Beyin Ameliyatlarinda Ileri Teknoloji Yüz Güldürüyor

Medline Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Dervis Mansuri Yilmaz, beyinde olusabilen tümörlerin en önemli hastaliklar arasinda yer aldigini ve günümüzde beyin tümörlerinin tedavisinde kisiye özel nöronavigasyon destekli mikrocerrahi teknikler kullanildiginda yüz güldürücü sonuçlar alindigini kaydetti.

Beyin Ameliyatlarinda Ileri Teknoloji Yüz Güldürüyor
Prof. Dr. Dervis Mansuri Yilmaz, Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre yaklasik 120 çesit beyin tümörü tipinin bulundugunu ifade ederek, “Toplumda görülme sikligi yaklasik 100 binde 5 olan beyin tümörleri her cins, irk ve yasta görülebilir. Ancak çocukluk yas grubu ve 60 yas üzerinde kötü huylu tümörlerin görülme sikligi daha fazladir” dedi.



Çevresel faktörler tümör olusumunda etken

Yapilan arastirmalarin radyasyonun tümör olusumunda kesin risk faktörü oldugunu gösterdigini söyleyen Prof. Dr. Dervis Mansuri Yilmaz, “Bununla birlikte ailesel yatkinlik, vücudun savunma sisteminin düsmesi ve çevresel faktörler de tümör olusumunda etkendir. Beyin tümörleri genellikle kendini bas agrisi, bulanti, kusma, bilinç bozuklugu, havale geçirme, kol ve bacaklarda tam veya kismi felç durumu, unutkanlik, kisilik degisikligi, konusma bozuklugu, isitme kaybi veya azligi, yürürken dengesizlik, görme bozuklugu, hormonal düzensizlikler, ellerde ve ayaklarda büyüme meydana gelmesi gibi belirtilerle gösterir” diye konustu.



Mikrocerrahi ile tümör çikartiliyor

Beyin tümörlerinin tedavisinde öncelikli yaklasimin, ameliyat esnasinda özel mikroskoplar kullanilarak tümörün mikrocerrahi yöntemi ile çikarilmasi oldugunun altini çizen Prof. Dr. Yilmaz, bu ameliyatlarda en önemli hususun beyin ve omurilik içerisinde ortaya çikmis tümörün tamaminin çevresindeki saglikli dokulara zarar vermeden çikarilmasi veya bazi tümör tiplerinde ise tamamina yakin kisminin çikarilmasi oldugunu ifade etti.



Ileri teknolojiler kullaniliyor

Mikrocerrahi yöntemi ile yapilan ameliyatlarda uygun vakalarda, operasyon esnasinda kitlelerin sinirlarinin net bir sekilde belirlenmesine yardimci olan ve bu sayede ameliyat basarisini önemli ölçüde yükselten ileri teknoloji nöronavigasyon ve sinirlerde olusabilecek hasari önceden tespit ederek cerrahi uyaran nöromonitörizasyon sistemlerinin kullanildigini belirten Prof. Dr. Yilmaz, bu sayede basarili sonuçlar alindigini kaydetti.

Yilmaz, kötü huylu tümörlerin ya da olusum yeri bakimindan sorunlu olan tümörün eger tamami çikarilamiyorsa, kemoterapi veya radyoterapinin de cerrahi tedaviye ek olarak kullanilabildigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA