Myanmar'da Darbe Karsitlarini Destekleyen Polisler, Meslektaslarini 'Halkin Yaninda Yer Almaya' Çagirdi

Myanmar'da askeri darbenin ardindan görevlerini birakip darbe karsitlarina destek vermeye baslayan polisler, meslektaslarina darbe karsiti mücadeleye destek vererek, halkin yaninda olma çagrisinda bulundu.

Myanmar'in Kayah eyaletinde görev yapan ve 1 Subat darbesinden 10 gün sonra görevini birakarak darbe karsitlarinin safina katilan "John" isimli polis memuru, darbeden bu yana yasadiklarini BBC'ye anlatti.

Darbeden birkaç gün sonra 19 yasindaki bir kizin polis kursunuyla hayatini kaybettigini ögrenmesi üzerine 40 arkadasiyla görevi birakip firar ettiklerini belirten John, "Asker ile halk arasinda kaldik. Myanmar ordusu, darbe karsitlarina karsi kendilerini korumak için bizi esir veya canli kalkan olarak kullaniyordu." ifadesini kullandi.

John, 4 yil önce polislige basladigini ve halkin güvenligini saglamak için meslegini yaptigini aktararak, "Maasimizi halk ödüyor, elimizdeki silahlar halkin vergileriyle aliniyor. Halkin varligiyla aldigimiz silahlari halka karsi kullanmak çok yanlis." diye konustu.

Darbeyi büyük bir üzüntüyle karsiladigini belirten John, "Her ne kadar tam demokratik bir ülke olmasak da son 5 yildir en azindan daha fazla ifade özgürlügümüz vardi." dedi.

John, su an 70 civarinda polisle Kayah eyaletinin daglik bölgelerinde kamplarda yasadiklarini söyleyerek, "Ben ve arkadaslarim, su an askeri yönetimin 'arananlar' listesindeyiz. Güvenligimiz için tek bir yerde kalamiyoruz, belirli araliklarla yer degistirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

Darbe karsitlarinin askeri yönetime karsi mücadelesini kazanacagindan emin oldugunu vurgulayan John, "Sadece polislerin degil askerlerin de halkin safina katildigina dair haberler duyuyorum. Diger meslektaslarimi da bu mücadeleye destek vermeye çagiriyorum." diye konustu.

- "Halk ile omuz omuza mücadelemizi sürdürecegiz"

Ismini "Elizabeth" olarak veren bir diger firari polis memuru ise darbe gününden bu yana ailesinden haber alamadigini, ailesinin güvenliginden endise ettigini belirtti.

Elizabeth, "Eger ailemle konusma firsati bulsaydim, onlari çok sevdigimi, su an dogru olduguna inandigim seyi yaptigimi söyler ve benimle gurur duymalarini isterdim." dedi.

Bir diger darbe karsiti polis memuru Theint, polislerin askeri yönetim altinda kalmayi sürdürdükçe halkin düsmani muamelesi görecegini vurguladi.

Theint, "Ben, polislerin halkin sevdigi insanlar olarak kalmasini istiyorum. Bunu yapabilmek için gerekirse üniformami çikartirim. Halk ile omuz omuza mücadelemizi sürdürecegiz." diye konustu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 897 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA