Depremde Kaybettigi Kizini 21 Yildir Ariyor

1999 depreminde kaybolan kizini 21 yildir arayan Nilgün Karamert, yillardir yasadigi çaresizligi ve aciyi anlatan kitap yazdi. Kizi Gözde’yi bulma mücadelesini anlatan kitap ile kizina kavusmayi umut eden acili anne, "Bir anne olarak kizimin kalbinin attigini hissediyorum" dedi.

Depremde Kaybettigi Kizini 21 Yildir Ariyor
17 Agustos Marmara depreminde Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde oturduklari evin çökmesi sonucu enkaz altindan 12 saat sonra kurtarilan Nilgün Karamert, sag olarak kurtulduguna inandigi kizi Gözde’yi ariyor. Asrin felaketinden sonra çalmadik kapi birakmayan acili anne, kizini arayisini ve verdigi mücadeleyi kaleme aldigi "Gözde-Sesimi Duyan Var Mi?" isimli kitabi ile kizina ulasmak istiyor.

"Kizim Gözde’yi okulda görmüsler"

Kizi Gözde’nin enkazdan çikmadigini, bölgede bulunan hastaneye bir tegmen tarafindan getirildigini ve sonrasinda kizini kaybettigini anlatan Nilgün Karamert, "Hiç bir yarasi yokmus. O yildan beri arastirmalar yaptik, enkazdan da çikmamisti. Daha sonra deprem sonrasinda okullar açilmisti. Kizim da ilkokula baslayacakti. Komsumun kizi, Gözde’yle okulda görüsmüs. Komsumun kizi, Gözde’nin kayip oldugunu bilmiyormus. Bu olayi tesadüfen ögrendim. Arastirma yapildi, hiçbir sonuç alinamadi. Kimse tanimadi ama arkadaslari Gözde’yi tanidi. Ögretmenleri bile tanimadi" dedi.

1999 yilindan itibaren çok mücadele verdigini kaydeden anne Karamert, "O yildan beri çalmadigim kapi, yapmadigim, ugrasmadigim bir sey kalmadi. Gerçekten çok mücadele verdim" diye konustu.



"Yüregimden gelen seyleri kitaba döktüm"

Yillardir hissettigi aciyi yaziya döktügünü anlatan Karamert, sözlerine söyle devam etti:

"Duygularimi, yüregimden gelen seyleri kitaba döktüm. Bir umudum vardi, umudum kitabin Gözde’ye ulasmasiydi. Bu kitabin, Gözde ile aramizda köprü olusturmasini çok istiyorum. Bunca yil geçti hala Gözde’yi görmeyenler, kayip oldugunu bilmeyenler var. Kitabin her satirinda gözyasim ve umudum var. Bu kitabi çok hayal kurarak, çok umut ederek yazdim. Insallah bu hayallerime umutlarima ve Gözde’me kavusurum. Maddi yardim istemiyorum, sadece kitabin Türkiye genelinde yayilmasini istiyorum. Ne kadar yayilirsa benim o kadar umudum artacak. Herkesten paylasmasini istiyorum"

"Vicdanim rahat degil"

Bir yandan Gözde’yi ararken, diger yandan da 2 çocuguna da annelik yapmaya çalistigina dikkat çeken Nilgün Karamert, "Geceleri basimi yastiga koydugumda vicdanim sizliyor, benim bir kizim daha var ama yok. Kizimi bulmak zorundayim, hiç rahat degil vicdanim" seklinde konustu.



Kayip mezarlar açildi, DNA eslesmesi yapilmadi

Yasadiklarini anlattigi kitabini 1 sene içerinde yazdigini ama basim asamasinin zor oldugunu anlatan anne Karamert, su ifadeleri kullandi:

"Gözde’yi ararken her türlü zorluklarla karsilastim. Kitabimi yazarken tekrar ayni duygulari yasamak çok zordu. Unuttugum anlar varmis, maalesef yazarken hatirladim. Ne yapacagimi bilmiyorum. Kayip mezarlari açildi ancak DNA testinde eslesme bile yapilmadi. 4 yil oldu kimsesiz mezarliklari açildi, kabuk baglayan yaramizi kanattilar. Mezarlarin açilmasi çok aci vericiydi. Bir anne olarak kizimin kalbinin attigini hissediyorum. Kizim su an 28 yasinda. Olay sonrasinda hafizasini kaybetmis olabilir. 22 yildan beri çok mücadele verdim. Kizim ölüsünü ya da dirisini bulana kadar mücadelemi asla birakmayi düsünmüyorum. Kizimla ilgili sonuç olmadan yasayamam. Devletten ve insanlardan yardim istiyorum. Nereye gidersem gideyim, Gözde ismini duydugumda yüregim kipir kipir oluyor. Kalbim yerinden çikacakmis gibi hissediyorum. Kayip mezarlar açildi. Bizden eslestirme alinmasi gerekirdi fakat devlet bu bütçeyi karsilamadi. Adli tip da bütçesiz yapmadi. Mezarlar açilirken böyle bir talepte bulunulmadi. Bu konuda yardim istiyorum. Mezarlar neden açildi? neden yillardir duruyor?" seklinde konustu.

Kaynak: İHA