Bu Rahatsizliklari Olan Günes Alerjisi Riski Altinda

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi, Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Turgay Hasan Bereket, açik tenli kisilerin yani sira baska bir cilt hastaligina sahip olanlar ve dermatiti olan kisilerinin günes alerjisi riski altinda oldugunu söyledi.

Bu Rahatsizliklari Olan Günes Alerjisi Riski Altinda
Günes alerjisi cildin zararli isinlara karsi gösterdigi bir reaksiyondur. Degisik klinik durumlari kapsayabilir ve bunlara fotodermatoz da deniliyor. Bu alerji, günes isinlarina vücudun dogrudan maruz kalan bölgelerinde görülür. Burada çesitli ilaçlar, kozmetik maddeler ve bagisiklik sistemi de rol oynuyor. Alerji, günese asiri maruz kalma sonrasinda olusan serbest oksijen ve hidroksi radikallerinin neden oldugu doku ve hücre harabiyetidir. Cilt yapisina ve günese maruz kalma süresine bagli olarak degismekle birlikte herkeste görülebilir. Dr. Turgay Hasan Bereket konu ile ilgili detayli konustu.



“Kimler risk altinda”

Açik tenli kisiler, baska bir cilt hastaligina sahip olanlar ve dermatiti olan kisiler risk altindadir. Bazi ilaçlari almak, örnegin tetrasiklin grubu antibiyotikler, sülfa bazli ilaçlar, ketoprofen gibi bazi agri kesiciler, bazi kolesterol ilaçlari, antipsikotik olarak kullanilan bazi ilaçlar günes alerjisi riskini arttirirlar.

Günes alerjisinin belirtileri nelerdir?

Günes alerjisinin belirtilerine deginen Uzm. Dr. Turgay Hasan Bereket, “Günes alerjilerinin ana belirtileri, ciltte kasinan, batan ve yanan kirmizimsi lekelerdir. Bunlar, vücudun çogunu kapsarsa tansiyon düsmesi, bas agrisi, mide bulantisi ve nefes almakta zorluk gibi belirtilerde görülebilir. Ayrica kasinti veya agri, kabarik yamalarla birlesebilen küçük çikintilar, kabuklanma veya kanama, kabarciklar ve kurdesen olabilir. Uzun süren maruziyetten sonra ciltte degisik lekeler erken yaslanma, deri kanserleri ve SLE gibi bazi otoimmun hastaliklarin belirtisi de olabilir” dedi.



Günes alerjisi teshisi nasil konulur?

Çogu durumda sadece cilt muayene edilerek teshis edilir. Bununla birlikte ayni belirtiler günes alerjisi yerine SLE (Sistemik Lupus Eritamatozis) gibi altta yatan bir deri hastaligindan ileri geldigi düsünülürse kan ve doku örnegi alinabilir.

Günes alerjisinden korunmak için nelere dikkat edilmeli?

Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Turgay Hasan Bereket konusmasini söyle devam etti:

“Günes alerjiniz varsa veya günese karsi artan bir duyarliliginiz bulunuyorsa, günesin yogun oldugu 10.00 ile 16.00 saatleri arasinda günesten uzak durun. Çok fazla günes isigina ani maruz kalmaktan kaçinin, cildinizin günes isigina uyum saglamasi için disarida geçirdiginiz zamani yavas yavas arttirin. Günes gözlügü, uzun kollu gömlek ve genis kenarli sapka kullanin. Ince dokunmus kumaslardan kaçinin. Bilinen tetikleyicilerden uzak durun ve en az 30 SPF’li genis spektrumlu bir günes kremi kullanin.’’

Günes alerjisi tedavisi nasil yapilir?

Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Turgay Hasan Bereket, günes alerjisi tedavisi hakkinda sunlari söyledi:

“Günes alerjisinin türüne göre degisir. Hafif vakalarda birkaç gün günesten uzak durmak yeterli gelebilir. Ilaç tedavisi gereken durumlarda kortikosteroid içeren kremler, antihistaminik ilaçlar ve gerekiyorsa kisa süreli kortikosteroidli ilaçlar doktorunuz tarafindan reçetelendirildiginde kisa süreli kullanilabilir.”
Kaynak: İHA