Babasi Için Ejder Meyvesi Yetistirdi, Simdi Ihraç Ediyor

İçel’in Erdemli ilçesinde bir üretici diyabet hastasi babasi için 680 metrekarelik tarlasinda ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya yetistirmeye basladi. Zamanla verimi de arttiran üretici meyveleri pazarlamaya basladi. Üretici bu yil sezonun ilk ürününü Istanbul’a tanesi 90 liradan gönderdi. Katar ve Rusya’ya ürün gönderdigini de ifade eden üretici Zeki Akyar, ürünün piyasada büyük talep gördügünü söyledi.

Babasi Için Ejder Meyvesi Yetistirdi, Simdi Ihraç Ediyor
Üretici Zeki Akyar, "Babamin seker hastaligindan dolayi ejder meyvesi üretmeye basladim. Seker hastaligini bitirdigini duydum. Babam için hobi olarak dikim yaptim. 680 metrekarelik tarlami üretim için hazirladim. Suan hem meyve hem de fide satimi yapiyorum" dedi.



"Talep çok yogun, yetisemiyoruz"

Ürünü yurtdisina da gönderdigini belirten Akyar, "Bu sezonun ilk ürününü tanesi 90 liraya Istanbul’a gönderdim. Bu ürünü yetistirmeleri için bütün üreticilerimize tavsiye ediyorum. Talep çok yogun, yetisemiyoruz. Meyveyi yurt disina da ihracat yapiyoruz. Katar’a Rusya’ya ve Dubai sehrine ürün gönderiyorum. Ama ne yazik ki üretim bölgemizde fazla olmadigi için talepleri karsilayamiyoruz" diye konustu.

Erdemli Ziraat Odasi Meclis Baskani ziraat mühendisi Askin Sahin de meyve ile ilgili bilgi verdi. Iç rengi kirmizi ve beyaz olmak üzere meyvenin 2 çesidinin oldugunu ifade eden Sahin, "Içi kirmizi olan ejder meyvesinin aromasi daha çok kivi, muz, ananas ve ayni zamanda armudu andiriyor. Içi beyaz olan ejder meyvesi ise dag armudu, armut ve ayni zamanda kiviyi andirmaktadir" dedi.



"Küçük alandan büyük gelir imkani sagliyor"

Sahin, "Böyle bir iklim ve toprak yapisi dünyada sayili yerlerinde var. Böyle bir ürünün hem erkenci olmasi hem toprak ve hava kosullarina uygunluk göstermesi ayni zamanda küçük alandan büyük gelir elde etme imkani saglamaktadir" diye konustu.

Limon ve domatese alternatif olarak yetistirilen ejder meyvesinin üretim alani ilçede son 10 yilda 100 dekari geçerken, üretim ise yaklasik 500 tona ulasti.
Kaynak: İHA