Mugla'da Orman Yanginlarinin Yaralari Sariliyor

Mugla Valiliginden yapilan açiklamada, orman yanginlarinin ardindan yaralarin hizla sarildigi, tespit edilen 96 binadan 35'inin yikildigi, 752 kisiye toplam 5 milyon 134 bin 85 lira nakdi yardim yapildigi ve yanan alanlarda tabiat varliklarinin korunmasina yönelik çalisma baslatildigi bildirildi Vali Tavli: 'Ilimizde yasanan orman yanginlarinin yaralari hizla sariliyor. Yangindan etkilenen vatandaslarimiza bir kez daha geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralari hizla saracagiz'

Mugla Valiligince, orman yanginlarinda zarar gören alanlarda yaralarin sarilmasi için çalismalarin sürdügü bildirildi.

Valilikten yapilan açiklamada, Mugla'daki orman yanginlarinin yaralarinin hizla sarildigi, Vali Orhan Tavli'nin Marmaris'te yangindan etkilenen alanlarda süren çalismalari yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldigi belirtildi.

Mugla'nin 13 ilçesinde tespit edilen 96 agir hasarli binanin yikilmasina karar verildigi, bunlardan 35’inin yikildigi aktarilan açiklamada, yikilan bir binanin yerine yenisinin yapimina baslandigi, diger binalarla ilgili proje çalismalarinin sürdügü bildirildi.

- 752 kisiye 5 milyon lira yardim yapildi

Vatandaslarin acil ihtiyaçlarinin giderilmesi amaciyla 752 kisiye toplam 5 milyon 134 bin 85 lira nakdi yardim yapildigi belirtilen açiklamada, bin 35 hayvanin tedavisinin yapildigi, hayvancilik faaliyetlerinin devam edebilmesi için 638 bin 630 kilogram kaba yem, 464 bin 810 kilogram kesif yemin üreticilere ulastirildigi açiklandi.

Yangindan etkilenen kritik enerji nakil hatlarinda acil onarimlarin tamamlandigina, haberlesme altyapisinin ise 16 mobil baz istasyonuyla desteklendigine isaret edilen açiklamada, "1785 hane ziyaret edilerek psiko-sosyal destek ekipleri tarafindan 5 bin 967 vatandasimiza psikolojik ilk yardim ve psiko-egitim çalismalarini kapsayan psiko-sosyal destek saglanmistir." ifadelerine yer verildi.

Yangindan etkilenen bölgelerde sogutma çalismalariyla tabiat varliklarinin korunmasina yönelik çalismalarin da basladigi vurgulanan açiklamada, Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ekipleri, sivil toplum kuruluslari ve gönüllüler tarafindan çok sayida kara kaplumbagasi ve diger yaban hayati canlilarinin yani sira evcil hayvanlarin da kurtarilarak tedavilerinin yapildigi vurgulandi. Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Yanan bölgelerde dogal yasamin tekrar canlanmasi için bilimsel çalismalar baslatilmis olup bu çalismalarda özellikle tas kovuklari içerisinde kismen korunakli alanlarin olustugu tespit edilmistir. Bu tip alanlardaki tas altlarinda gümüs böcegi gibi hassas türlerin hayatta kalabildigi saptanmistir."

- Vali Tavli: "Orman yanginlarinin yaralari hizla sariliyor"

Vali Orhan Tavli'nin Armutalan, Osmaniye, Bayir, Turgut, Orhaniye, Hisarönü, Dereözü, Turunç, Içmeler mahallelerinde orman yangin sonrasi yapilan çalismalarini yerinde inceledigi bildirilen açiklamada, Tavli'nin su degerlendirmesine yer verildi:

"Ilimizde yasanan orman yanginlarinin yaralari hizla sariliyor. Yangindan etkilenen vatandaslarimiza bir kez daha geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralari hizla saracagiz."

Kaynak: AA