Agri Dagi'ndaki Buzullarin Erimesiyle Olusan Sulak Alanlar Yaban Kuslarina Hayat Oluyor

Flora ve fauna zenginligiyle bilinen Agri Dagi Milli Parki'nda birçok sürüngen, kus, yirtici ve memeli türü yasam alani bulurken, sularin geçtigi bölgelerde de görülmeye deger güzel manzaralar olusuyor Igdir Üniversitesi Kus Merkezi Müdürü Emrah Çelik: 'Bilindigi gibi su kuslari yasamlarini sürdürmek için suya ihtiyaç duyarlar. Agri Dagi Milli Parki da bu imkani fazlasiyla sunuyor. Birçok kus, memeli ve sürüngen türleri bu alanlarda barinmakta'

HÜSEYIN YILDIZ - Türkiye'nin en yüksek noktasi olan Agri Dagi'nin eteklerindeki sulak alanlar, kavurucu sicaklarin hüküm sürdügü bugünlerde bölgede konaklayan yaban kuslarina can veriyor.

Yurdun en büyük milli parki olan Agri Dagi Milli Parki'nin da içinde bulundugu bölge, Türkiye'nin en kurak bölgeleri arasinda ilk siralarda yer aliyor.

Yazin hava sicakliginin 40 derecenin üstünde seyrettigi bölgeye, Agri Dagi'nin zirvesindeki buzullarin erimesiyle olusan akarsular hayat veriyor.

Sulak alanlar, bunaltici sicaklarda serinlemek isteyen vatandaslarin da dogayla bas basa güzel zaman geçirdigi yerler arasinda bulunuyor.

Flora ve fauna zenginligiyle bilinen milli parkta birçok sürüngen, kus, yirtici ve memeli türü yasam alani bulurken, sularin geçtigi bölgelerde de görülmeye deger güzel manzaralar olusuyor.

Igdir Üniversitesi Kus Merkezi (KUS-MER) Müdürü Emrah Çelik, AA muhabirine, milli park içerisinde yer alan sulak alanlarin Igdir'in biyoçesitliligine ciddi anlamda katki sundugunu söyledi.

Igdir'in, Türkiye'nin en kurak illerinden biri oldugunu ifade eden Çelik, bünyesinde barindirdigi Agri Dagi Milli Parki ve park içerisinde yer alan sulak alanlarla basta kuslar olmak üzere birçok yaban hayvanina önemli yasam alani sagladigini anlatti.

Kurak bir bölgede su kuslarinin bulunmasinin, bu sulak alanlar sayesinde oldugunu aktaran Çelik, "Bilindigi gibi su kuslari yasamlarini sürdürmek için suya ihtiyaç duyarlar. Agri Dagi Milli Parki da bu imkani fazlasiyla sunuyor. Birçok kus, memeli ve sürüngen türleri bu alanlarda barinmakta." dedi.

- Her mevsim ayri bir güzellik sunuyor

Bölgenin gönüllü tanitimini yapan Ilteris Kagan Taskinsu da milli park içinde yer alan sulak alanlarin, bölgenin en önemli dogal zenginlikleri arasinda ilk siralarda yer aldigini vurguladi.

Agri Dagi Milli Parki'nin her mevsim ayri bir güzellik sundugunu anlatan Taskinsu, söyle devam etti:

"Yazin ise yesilligin sulak alanlarla bir bütünlük olusturmasi ve heybetli Agri Dagi'nin eteginde olmasi sebebiyle adeta kartpostallik bir görüntü sunuyor. Bu güzelliklerinden dolayi kus türleri ve yaban hayvanlarina da ev sahipligi yapiyor. Bizler de bu degeri tanitmak, insanlara duyurmak amaciyla çesitli çalismalar yapiyoruz ve sehrimize gelen her ziyaretçiyi bu dogal güzellikleri, büyülü ortami kesfetmeye davet ediyoruz."
Kaynak: AA