TMSF'den Sürat Kargo Ihalesine Iliskin Iddialar Hakkinda Açiklama Açiklamasi

'Sürat Kargo ve Sürat Lojistik için degerleme raporlarinda tespit edilen degerlerin toplami olan 323 milyon 955 bin lira dikkate alinarak, muhammen bedel 325 milyon lira olarak belirlenmistir' '(Muhammen bedel için) 'Uluslararasi degerleme kriterlerine uygun olarak' hazirlanan degerleme raporunda belirlenen deger esas alinmistir' 'Ihale sürecinde toplam 16 yatirimci tarafindan 5 bin lira olan sartname bedelini yatirarak ihale sartnamesi satin alinmistir'.

Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF), Sürat Kargo ve Sürat Lojistik için belirlenen muhammen bedelde "uluslararasi kriterlere uygun olarak" hazirlanan degerleme raporunda belirlenen 323 milyon 955 bin liralik degerin esas alindigini bildirdi.

TMSF, Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve Iktisadi Bütünlügünün ihalesine iliskin gündeme gelen iddialara, sitesinde yayimladigi bilgilendirme notuyla cevap verdi.

Sürat Kargo ve Sürat Lojistik'in satisa esas degerinin tespit edilmesi amaciyla baslatilan degerleme sürecinde, isletme degerinin tespiti amaciyla Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi'nin (TSKB) görevlendirildigi kaydedilen açiklamada, banka tarafindan raporun Aralik 2020'de hazirlandigi, her iki sirket için tespit edilen 323 milyon 955 bin liralik deger dikkate alinarak, muhammen bedel olarak 325 milyon lira belirlendigi bildirildi.

Muhammen bedel için Türkiye'nin en büyük ve önemli degerleme firmalarindan TSKB tarafindan "uluslararasi degerleme kriterlerine uygun olarak" hazirlanan raporda belirlenen degerin esas alindigi vurgulandi.

Açiklamada, "Ihale sürecinin kurumumuzca yapilan cebri icra satislarinda uzman degerleme firmalarina rapor hazirlattirilarak muhammen bedelin tespit edilmesi hususu ilgili mevzuatta düzenlenmis olup, bahsi geçen ihale sürecinde de degerleme bu esaslara göre yapilmis ve bu sayede en dogru deger tespit edilmistir." ifadelerine yer verildi.

- "Satis ilanindan bir ay sonra ihale gerçeklestirildi"

Açiklamada, ihaleye katilacaklara neden 13 is günü süre verildigine yönelik sorulara iliskin, komisyon tarafindan hazirlanan satis ilaninin Resmi Gazete'de yayimlanmasinin ardindan 1 ay sonra ihalenin gerçeklestigi bildirildi.

Ihale sürecinde bilgi islem ortaminda uzaktan erisimle tüm yatirimcilarin hafta sonu ve bayram tatilleri de dahil olmak üzere 7 gün 24 saat inceleme yapabilmeleri esasina dayali olarak elektronik ortamda bilgi odasi hazirlandigi kaydedildi.

TMSF kayyumundaki sirketlerin satisi konusunda Fon Kurulu’nun karar verdigi belirtilen açiklamada, Sürat Kargo için satis karari alinmadan önce tesis edilen islemler anlatildi.

Açiklamada, Sürat Kargo ihalesi için 16 yatirimci tarafindan 5 bin lira olan sartname bedeli yatirildigi ve ihale sartnamesinin satin alindigi kaydedilerek, sirket isimlerine dair bilgilere yer verildi.

- "Soru ve bilgi taleplerinin hepsi cevaplandi"

Açiklamada, sartname satin alan yatirimcilardan 11'inin bilgi odasi sürecine dahil oldugu ve kendilerinden gelen soru ve bilgi talebinin cevaplandigi bildirildi.

Bilgi odasini kullanmaya veya kullanmamaya dair takdirin yatirimcilarin karari oldugu, bu konuda TMSF'nin herhangi bir inisiyatif veya yükümlülük almadigi aktarildi.

Açiklamada, ihale dosyasi alan firmalardan sadece Senyap Gayrimenkul Isletme Kooperatifi'nin ihale sürecinin ertelenmesini talep ettigi, baska bir yatirimcidan böyle bir istek gelmedigi kaydedildi.

Bu firmanin 2 Temmuz'da ihale sartnamesi satin aldigi, 9 Temmuz'da bilgi odasi sürecine dahil oldugu belirtilen açiklamada, "(Bu nedenlerle) Ilgili mevzuat hükümleri ve satis ilani dogrultusunda gerek ihale evraklarinin hazirlanmasi gerekse inceleme süreci için tüm yatirimcilarin ihtiyaç duyacagi kadar sürenin taninmis olmasi, diger yatirimcilarca da süreçten yogun bir sekilde yararlaniliyor olmasi nedenleriyle mevcut ihale sürecine devam edilecegi hususu firmaya bildirilmistir." denildi.
Kaynak: AA