Bileme Çarklari Kurban Bayrami Için Dönüyor

Yozgat’ta Kurban Bayrami’na sayili günler kala biçakçilarda yogunluk yasaniyor. Vatandaslar biçaklarini biletmek için biçaklarin yolunu tutarken biçak ustalari da vatandaslari biçaklarini biletmek için son günü beklememeleri konusunda uyariyor.

Bileme Çarklari Kurban Bayrami Için Dönüyor
Kurban Bayramina hazirlik yapan vatandaslar, evlerinde bulunan ve körelen biçaklari biletmek için biçakçilarin yolunu tuttu. Bazi vatandaslar kurban için yeni biçak alirken bazi vatandaslar ise eski biçaklarini biletmeyi tercih etti. Vatandaslarin getirdigi biçaklar bileme makinesiyle keskinlestirilirken biçak bileme isleminde ustalar, biçagin yanmamasina ve iyi egelenmesine dikkat ediyor. Vatandaslarin talebine yetisebilmek için yogun mesai harcayan biçak ustalari, biçak bileme isleminin isin ehline verilmesi gerektigini de vurguladi.

Kentte, biçak 5, nacak 10, balta ise 15 liradan bileniyor

Son güne kalmamak için biçaklarini biletlemeye getiren Fatih Demir, “Kurban Bayrami yaklasmasi hasebiyle biçak, nacak ve keserlerimizi hayvanlarimizin eziyet çekmemesi için onlari biletmeye geldim. Burada önemli olan biçaklarin keskin olmasi, hayvanlara eziyet verilmemesi ve kalabalik olmasin diye biçaklarimizi biletmeye geldik” dedi.

Adil Arslan ise “Biçaklarimizi ustasina getirdik. Kurban kesiminde bize faydasi olan biçaklarimizi aldik, geldik. Ustamiza getirdik. Bundan sonrasini ustamiza biraktik. Hayvanlari keserken hayvanlara eziyet yapmamak için ve kesimden sonra etlerimizi islerken bize kolaylik olsun diye biletiyoruz” seklinde konustu.

Kurban Bayramina sayili günler kala yogunlugun arttigini belirten biçakçi Nuri Nurdogdu, “Kurban Bayrami geldigi için vatandaslar bizi tercih ediyor. Dogma büyüme meslegimiz biçakçilik oldugu için isimizi hakkiyla yapiyoruz. Biçak bileme isleminde suyunu kaçirmadan yakmadan bilemek lazim. Sonunda da agzindaki çapagi güzel almak lazim. Çapak kalir ise biçak kesmez. Biçak bileme 5 lira, nacak bilme 10 lira, balta bileme 15 lira bu sekilde gidiyor. Isler yogun. Kurban biçaklarinin bilenmesi hayvanin eziyet çekmemesi ve etlerin düzgün bir sekilde dogranmasi için vatandas bizlere getiriyor. Biz de biliyoruz. Yalniz piyasa da Kurban Bayramiyla birlikte biçak bileyiciler ortaya çikiyor, Çarki kuran herkes biçakçi degildir, vatandasimiz bunun farkina varsin” ifadelerine yer verdi.

Biçak ustasi Soner Nurdogdu ise, “Biz burada yillardir bu isi yapan insanlariz. Hayvanlarin eziyet çekmemesi için biçaklari biliyoruz. Biçak, satir ve nacak biliyoruz. Ben 45 yildir devam ediyorum ve baba meslegi. Vatandaslarimiz biçaklarinin iyi bilinmesini istiyorsa dükkânlarda bu isi yapan insanlara biletsinler. Biçak bilenirken biçagin yanmamasi, agzinin iyi alinmasi ve iyi bilenmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA