KKTC'de Kovid-19 Tedbirleri Kapsaminda 'Adapass' Sistemi Devreye Giriyor

Sistemle, Saglik Bakanliginin belirledigi isletmelere girecek kisilerin test ve asi durumlari elektronik ortamda sorgulanacak.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsaminda, Saglik Bakanliginin belirledigi isletmelere giris yapacak kisilerin test ve asi durumlarini elektronik ortamda sorgulayacak "Adapass" sistemi devreye girecek.

KKTC Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, ülkede Bulasici Hastaliklar Üst Komitesince alinan ilave Kovid-19 tedbir kararlari uygulanacak.

Buna göre, "Adapass" isimli sistem devreye girecek. Belirlenen mekanlara/aktivitelere giris yapmadan önce kisilerin asi belgesi üzerindeki QR kod, Adapass sisteminden sorgulanacak.

Gerekli asi belgesi olan ve PCR testleri yeterli kisilerin, Adapass uygulamasiyla mekanlara girislerine onay verilecek.

Ileri bir tarihte müsterilere Adapass sorgusu gerçeklestirecek isletmelerin, 20 Agustos'a kadar "adapass.gov.ct.tr/company/register" sitesinde uygulama için kayit yapmasi gerekecek.

Kafe, restoran, market, berber, kuaför, güzellik salonlari, bar, sinema-tiyatro salonlari, konser-sergi alanlari, oteller ve ibadethaneler, Adapass için kayit yaptirmasi gereken baslica yerler arasinda bulunuyor.

- Ülkeler renk kodlarina göre kategoriye ayrildi

KKTC'ye girislerde ülkeler renk kodlarina göre kategoriye ayrilarak yeni kriterler belirlendi.

Buna göre, son 14 günde koyu kirmizi kategorideki ülkelerde bulunanlarin (KKTC vatandasi hariç) ülkeye girisleri yasak olacak.

Kirmizi kategorideki ülkelerden gelenler, Kovid-19 asisi olup olmadigina bakilmaksizin yolculuk öncesi son 72 saatte yaptirdigi PCR sonucunun negatif çikmasi ve 5-7 gün karantina sartiyla ülkeye girebilecek.

Turuncu kategorideki ülkelerden gelen asili ve hastaligi geçirmis kisiler, son 72 saatteki negatif PCR sonucu ile karantinasiz giris yapabilecek. Asisizlardan negatif olduklarini gösterir PCR sonucu istenecek ve bu kisiler 5 gün karantinaya tabi tutulacak.

Türkiye, turuncu kategoride yer aliyor.

Yesil kategorideki ülkelerden gelen, asili veya daha önce Kovid-19 geçirmis kisilere herhangi bir kisitlama olmayacak. Asisizlardan ise sadece son 72 saatteki negatif PCR test sonucu talep edilecek.

Gri kategorideki ülkelerden gelenler ise asili olup olmadiklarina bakilmaksizin son 72 saatte yapilmis negatif PCR sonucu ve 14 gün karantina sartiyla ülkeye girebilecek.

15 Agustos 2021'den itibaren Milli Egitim ve Kültür Bakanliginca bildirilecek ögrenci belgesini ibraz edecek veya yeni ögrenci kaydi yapacak koyu kirmizi-gri kategorideki ülkelerden gelecek ögrenciler, son 72 saat içerisinde ve adaya giriste yaptirdigi negatif PCR test sonuçlari ve 14 gün merkezi karantina sartiyla ülkeye girisini gerçeklestirecek.

Söz konusu kriterlere göre, karantinaya girmesi gerekenler, KKTC'de ikamet adresi göstermeleri ve ülkeye "Güvende Kal Uygulamasi"ni indirmeleri kosuluyla el bilekligiyle 5-14 günlük karantinada kalacak.

Charter seferlerle KKTC'ye gelecek olanlar, ülke kategorilerinde belirtilen kriterlere göre islem görecek. Ancak bu kisiler kapali otel turizm otellerine girmeyi talep etmeleri halinde, asili veya asisiz olduklarina bakilmaksizin, el bilekligiyle bunu gerçeklestirebilecek.

Kapali otel turizmine devam etmek isteyen oteller, konaklama veya restoran, kafe ve plaj gibi alanlari kullandirma amaciyla disaridan müsteri (yerel veya turist) kabul edemeyecek.

- Okullar yeni egitim yilinda açiliyor

Özel egitim, okul öncesi, ilkokul ve ortaokullar, 2021-2022 ögretim yilinda Kovid-19 tedbirleri kapsaminda açilacak.

Restoran, pastane ve kafelerin dis mekanlari ve kapali alanlarinin azami üçte birinin kullanimina devam edilecek.

Marketlerde, perakende ve magazacilik hizmetlerinde görev yapanlar asisiz olmalari halinde her 7 günde bir, asili olmalari durumunda her 14 günde bir, tedarik zincirinde görev alanlar ise her 7 günde bir antijen testlerini yineleyecek.

Kararlar, 18 Agustos 2021'den itibaren uygulamaya girecek.???????
Kaynak: AA