Milletvekili Firat Mecliste Tütün Sürecini Anlatti

AK Parti Adiyaman Milletvekili Ibrahim Halil Firat, tütün ile yasanan süreci meclis kürsünde dile getirdi.

Milletvekili Firat Mecliste Tütün Sürecini Anlatti
CHP’nin grup önerisi aleyhine AK Parti gurubu adina söz alan Milletvekili Ibrahim Halil Firat, tütün ile ilgili kamuoyundaki yanlis alginin olduguna dikkat çekti.

Meclis kürsüsünden tütün ile ilgili gelinen süreci anlatan Milletvekili Firat, “Biz Adiyaman’da tütün ile büyüdük. Tütünle egitimimizi sagladik, çocuklarimizin masraflarini buradan karsiladik, dügünlerini gerçeklestirdik, bütün her seyi tütünden elde ettigimiz gelirle yaptik. Ama ta Amerika’dan getirilip, burada Kemal Dervis yasalariyla 80 yildir kullandigimiz tütünü 2001 yilinda yasakladilar ve ortadan kaldirdilar. Simdi bu tütün ile o zaman iktidarda olanlar yüzünden vatandasimiz magdur duruma düsmüstür. Ayni sekilde, onlar tütünü yasaklarken biz almis oldugumuz tedbirlerle sözlesmeyle tütün üretimi artmis ve artmaya da devam ediyor.

2011 yilinda 2 bin 111 üretici 1 milyon 115 bin kilo tütün üretirken bu gün 10 milyon kilonun üzerinde sözlesmeli tütün üretmektedir. Bizler yerel tütünümüzün daha da serbest hale getirilmesi için sigara fabrikalarinda yerli tütünün kullanilmasinin yüzde 10’luk bir opsiyonu vardi. Ister kullanirlardi ister kullanmazlardi. Bundan birkaç ay önce fabrikalarda yüzde 30’unun yerli tütün kullanilmasi kararini çikarttik.

Diger bir husus sarmalik tütünün sadece bir tekinin yasak oldugu, tabakanin yasak oldugunu, hapis cezasinin oldugunu biliyoruz. Yarim kilo tütün nedeniyle jandarmanin yakalayip islem yapildigini biliyoruz.

CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün platformu genel sekreteriydi. O zaman ziraat odasi baskanlariyla, sivil toplum kurulusu baskanlariyla, üreticilerimizle meclise geldiler. Bu tütün konusun nasil çözebiliriz? Dedik. Kooperatif yoluyla çözülebilir, dediler. Biz kooperatif yasasini meclisten geçirdik. Kendi makinalariyla kiyip, kooperatifler araciligiyla satmalarina imkan tanindi. Üretim merkezlerinin oldugu yerde kooperatifler kuruldu. Suanda Adiyaman’da 16 tane tütün kooperatifi bulunuyor. Tütün kooperatifleri kendi çalismalarini tamamlayamadiklari için torba yasasinin içerisine sürenin 6 ay uzatilmasi için teklif verdik. Üreticimizi biz magdur etmedik” dedi.

Kaynak: İHA