Kurbanlik Hayvan Seçerken Bunlara Dikkat

Kurban Bayrami öncesinde besiciler, kurbanlik alimi sirasinda dikkat edilmesi gereken hususlari anlatti.

Kurbanlik Hayvan Seçerken Bunlara Dikkat
Kurban Bayrami’na sayili günler kala kurbanliklar görücüye çikti. Kurbanlik hayvanlarda nelere dikkat edilmesi gerektigi hakkinda bilgiler veren Kirikkaleli besici Mehmet Ileri (55), hayvanin 2 yasini doldurmasi gerektigini ve kesilecegi yere kadar kendi ayaklariyla gidebilecek durumda olmasi gerektigini söyledi.

Hayvanin kulak küpesinin çok önemli olduguna dikkat çeken Ileri, IHA muhabirine yaptigi açiklamada sunlari kaydetti:

"Günlük bir hayvanin bakimi 7 kilogramdan baslayip 10 kilograma kadar yem yer. Hayvanin bakimi için yeri güzel olacak. Bunu bakmak için içeri koydugun zaman ignesini, ilacini yapacaksin. Asilari için küpeleri üzerinde olacak hayvanin. Kulak küpesi çok önemli. Yasina gelince de bu hayvanlar 2 yas üstünde olacak. Hayvanin 2 yasinda 2 disi olur, 3 yasinda 4 disi olur, 4 yasinda da 4-6 disi olur. Sadece 2 yasta kapak belli eder. 3 yasta belli etmez, düzleniyor hayvanin disleri. Tabii ki bunlar çok önemli. Gözü kör olmayacak, memesi sakat olmayacak. Hayvan kurban kesim yerine gelene kadar topal olmayacak. Islami sartlarda da kesilecek bu hayvan."

"10 ILE 25 BIN LIRA ARASINDA DEGISIYOR BÜYÜKBASTA"

Ileri, "Fiyat konusunda da söyle bir sey var. 10 ile 25 bin lira arasinda degisiyor büyükbasta. Küçükbasta da 1 ile 2,5 bin lira arasinda degisiyor. Kilo bazinda satiliyor. Mandiramizda en büyük tosunumuz 1 ton 200 kilogram. 25 bin liraya da satildi tosunumuz" dedi.

(Hasan Ay - Kadir Arslan /IHA)
Kaynak: İHA