Tarim Sigortalarindaki Teknolojik Gelismeler Anlatildi

TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, katildigi televizyon programinda tarim sigortalarindaki teknolojik gelismeleri anlatti.

Tarim Sigortalarindaki Teknolojik Gelismeler Anlatildi


TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, Bloomberg HT TV’de, 7 Temmuz tarihinde ekrana gelen ‘Finansal Teknoloji Programi’nin konugu oldu. Devlet Destekli Tarim Sigortalarinda kullanilan ve kullanilmasi planlanan teknolojiler hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Günal’in açiklamalarindan öne çikan satir baslari su sekilde:

“TARSIM olarak vizyonumuz, tarim sigortalarinda en genis teminat kapsami ile üretici ve yetistiricilerimize ulasmak ve onlarin güvenini kazanmis, örnek gösterilen bir kurum olmak. Biz bu vizyonla çalismalarimizi sürdürürken, ayni zamanda teknolojik gelismeleri de çok yakindan takip ederek, teknolojinin sundugu imkânlardan mümkün oldugunca faydalanmaya çalisiyoruz.

Bu anlamda, bitkisel ürün sigortalari bransindaki risk inceleme ve hasar tespit islemlerimize, hiz ve verimlilik kazandirmak üzere çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. Sistem açisindan kritik bir öneme sahip olan hasar operasyonu kapsaminda kullanilan mobil ekspertiz uygulamasi ile manuel islem adetlerini azalttik.

AR-GE ekibimizin çalismalari ve sahadan gelen geri bildirimler ile hasar operasyonunda görev alan eksperlerin kullandigi uygulamalar sürekli olarak güncelleniyor ve gelistiriliyor. Örnek vermemiz gerekirse; son dönemlerde, misir, nohut, mercimek ve ayçiçegi ürünlerinde mobil uygulama tarafini güncelledik. Zeytin, domates, hashas ve sogan ürünleri için ise güncelleme çalismalari tamamlandi ve önümüzdeki günlerde uygulamaya aktarimi saglanacak. Bu sekilde, hasar tespitlerinde dinamik, aktif ve sürekli olarak kendini güncelleyen sistemler ile üreticilerimize daha hizli hizmet sunuyoruz.

Tüm sayim ve örneklemeler, fotograf çekimleri, koordinat alimlari ve matematiksel islemler, tablet vasitasiyla arazide yapilabiliyor. Zamandan tasarruf ediliyor.

Sera sigortalarinda da, risk ve hasar ekspertiz çalismalarinda kullanilan mobil uygulamalarini yenileyerek daha hizli ve kolay islem yapilmasini sagladik. Bu durum, eksperlerin islemlerini kolaylastirarak, sahada geçirdikleri süreyi azaltti. Daha fazla üreticiye ulasilmasi mümkün oldu.

Uzaktan algilama çalismalari kapsaminda ise, güncel ve açik kaynakli uydu görüntüleri kullaniyor ve bu sekilde hasar tespit ve risk süreçlerine verimlilik kazandiriyoruz. Günlük uydu görüntülerini, dolu, yangin, sel ve su baskini, heyelan hasarlarinin yani sira risk inceleme ve degerlendirme islemlerinde de meteorolojik verilerle destekleyerek kullaniyoruz. Bu sayede, istenilen tüm tarihlere ait görüntülere ulasma imkânimiz bulunuyor.

Geçtigimiz yil Tarsim Bölge Müdürlüklerimizin kullanimina sundugumuz dronelarla (insansiz hava araçlari) uzaktan algilama teknolojileri ve görüntü isleme algoritmalari kullanarak, hasar görüntüleme ve tespit çalismalarimizi yapmaya basladik. Algilama, verim ve ekili ürün tespiti gibi islemlerde pratik ve hizli çözümler sunuyoruz.

