'Asi Yaklasik 10 Hastadan 9'Unun Ölümünü Engelliyor'
Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu: 'Vakalardaki artis 1 ay kadar erken oldu. Vaka sayilarinda bu yükselisin bir miktar daha devam edecegini görüyoruz. Eylül ayinin ortasinda vakalarin en tepeye ulasmasini yani pik olabilecegini, vakalarda eylülün sonuna dogru düsme bekliyoruz' 'Hastanede yatan asisizlarin büyük çogunlugu birinci grup, yani hiç asi olmayanlar. Ikinci grubun tek toz asi yapan veya 2 doz asi yapip da üzerinden 34 ay geçmis insanlardan olustugunu görüyoruz. O nedenle bu sayilari gördügümüzde insanlarin asiyi bir an önce olmasini bekliyoruz' 'Istanbul'da asi oranlarimiz tek doz anlaminda yüzde 68'i buldu. Istanbul önümüzdeki hafta asilamada yüzde 75 bandiyla mavi hale gelecektir. Istanbul'da vatandaslarimizin yarisinin 2 doz asisini yaptik. Ayrica Istanbul'da yaklasik 14 milyona yakin doz olarak asi yaptik. Günlük 400 bin civarinda kapasite açiyoruz. Özellikle son 1 haftadir asi talepleri artti' 'Asi yaklasik 10 hastadan 9'unun ölümünü engelliyor. Bu çok önemli bir rakam. Ayrica kapasite olarak da stok olarak da su anda Istanbul'da bir sorunumuz yok' 'Istanbul'da delta mutasyonunun vakalarda orani yüzde 50'in üzerinde. Ama bu mutasyon daha kötü bir hastalik seyrine sebebiyet simdiye kadar vermemis durumda'
Prof. Dr. Memisoglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Istanbul'da geçen sene eylül ve ekimde Kovid-19 vakalarinin yükselise geçtigini belirtti.
Vakalarin subat ve martta yükselerek nisan ayinda pike ulastigini vurgulayan Memisoglu, "Istanbul'da agustos ayi itibariyla temmuza göre vaka sayilarinda bir yükselme var. Bu aslinda öngördügümüz bir yükselmeydi. Çünkü salginda geçmisteki yükselis oranlari ve simülasyonlarina baktigimiz zaman bir miktar sonbahara dogru yükselecegimizi tahmin ediliyorduk." diye konustu.
Memisoglu, salginda geçmiste yasanilan yükselisleri analiz ederek gelecekte ne yasanacagini, yükselme trendini artik tahmin edebilecek hale geldiklerini anlatarak, söyle devam etti:
"Vakalardaki artis 1 ay kadar erken oldu. Vaka sayilarinda bu yükselisin bir miktar daha devam edecegini görüyoruz. Eylül ayinin ortasinda vakalarin en tepeye ulasmasini yani pik olabilecegini, vakalarda eylülün sonuna dogru düsme bekliyoruz. Vakalarimizdaki artisla beraber hastanelerimizde çok az da olsa temmuzun son haftasi ve agustosun ilk haftasinda yatislarda ve yogun bakimlarda bir artis sayisi gözlemledik. Istanbul'da yogun bakim ve serviste yatan hastalarimizin büyük bir çogunlugunun asisiz oldugunu tespit ettik. Hastanede yatan bu asisizlarin büyük çogunlugu birinci grup, yani hiç asi olmayanlar. Ikinci grupsa tek toz asi yapan veya 2 doz asi yapip da üzerinden 3-4 ay geçmis insanlardan olustugunu görüyoruz. O nedenle bu sayilari gördügümüzde insanlarin asiyi bir an önce olmasini bekliyoruz. Özellikle yasli grubumuzum 3. tozu, genç grubumuzun da asilarini tamamlamasini bekliyoruz. Hastanedeki hastalarimizi elektronik sistemden yakindan takip ediyoruz. Son dönemde hastanemize basvuran hastalarimiza baktigimizda yas olarak yaslilarimizda biraz daha azalma var. Genç hastalar biraz daha fazla geliyor. Bunun nedeni 60 yas üstü insanlarimizin yüzde 80'inin asili olmasi. Öyle olunca da yas grubu olarak hastanede ve yogun bakimda yatan hastalar 4-5 yas gençlesmis durumda."
- "Istanbul'un rengi gelecek hafta mavi olacak"
Koronavirüs salgininda ellerindeki en önemli silahin asi oldugunu dile getiren Kemal Memisoglu, özellikle belli yas grubu üzerindeki insanlarin asi konusunda talebinden son derece memnun olduklarini anlatti.
Memisoglu, 60 yas üzerindeki insanlarin yüzde 80'inin asilandigini hatirlatarak, "Bu grupta 2 doz asilarini olan vatandaslarimizi asilarinin üzerinden belli bir süre geçtigi için 3 dozlari için asi merkezlerimize bekliyoruz. Asilamaya ulasma sorunu ve hareket etme sorunu olan yaslilarimizi ilçelerimiz vasitasiyla evlerinde asilabiliyoruz. 50 ve 60 yas üzerindeki vatandaslarimizdan 3. doz asilarini hemen yaptirmalarini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.
