Sudan Hükümeti Uluslararasi Ceza Mahkemesi Savciligi Ile Mutabakat Zapti Imzaladi

Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Bassavcisi Kerim Han, "Darfur olaylari" ile ilgili yargilamalarda ve tutuklama emirlerinin yerine getirilmesinde is birligi için Sudan hükümetiyle Savcilik ofisi arasinda mutabakat zapti imzalandigini bildirdi.

Han, UCM'nin internet sitesinden yaptigi yazili açiklamada, Sudan'a gerçeklestirdigi ziyarete iliskin bilgi verdi.

Sudan Egemenlik Konseyi'nin devam eden davalara iliskin tüm delilleri mahkemeye ulastirmasini isteyen Han, mahkeme çalisanlarinin Sudan'daki çalismalarini bagimsiz yürütebilmesinin önemine dikkati çekti.

Han, mahkemenin hakkinda karar çikardigi Sudanlilarin yakalanabilmesinin hükümetin destegiyle mümkün oldugunu belirterek, Sudan hükümetiyle UCM Savcilik ofisi arasinda is birligine iliskin mutabakat zapti imzalandigini kaydetti.

Bassavci Han, mutabakatin, Darfur savasi magdurlari için adaletin saglanmasina ve mahkemenin isinin kolaylasmasina yardimci olacagina inandigini belirtti.

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, dün, Bakanlar Kurulunun eski Cumhurbaskani Ömer el-Besir ve diger isimlerin UCM'ye teslim edilmesine karar verdigini açiklamisti.

- UCM'deki Darfur davalari

Sudan'in UCM kurucu statüsü olan Roma Statüsü'ne taraf olmamasina ragmen Darfur hakkinda 2005'te BM Güvenlik Konseyinde alinan karar sayesinde, UCM'de sorusturma baslatilmisti.

UCM, 20 ay devam eden ön incelemenin ardindan Darfur'da islenen savas suçlari ve insanliga karsi islenen suçlarla baglantili olduklari iddiasiyla bes zanli hakkinda 27 Nisan 2007'de yakalama emri çikartmisti.

Bu kisiler arasinda Cancavid milislerinin komutani oldugu iddia edilen Ali Kusayb'in yani sira eski Sudan Cumhurbaskani Ömer el-Besir ile eski Içisleri Bakani Ahmed Muhammed Harun da bulunuyor.

Ali Kusayb, Darfur olaylariyla ilgili UCM'ye teslim edilen ilk zanli oldu.

Kaynak: AA