Rize'de Engelliler Üreterek Sosyallesiyor

Güneysu ilçesinde 'Ögrenirken Üreten Gençlik' projesi kapsaminda açilan kursa katilan 16 engelli, egitmenler ve gönüllülerin destegiyle okuma yazmanin yani sira el sanatlari ögreniyor Projeyi hazirlayan dernegin baskani Hüseyin Karaosman: 'Gençlik Merkezi atölyelerine gelip ürünleri ögrendikten sonra üretiyorlar. Ayni zamanda ürettiklerini satma imkanlari var' Gönüllü Sena Kandemir: 'Aslinda ögretmekten çok karsilikli beraber ögreniyoruz ve üretiyoruz. Bu bize mutluluk veriyor'

FIKRET DELAL - Rize'nin Güneysu ilçesinde açilan kursa katilan 16 engelli, hem sosyallesiyor hem de üreterek özgüven kazaniyor.

Güneysu Yöresi Engelliler Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi, Gençlik ve Spor Bakanligi Gençlik Projeleri Destek Programi kapsaminda "Ögrenirken Üreten Gençlik" projesi hazirladi.

Proje çerçevesinde ilçede engelli gençlerin zamanlarini kültür ve sanatla degerlendirmeleri için Güneysu Gençlik Merkezinde kurs açildi.

Nisan ayinda baslayan kursa katilan 16 engelliye, 6 egitimci ve 8 gönüllü genç tarafindan okuma yazmanin yani sira el sanatlari ögretiliyor.

Yaslari 10 ila 40 arasinda degisen kursiyerler, haftada 4 gün 10.00-14.00 arasinda geldikleri kursta, ebru, ahsap ve hediyelik esyalar yapiyor.

Yaptiklari ürünleri Gençlik Merkezi bünyesinde satma imkani bulan kursiyerler, egitim disindaki zamanlarda birlikte sarki söyleyip stres atiyor.

Ögrencilerin sportif faaliyetler ve geziler de gerçeklestirecegi projenin, Mart 2022'ye kadar sürmesi planlaniyor.

Kursu ziyaret eden Kaymakam Arif Oltulu, AA muhabirine, projeyi çok degerli bulduklarini söyledi.

Kursiyerlerin çok iyi vakit geçirmelerinin kendilerini mutlu ettigini dile getiren Oltulu, "Bu gençlerimizin sosyal anlamda disarda yasam alanlari bulmalari zor oluyordu. Biz bu projelerle onlarin sosyal alanda daha fazla yer almasini sagladik." dedi.

Oltulu, projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini, bu kisilerin sosyal yasamin içerisinde sürekli yer almalarini saglayacaklarini belirtti.

Belediye Baskani Rifat Özer de belediye olarak projeye gida ve materyal temini gibi konularda destek sagladiklarini ifade ederek, "Burada gönüllü arkadaslarimiz da var. Tamamen bu isi gönüllü olarak yapiyorlar. Biz maddi ve manevi destek oluyoruz ama onlarin destekleri bizden daha önemli." diye konustu.

Güneysu Yöresi Engelliler Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Hüseyin Karaosman ise engellilerin okuldan sonra günlerini evde verimli geçiremedigini kaydederek, "Gençlik Merkezi atölyelerine gelip ürünleri ögrendikten sonra üretiyorlar. Ayni zamanda ürettiklerini satma imkanlari var. Çok güzel eserler ortaya çikardilar." ifadelerini kullandi.

- "Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz"

Özel egitim ögretmeni Reyhan Demircan, projeyle engelli ögrencilere destek olmak ve toplumda var olmalarini saglamak istediklerini vurgulayarak, "Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Hangi alanda daha iyi olduklarini kesfedip kendileri neyi ögreniyorsa o sekilde yaklasiyoruz." dedi.

Gönüllü Sena Kandemir, "Aslinda ögretmekten çok karsilikli beraber ögreniyoruz ve üretiyoruz. Bu bize mutluluk veriyor. Birlikte güzel seyler yapiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Kursa katilan 12 yasindaki Yusuf'un annesi Hülya Küçük, iki haftadir kursa gelen oglunun hem el becerisinin gelistigini hem de yeni arkadaslar tanidigini anlatti.

Kursiyer Muhammet Kapot da "Bir aydir kursa katiliyorum. Yel degirmeni ve isimlik yaptim. Yavas yavas alismaya basladim. Mutluyum." seklinde konustu.
Kaynak: AA