Istanbul'da asilama çalismalarinin büyük bir hizla devam ettiginin altin çizen Memisoglu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Istanbul'da asi oranlarimiz tek doz anlaminda yüzde 68'i buldu. Istanbul önümüzdeki hafta asilamada yüzde 75 bandiyla mavi hale gelecektir. Istanbul'da vatandaslarimizin yarisinin 2 doz asisini yaptik. Ayrica Istanbul'da yaklasik 14 milyona yakin doz olarak asi yaptik. Günlük 400 bin civarinda kapasite açiyoruz. Özellikle son 1 haftadir asi talepleri artti. Bu hizla asilarimizi agustos bitmeden tamamlamis olacagiz. Asi konusunda insanlarimiz talepleri devam etmekte ve taleplerinden memnunuz. Bir kisim insani da ikna edecegiz, asinin yararlari konusunda onlari bilgilendirip, asiya gelmelerini saglayacagiz. Asiyla ilgili bilgilendirme çalismalari devamli yapiliyor. Asi dünyada kendini kanitladi. Özellikle yogun bakim ve ölüm oranlarini azaltiyor. Asi yaklasik 10 hastadan 9'unun ölümünü engelliyor. Bu çok önemli bir rakam. Ayrica kapasite olarak da stok olarak da su anda Istanbul'da bir sorunumuz yok."
Asiyla ilgili bazi yanlis anlamalar ve dezenformasyonlarin yasandigini vurgulayan Memisoglu, "Vatandaslarimiz sehir efsaneleri ve spekülatif söylemlere dikkat etmesinler. Asi en büyük silahimiz. Bunu da iyi kullanacagiz. Hep beraber asilari tamamlayip agustos sonu itibariyla toplumsal bagisikligi koruma sistemi kazandirip çocuklarimizi okullarina gönderecegiz, esnafimiza nefes aldiracagiz. Ayrica insanimizin en azindan üzerinde olusan salginla ilgili baskiyi hafifletmeyi amaçliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
- "Istanbul'da delta mutasyonu vakalarda yüzde 50'nin üzerinde"
Koronavirüsün bütün virüsler gibi mutasyon yapabilen organizmalar oldugunu anlatan Memisoglu, toplumun mutasyonu çok tartistigini, mutasyon olsa da olmasa da toplum olarak yaklasimda bir degisiklik olmamasi gerektigini aktardi.
Istanbul Il Saglik Müdürü Memisoglu, sunlari dile getirdi:
"Su ana kadar olan mutasyonlarda asinin etkili oldugunu biliyoruz. Istanbul'da delta mutasyonunun vakalarda orani yüzde 50'in üzerinde. Ama bu mutasyon daha kötü bir hastalik seyrine sebebiyet simdiye kadar vermemis durumda. Bizim yapacagimiz sey mutasyon olsa da olmasa da ayni sey. Maskeyi takacagiz, mesafemize dikkat edecegiz, mesafeyi koruyacagiz ve en önemlisi su anda ki asilar bu mutasyonda etkin. Bu etkinligini hem bilim dünyasi hem de yatan hastalardan görüyoruz. Mutasyon olabilir, virüsün dogasinda var. Ama simdiye kadar olan mutasyonlar, bizim yaklasimimizda da asinin etkinliginde bir degisiklik, bir zafiyet olusturmamistir. Onun için mutasyondan çok insanlarimiz asiyi önemsesinler. Mutasyonda yayilim hizli, ölüm oraninin düsük oldugunu su ana kadar görüyoruz. Ölüm orani düsüklügünün ayni zamanda asinin etkisiyle beraber oldugunu görüyoruz. Delta varyanti da olsa, Ingiliz varyanti da olsa bulasicilik biraz daha fazla görünüyor ama öldürücü olarak az oldugu yayinlarda bilimsel olarak ispatlandi."
- "Asi olundugu, çok büyük vakalar olmadigi sürece okullarin açilabilecegini ön görüyoruz"
Asilarini yapan ülkelerin maske dahil belli miktarda kapali ortamlarda kisitlamalari kaldirdigini aktaran Memisoglu, özellikle günlük gelirle yasayan sektörlerin haklarini korumak için herkesin asi olmasi gerektigini vurguladi.
Memisoglu, salgindan en çok 2 grubun etkilendiginin altini çizerek, "Birincisi uzun süre evden çikamayan büyüklerimiz, ikincisi ögrencilerimiz. Asi olundugu, çok büyük vakalar olmadigi sürece okullarin açilabilecegini ön görüyoruz. Tabii ki bu karari Bilim Kurulu, Bakanligimiz ve Sayin Cumhurbaskanimiz verecek. Ben trendin okullarin açilmasi gibi bir sonuçla gidecegini düsünüyorum. Çocuklarimizin okula ihtiyaci var." dedi.