Türkiye’de ilk kez bir canli varlik üzerindeki risk inceleme ve hasar tespit islemleri, isletmeye gidilmeden ve internet üzerinden, uzaktan destek platformu ile gerçeklestirilmeye baslandi. Hayvan hayat sigortasi poliçesine sahip olan ve ayni zamanda veteriner hekim, veteriner tekniker ya da veteriner teknisyen çalistiran büyük isletmelerde hayata geçirilen bu uygulama ile sigortali hayvan ve dolayisiyla risk inceleme ile hasar yogunlugu fazla olan isletmelerin ekspertiz islemleri, TARSIM’in Istanbul’daki merkezinde bulunan uzman veteriner hekim ekip tarafindan yapiliyor.

Uygulama ile büyükbas hayvan hayat sigortasi bransinda yavru ölümü, yavru atma ve ölüm hasarlarinin incelemesi yapiliyor. Geçtigimiz yil bu uygulama ile 400 adet civarinda islem gerçeklestirildi.

Bu yil ise simdiye kadar islem adedi 311 olarak gerçeklesti.

Yeni TARSIM Mobil Uygulamasi, sade tasarimi, rahatlikla kullanilabilen menüsü ve zengin içerigiyle paydaslarin, günlük is süreçlerine dâhil olarak, bilgiye aninda ulasilmasini sagliyor.

Uygulama araciligiyla, TARSIM ile ilgili en son ve sicak gelismelere, istatistiksel verilere ulasilabiliyor, soru ve talepler için bilgi formu kullanilabiliyor, poliçe sorgulama bölümünden detayli bilgi edinilebiliyor.

Tarim sigortasi poliçesi olusturulmasi öncesinde gerçeklestirilen risk inceleme islemleri ve poliçe hasar dosyasina iliskin tüm süreçler uygulama üzerinden detayli bir sekilde, adim adim takip edilebiliyor.

Üreticiler, TARSIM Mobil üzerinden tüm tarim sigortasi branslari için zahmetsizce ve hemen hasar ihbarinda bulunabiliyor. Son kabul tarihi, poliçe bilgileri, teminat, unsur, tazminat bilgileri, ödeme bilgileri ve risk degerlendirme sonuçlarina ulasabiliyor. Eksik evraklarini gönderebiliyor.

Yeni uygulama ile üreticilerimiz, tüm kayitli arazileri için lokasyon bazinda saatlik-günlük ve 5 günlük hava durumunu ve tahminlerini görüntüleyebiliyor. Ayrica Meteoroloji Genel Müdürlügü (MGM) entegrasyonu ile üreticilerin arazi konumlari özelinde meteorolojik alarm ve uyarilar da görüntülenebiliyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ile yaptigimiz entegrasyon dogrultusunda, en yakin acente menüsü ile üreticilerimiz, harita üzerinde bulunduklari konuma en yakin acenteleri görüntüleyebiliyor ve yol tarifi alabiliyor.

Ayrica poliçesindeki ek teminatlar/unsurlar hakkinda bilgi edinebiliyor, online prim hesabini kolaylikla yapabiliyor.

Üretici ve yetistiricilerimiz, TARSIM Mobil Uygulamasini, akilli telefon ve tabletlere, Google Play Store ve App Store uygulama magazalarindan, “TARSIM Mobil” basligiyla ücretsiz olarak indirebiliyor.

Ayni zamanda Türkiye’de sigorta sektöründe bir ilk olan Arttirilmis Gerçeklik Destekli Sesli Poliçe Uygulamasini da hayata geçirerek, üretici ve yetistiricilerimizin hizmetine sunduk. Günümüzün kullanici dostu teknolojileri arasinda yer alan, artirilmis gerçeklik teknolojisiyle gelistirilen “Sesli Poliçe Uygulamasi” ile üretici ve yetistiricilerimizin poliçeleri hakkinda zahmetsizce ve ayni zamanda detayli bir sekilde bilgilendirilmesini amaçladik.

Tüm bu dijital çözümler ve yeni uygulamalarin hayata geçirilmesinde, Tarim ve Orman Bakanligimizin, Hazine ve Maliye Bakanligimizin, Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun çok büyük katkilari oldugunu da belirtmek isterim.”
Kaynak: İHA