Is Insani Tibbi Ve Aromatik Bir Bitki Olan 'Amarant' Üretiminde Söz Sahibi Olmak Istiyor

Afyonkarahisar'da 300 dönüm alanda ekim yapan Cengiz Askin: 'Kozmetik sanayisinde yagi kullaniliyor. Gida sektöründe tohumu un haline dönüstürülerek ekmek ve hamur isleri yapiliyor' 'Bu bitkiyi ülkemize yurt disindan ithal ediyoruz. Faydasi saymakla bitmiyor. Bu bitkinin farkli türde 86 çesidi var. Biz üç çesidinin üretimi yapiyoruz'

ARIF YAVUZ - Afyonkarahisarli girisimci 46 yasindaki Cengiz Askin, iki yil deneme ekimlerinde basarili sonuçlar aldigi "amarant" bitkisini, ekonomik getirisi yüksek oldugu için Türkiye'de yayginlastirmayi hedefliyor.

Rusya ve Ukrayna'da yaklasik 20 yildir kozmetik sektöründe hizmet veren is insani Askin, verimiyle dikkat çeken amarant bitkisini memleketi Sinanpasa ilçesine bagli Balmahmut köyünde yetistirmeye karar verdi.

Yurt içinden temin ettigi bitkinin tohumlarinin 2019 ve 2020 yilinda küçük ölçekli ekimini yapan Askin, arazideki verim orani ile laboratuvar analizleri de yüksek çikinca bu yil 300 dönüm araziye amarant ekimi yapti.

Askin, AA muhabirine, amarant bitkisinin dünya genelindeki pek çok ülkede yaygin olarak üretildigini, gida olarak insanlarin tükettigini söyledi.

- "Tohumundan elde edilen yagi kozmetik sanayisinde kullanacagiz"

Deneme ekimlerinden istedikleri sonucu alinca kollari sivadiklarini aktaran Askin, "Insallah, ekimin 15'inden sonra da hasadimizi yapacagiz. Su an itibariyla ürünlerimiz yarim metreye yaklasti. Zaten fazla su isteyen bir bitki degil." dedi.

Askin, tibbi ve aromatik bir bitki olan amarantin çok çesitli yerlerde kullanildigini belirterek, söyle konustu:

"Kozmetik sanayisinde yagi kullaniliyor. Gida sektöründe tohumu un haline dönüstürülerek ekmek ve hamur isleri yapiliyor. Içerisinde gluten de yok. Yine yapraklarindan bitki çayi oluyor. Sap kismindan da yem yapilarak hayvanlara besleyici bir yiyecek haline geliyor. Hasadin ardindan amarantin tohumundan elde edilen yagi kozmetik sanayisinde kullanacagiz. Bu bitkiyi ülkemize yurt disindan ithal ediyoruz. Faydasi saymakla bitmiyor. Bu bitkinin farkli türde 86 çesidi var. Biz üç çesidinin üretimi yapiyoruz."

- Görsel sölen de sunuyor

Amarant bitkisinin, sarimsi, kirmizimsi ve bordo renk tonlariyla görsel bir sölen de sundugunu vurgulayan Askin, "Agustos ve eylülde amarantlar çok farkli güzellige kavusuyor. O dönemde fotograf çektirmeye herkesi amarant tarlamiza bekliyoruz." dedi.
Kaynak: AA