HEKTAS'in 'Tohum Teknoloji Merkezi' Açildi

HEKTAS’in tohum çalismalarinin merkezi olan Areo Tohumculuk’un Antalya Teknokent’te yer alan ‘Tohum Teknoloji Merkezi’ hizmete girdi. Biyoteknoloji ve Doku Kültürü Laboratuvarlarinin yer aldigi merkez ile üreticilere önemli faydalar saglayacak olan Areo Tohumculuk, ayni zamanda ülke ekonomisine de deger katmayi hedefliyor.

HEKTAS'in 'Tohum Teknoloji Merkezi' Açildi


Akilli tarimin öncülerinden biri olan HEKTAS’in tohum çalismalarinin merkez üssü Areo Tohumculuk’un bünyesindeki ‘Tohum Teknoloji Merkezi’, Akdeniz Üniversitesi Teknopark’ta gerçeklesen açilis töreni ile faaliyete geçti. Açilis törenine, Areo Tohumculuk Genel Müdürü Gökhan Köseoglu, HEKTAS Mali Isler Direktörü Ugur Akbas, HEKTAS Mali Isler Danismani Halit Murat Irmak ve Antalya Teknokent Genel Müdürü Ibrahim Yavuz katildi.



Merkez ile tohum alaninda önemli çalismalara imza atilacak

Areo Tohumculuk, ‘Tohum Teknoloji Merkezi’ndeki bitki doku kültürü laboratuvari ile 2021 sonbahar sezonu ile birlikte biber, patlican ve hiyar türlerinde double haploidi yöntemi ile hizli bir sekilde yüzde 100 saf hatlari kendi laboratuvarlarinda gelistirecek. Biyoteknoloji laboratuvarinda gerçeklestirecegi entegre edilmis islah çalismalari ile de hem yeni hibrit eldesi için ihtiyaç duyulan zamani önemli oranda kisaltacak hem de hedef pazarlarin ihtiyaç duydugu hastalik / zararli dayanimlarina sahip hibrit çesit gelistirme kabiliyeti sunacak.

Tohum pazarindaki payini artiracak

Verilen bilgiye göre, sirketin 2019 yilinda bünyesine kattigi ve tohumculuk alanindaki merkez üssü haline getirdigi Areo Tohumculuk, ’’Yerli Ar-Ge, Yerli Tohum’’ sloganiyla çalismalarini sürdürüyor. Son teknolojileri kullanarak yüksek nitelikli sebze ve tarla bitkilerine yönelik islah çalismalarina hiz veren Areo Tohumculuk, mevcut çalismalarini Akdeniz Üniversitesi Teknokent arastirma sahasinin yaklasik 26 bin m2 alaninda kurulu olan Ar-Ge seralarinda yürütüyor. Yakin zamanda tescil alan yeni çesitleri piyasaya sürecek olan Areo Tohumculuk’un faaliyetleri ile birlikte sirket, ülkemizin ulusal tohum ihtiyacini karsilama ve dünya tohum pazarindaki payini artirmayi hedefliyor.

Geçtigimiz yil, Avusturalya’da girisim sermayesi olarak kurulan Agriventis Technologies (A.T) sirketinin yüzde 51 hissesini satin alma kararini duyuran sirket, tohum alaninda yurt disi Ar-Ge is birliklerinin güçlendirecek stratejik adimlar atiyor. Iklim degisimine karsi önemli tohum islah çalismalari bulunan Agriventis Technologies (A.T) sirketinin sirket bünyesine geçmesiyle, Areo Tohumculuk ileortak çalismalara imza atilarak kurakliga dayanikli çesitlerin üreticilerle bulusturulmasi ve Türkiye adaptasyonlarinin Areo Tohumculuk üzerinden gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

12 bin yillik tohumlar Ata Siyez ve Mergüze’yi üretecek

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) tarafindan tescillenen Türkiye’nin tescilli siyez bugdaylari Ata Siyez ve Mergüze’nin satis haklarini 5 yilligina devralan sirket, Areo Tohumculuk ile 2022 yili itibariyla bugdaylarin üretimine, 2023 yili ile de satisina baslamayi hedefliyor. Genetik olarak dünyanin ilk bugdayi olarak da kabul edilen siyez bugdayi, Anadolu topraklarinda 12 bin yildir genetigini koruyor.
Kaynak: İHA