HEKTAS, Tohum Alanindaki Yatirimlarina Devam Ediyor

HEKTAS’in tohum çalismalarinin merkezi olan Areo Tohumculuk’un Antalya Teknokent’te yer alan “Tohum Teknoloji Merkezi” hizmete girdi.

HEKTAS’in tohum çalismalarinin merkez üssü Areo Tohumculuk’un bünyesindeki “Tohum Teknoloji Merkezi”, Akdeniz Üniversitesi Teknopark’ta gerçeklesen açilis töreni ile faaliyete geçti.

HEKTAS'tan yapilan açiklamaya göre, açilis törenine, Areo Tohumculuk Genel Müdürü Gökhan Köseoglu, HEKTAS Mali Isler Direktörü Ugur Akbas, HEKTAS Mali Isler Danismani Halit Murat Irmak ve Antalya Teknokent Genel Müdürü Ibrahim Yavuz katildi.

Areo Tohumculuk, “Tohum Teknoloji Merkezi’ndeki bitki doku kültürü laboratuvari ile 2021 sonbahar sezonu ile birlikte biber, patlican ve hiyar türlerinde double haploidi yöntemi ile hizli bir sekilde yüzde 100 saf hatlari kendi laboratuvarlarinda gelistirecek. Biyoteknoloji laboratuvarinda gerçeklestirecegi entegre edilmis islah çalismalari ile de hem yeni hibrit eldesi için ihtiyaç duyulan zamani önemli oranda kisaltacak hem de hedef pazarlarin ihtiyaç duydugu hastalik zararli dayanimlarina sahip hibrit çesit gelistirme kabiliyeti sunacak.

-Tohum pazarindaki payini artiracak

HEKTAS’in 2019 yilinda bünyesine kattigi ve tohumculuk alanindaki merkez üssü haline getirdigi Areo Tohumculuk, “Yerli Ar-Ge, Yerli Tohum’ mottosuyla çalismalarini sürdürüyor. Son teknolojileri kullanarak yüksek nitelikli sebze ve tarla bitkilerine yönelik islah çalismalarina hiz veren Areo Tohumculuk, mevcut çalismalarini Akdeniz Üniversitesi Teknokent arastirma sahasinin yaklasik 26 bin m2 alaninda kurulu olan Ar-Ge seralarinda yürütüyor. Yakin zamanda tescil alan yeni çesitleri piyasaya sürecek olan Areo Tohumculuk’un faaliyetleri ile birlikte HEKTAS, ülkemizin ulusal tohum ihtiyacini karsilama ve dünya tohum pazarindaki payini artirmayi hedefliyor.

Geçen yil, Avusturalya’da girisim sermayesi olarak kurulan Agriventis Technologies (A.T) sirketinin yüzde 51 hissesini satin alma kararini duyuran HEKTAS, tohum alaninda yurt disi Ar-Ge is birliklerinin güçlendirecek stratejik adimlar atiyor. Iklim degisimine karsi önemli tohum islah çalismalari bulunan Agriventis Technologies (A.T) sirketinin HEKTAS bünyesine geçmesiyle, Areo Tohumculuk ile ortak çalismalara imza atilarak kurakliga dayanikli çesitlerin üreticilerle bulusturulmasi ve Türkiye adaptasyonlarinin Areo Tohumculuk üzerinden gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

???????Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) tarafindan tescillenen Türkiye’nin ilk tescilli siyez bugdaylari Ata Siyez ve Mergüze’nin satis haklarini 5 yilligina devralan HEKTAS, Areo Tohumculuk ile 2022 yili itibariyla bugdaylarin üretimine, 2023 yili ile de satisina baslamayi hedefliyor. Genetik olarak dünyanin ilk bugdayi olarak da kabul edilen siyez bugdayi, Anadolu topraklarinda 12 bin yildir genetigini koruyor.
Kaynak: AA