Kiliçdaroglu'ndan CHP'li Yerel Yönetimlere 'Sanata Destek' Çagrisi Açiklamasi

'Müzik, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilari için gerekli sahne ve gösteri sartlarini saglayiniz' 'Sahip oldugunuz açik hava gösteri merkezleri, amfiler gibi mekanlari, ekonomik kosullari ve pandemi kisitlamalarini da gözeterek müzik, sahne, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilarina sembolik ücretlerle veya ücretsiz tahsis ediniz'.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, partisinin belediye baskanlarindan müzik, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilari için gerekli sahne ve gösteri sartlarini saglamalarini, sahip olunan mekanlari müzik, sahne, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilarina sembolik ücretlerle veya ücretsiz tahsis etmelerini istedi.

CHP'den yapilan açiklamaya göre, Kiliçdaroglu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde zor günler geçiren sanatçilara destek için CHP'li belediye baskanlarina talimat verdi.

CHP Halkla Iliskiler, Saglik, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Gamze Akkus Ilgezdi ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Seyit Torun koordinatörlügünde, yerel yönetimlere sanatçilar için 8 maddelik çagri metni hazirlandi.

Kemal Kiliçdaroglu'nun imzasiyla tüm belediye baskanliklarina gönderilen metinde su ifadeler yer aldi:

"Biz CHP olarak kültür ve sanatin birlestirici, iyilestirici ve yaratici gücüne inaniyoruz. Sosyal devlet anlayisimiz geregince kültür sanat üreticilerini ve her gün alin teri döken emekçileri ticari kisi ve kurumlar olarak degil, halkin sanata ulasmasini saglayan elçiler olarak görüyoruz.

Kültür ve sanat, kusaklar arasi iletisimi saglayan, empati duygusunu gelistirerek ayrismayi önleyen en büyük hazinemizdir. Anadolu'nun binlerce yillik birikimiyle olusan kadim kültürümüz ve zengin dilimiz, geçmis ve gelecek arasindaki medeniyet köprümüzdür.

Önümüzde tarihi bir görev var. Tüm imkanlarimizla kültür ve sanati ayakta tutmak, kültür ve sanat emekçilerini desteklemek boynumuzun borcudur. Yetki alaniniz içinde yasayan yurttaslarimizin sanata ve kültürel faaliyetlere esit biçimde erisimini saglamak, binlerce sanatçinin mesleklerini sürdürebilmeleri için gerekli destegi vermek bizlerin görevidir. Genel Merkezimizin koordinasyonunda sanatçiyi ve sanatin hiçbir dalini dislamadan olusturacaginiz proje havuzu, kültür sanat camiamiza can suyu olacaktir."

- "Meslegin sayginligini koruyunuz"

Kiliçdaroglu, metinde sanatçilara ekonomik katki sunmak için belediyelere su çagrilari yapti:

"Müzik, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilari için gerekli sahne ve gösteri sartlarini saglayiniz. Sanatçilari desteklemek için, nüfus yogunlugunuz ve bütçeniz oraninda oyun alimi yapiniz. Meslegin sayginligini koruyunuz.

Sahip oldugunuz açik hava gösteri merkezleri, amfiler gibi mekanlari, ekonomik kosullari ve pandemi kisitlamalarini da gözeterek müzik, sahne, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilarina sembolik ücretlerle veya ücretsiz tahsis ediniz.

Müzik, sahne, tiyatro, gösteri ve performans sanatçilarinin, yerel yönetimlerimizin sorumlulugu altinda bulunan dijital mecralarda pandemi süreci sona erene kadar bilet ücreti karsiliginda etkinlik yapmalarina imkan saglayiniz.

Parklar, bahçeler, amfiler ve tarihi mekanlarda tiyatro seyirligi gelenegini yeniden baslatiniz. Yillar içinde sonlanmis tiyatro festivalleri ve tiyatro günleri gibi organizasyonlarla halkimizi yeniden tiyatroyla bulusturunuz. Açik Hava Gösteri Merkezi, amfi ya da benzeri mekanlara sahip degilseniz, kültür sanat hayatina can suyu olacak bu tesisleri halkimizin kullanimina sunmak için acilen gerekli çalismalari baslatiniz.

Sosyal hayatin zenginlesmesi için kültür sanat emekçilerine alanlar açilmasini saglayiniz. Tiyatro, çocuk tiyatrosu, konser, dans gösterileri, fuar, söylesi gibi kültürel etkinlikleri yayginlastiriniz. Bütünüyle bu süreci yürütürken içerisinde sanatçilarin da yer aldigi katilimci komiteler kurmaya özen gösteriniz. Kültür ve sanat alaninda gerçeklestirdiginiz etkinlikleri ve sonuçlarini aylik olarak Genel Merkezimize raporlayiniz."
Kaynak: AA