Selçuklu Meydan Mezarliginda Ilhanli Dönemine Ait Kemerli Yeni Mezar Tasi Tespit Edildi

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki dünyanin en büyük Türk-Islam mezarligi olan Selçuklu Meydan Mezarliginda yürütülen kazi ve restorasyon çalismalarinda Ilhanli dönemine ait 1275 tarihli yeni kemer ve sahide özelligiyle baska örnegi olmayan yeni mezar tasi tespit edildi.

Selçuklu Meydan Mezarliginda Ilhanli Dönemine Ait Kemerli Yeni Mezar Tasi Tespit Edildi
Ahlat Kaymakamligi, Ahlat Müze Müdürlügü, Selçuklu Meydan Mezarligi Kazi Baskanligi ile Ahlat Doga ve Kültürel Mirasi Yasatma Dernegince yürütülen ‘Tarihin Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor’ projesi kapsaminda Van Yüzüncü Yil Üniversitesine bagli ekip tarafindan kazi ve restorasyon çalismalari sürdürülüyor. Devam eden restorasyon çalismalarinda yeni tespit edilen sivri kemer islemeli sahideli mezar tasi dikkat çekti.

Konu hakkinda gazetecilere açiklamalarda bulunan Ahlat Kazi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz, proje kapsaminda devam eden restorasyon çalismalarinin oldukça basarili ilerledigini belirterek, tespit ettikleri ve kemer islemesiyle ön plana çikan mezar tasinin mezarlikta bulunan 1800 nitelikli tas içerisinde baska örnegi olmayan tek mezar tasi oldugunu söyledi.

Kulaz, “Tarihin Görgü Taniklari Ayaga kalkiyor projesi kapsaminda çalisma gerçeklestiriyoruz. Burada bilindigi gibi yaklasik 10 bin mezar tasi var. Bunlarin içerisinde 1800’ü askin nitelikli diye adlandirdigimiz sahideli, sandukali ya da farkli formlarda mezar taslarindan olusmaktadir. Proje kapsaminda bu taslardan 100 tanesinin liken temizligi, basit restorasyon, düzeltme, epigrafik çözüm ve benzeri islemlerle ele alacagiz. Çalismalari gerçeklestirirken zaman zaman farkli durumlarla da karsilasabiliyoruz. Simdiye kadar çalismalarimiz çok olumlu devam ediyor. Restorasyon ve düzeltme yapilan taslar çok güzel sonuçlar verdi. Ilerleyen süreçte likeni temizlenen taslarin epigrafik çözümünü yapacagiz. Sonrasinda bunlari dijital ortama aktararak herkesin erisimine sunmus olacagiz. Bu açidan da oldukça heyecanli ve mutluyuz” dedi.



“Mezarlikta Ilhanli dönemine ait kemerli özelligiyle baska örnegi olmayan yeni mezar tasi tespit ettik”

Restorasyon çalismalarinda sivri kemer yapisi ve sahidesiyle birlikte Ilhanli dönemine ait yeni mezar tasi tespit ettiklerini belirten Ahlat Kazi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz, “Su an gördügünüz tas formuyla yaklasik 1800 tas içerisinde farkli ve ünik bir yapiya sahiptir. Bu mezar Türkmenoglu Muhammed’e aittir. Ilhanli dönemine ait 1275 tarihlidir. Ustasi da Üveys Bin Ahmed’tir. Üveys Bin Ahmed’in babasi Ahmet Bin Müzeyyin ve oglu Asil Bin Üveys de mezarlikta bolca eser veren mezar tasi ustalarindandir. Bu nedenle de bu tas bizim için oldukça deger kazaniyor. Türkmenoglu ismini tasimasi da göçle alakali olmali, bu açidan da kiymetli bir sahidedir. Bu tasta ünik yapisiyla dikkatimizi çeken devasa özelligi, süslemeleri ve kemerli yapisiyla öne çikiyor. Bunu ayni zamanda projenin yüzü olarak da degerlendirmek istiyoruz. Bu tas Selçuklu Mezarliginda kemerli özelligiyle tek diyebilecegimiz özelliktedir” diye konustu.

Kaynak: İHA