi izin istatistikleri

12.00 Avro Bölgesi, ikinci çeyrek büyüme

14.30 Türkiye, haziran ayi Konut Fiyat Endeksi

15.30 ABD, temmuz ayi perakende satislar

15.30 ABD, temmuz ayi sanayi üretimi ve kapasite kullanim orani

20.30 Fed Baskani Jerome Powell'in konusmasi
Kaynak: AA