AHBIB, Yilin Ilk Yarisinda Yüzde 20 Ihracat Artisi Yakaladi

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AHBIB) Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Arslan, 2021 yilinin ilk yarisinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 20 artisla 706,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirirken, en yüksek artislari hububat, yagli tohumlar, seker ve seker mamullerinde yakaladiklarini açikladi. Baskan Arslan, “2021 yilinin Ocak-Haziran aylari arasinda 984 bin 273 ton ürünü küresel pazarlarda degerlendiren Birligimiz, hububatta yüzde 103 artisla 23,9 milyon dolar, yagli tohumlarda yüzde 86 artisla 47,8 milyon dolar, seker ve seker mamullerinde yüzde 75 artisla 92,7 milyon dolar ihracat degerine ulasti” dedi.

AHBIB, Yilin Ilk Yarisinda Yüzde 20 Ihracat Artisi Yakaladi
Türkiye’nin yilin ilk yarisindaki 4,15 milyar dolarlik hububat, bakliyat ve yagli tohumlar ihracatina AHBIB’in yüzde 17 oraninda destek verdigini kaydeden Arslan, Covid-19’un mutasyonlari nedeniyle küresel ticarette yasanan sikintilara, lojistik maliyetlerindeki artislara ve konteyner krizine ragmen geleneksel pazarlarda güçlenmeye devam ettiklerini, uzak pazarlarda da ihracat rekorlarina imza attiklarini vurguladi. Baskan Arslan, “2021 yilinin Ocak-Haziran döneminde en fazla ihraç ettigimiz ürün grubu listesinde yüzde 6 artis ve 165,3 milyon dolar deger ile pastacilik ürünleri birinci sirada yer aldi. Bunu 154,5 milyon dolar deger ile bakliyat, yüzde 75 artis ve 92,7 milyon dolar deger ile seker ve seker mamulleri takip etti. Yilin ilk yarisinda tüm ürün gruplarinda en fazla ihraç ettigimiz ürün ise 72,2 milyon dolar deger ve yüzde 10 pay ile kirmizi mercimek oldu” diye konustu.



En fazla ihracat Irak, Suriye ve Almanya’ya

AHBIB’in 2021 yili ilk yari ihracatini ülkelere göre degerlendiren Baskan Arslan, söz konusu dönemde 176 ülke ve bölgeye dis satim yaptiklarini, 100’ü askin ülkede önemli artislar yakaladiklarini belirtti.

Orta Dogu’ya alternatif pazar arayislarinda büyük gayret gösteren AHBIB üyelerinin Güney Asya, Güney Amerika, Iskandinavya, Arap Yarimadasi ve Afrika pazarlarinda elde ettigi basarilarin ihracat raporlarina yansidigini dile getiren Baskan Arslan, sunlari söyledi:

“AHBIB olarak Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracati yüzde 13 artis ve 107,6 milyon dolar deger ile Irak pazarinda gerçeklestirdik. Komsumuz Irak’a yaptigimiz ihracat, toplam ihracatimizin yüzde 15’ini olusturdu. Bu ülkeyi yüzde 60 artis ve 83,2 milyon dolar deger ile Suriye ikinci sirada, yüzde 32 artis ve 27,3 milyon dolar deger ile Almanya üçüncü sirada takip etti. Bu dönemde Çin, Venezuela, KKTC, Iran, Birlesik Krallik, Fildisi Sahili, Angola, Endonezya ve Nijerya pazarlarinda ihracat hacmimizi 11 katina varan oranlarda artirma basarisi gösterdik.”
Kaynak: İHA