Geceleri Dis Sikmak Yüz Seklini Bozuyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Protetik Dis Tedavisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Halenur Bilir:'Özellikle kadinlarda ince yüz sekli daha yumusak ve estetik bir görünüm saglarken dis sikma sonucu yüz kare bir sekle dönüsebiliyor'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Protetik Dis Tedavisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Halenur Bilir, “Disini sikan ve gicirdatan bruksizm hastalarinin yüzü giderek köseli bir hal alabiliyor. Özellikle kadinlarda ince yüz sekli daha yumusak ve estetik bir görünüm saglarken dis sikma sonucu yüz kare bir sekle dönüsebiliyor.” ifadelerini kullandi.

Medipol'den yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Bilir, halk arasinda dis sikma olarak bilinen bruksizm bireyin dislerini siktigi veya gicirdattigi bir durum oldugunu vurgulayarak, "Bruksizmin stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarla dogrudan ilgisi var. Uykuda dis sikma neden olur sorusuna baktigimizda bruksizmin temelinde psikolojik etkileri görüyoruz. Disini sikan ve gicirdatan bruksizm hastalarinin yüzü giderek köseli bir hal alabiliyor. Özellikle kadinlarda ince yüz sekli daha yumusak ve estetik bir görünüm saglarken dis sikma sonucu yüz kare bir sekle dönüsebiliyor."açiklamasinda bulundu.

Bruksizmin hastalik olarak görülebilmesi için dislerde ve çigneme sisteminde yikima yol açmasi gerektigini dile getiren Bilir, sunlari kaydetti:

"???????Bruksizm, anksiyete ve stres gibi çesitli psikolojik faktörlerin yani sira kullanilan bazi antidepresanlarin yan etkisi olarak da görülen çigneme kaslarinin tekrarlayan kas aktivitesidir. Klinikte hastanin dislerinde asinmalar, yanaklarinda ve dilde dis izlerinin gözlenmesiyle beraber hasta özellikle sabah uyandiginda sakaklarinda ve yüzünde agri hisseder. Gicirdatma sesi olmadan bile yüksek kuvvetlerde sikma oldugunda çigneme sisteminde yikim olusabilir.

Gündüz bruksizminde uygulanan kuvvetin büyüklügü ve süresi gece sikmasi kadar olmayacagi için zararli etkileri gece bruksizmine göre çok daha azdir. Gündüz sikmalari için hastalarin mümkün oldugunca öncelikle sikmalariyla ilgili farkindaliklarinin artirmayi hedefliyoruz. Çogumuz gündüz dis sikmamiza ragmen bunun farkinda olmayabiliyoruz. Farkindalik gelistikten sonra gündüz sikmalarinin çözümü gece sikmalarina göre çok daha kolay olup çesitli hatirlaticilarla gün içerisinde sikma son derece azalabiliyor.”

-Gece plagi ya da botoksla çözüm

Yapilan tedavilerle bruksizm tamamen ortadan kaldirilamasa da çigneme sistemine zarar vermeyecek düzeylere indirebilecegini aktaran Bilir, "Tedavide gece yatarken takilacak olan apareylerin yani sira çigneme kaslarina botoks uygulamasi da yapilabilir. Yapilacak olan apareyin sert olmasi, hastanin dis temaslarina ve çene ekleminin konumuna göre özel olarak hazirlanmasi gerekir. Yumusak olan apareyler sikmayi daha da arttirabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA