Adana Akyatan Sahili Deniz Kaplumbagalarina Yuva Oluyor

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir: 'Yaklasik 15 yillik süreçte sadece 22 kilometrelik alanda 6 binin üzerinde yuva ve 230 bin civarinda yavruyu denizlerle bulusturduk' 'Bu yil 2 aylik periyotta 600'ün üzerinde yuva elde ettik. Bunlardan 20 tanesinin caretta caretta türü kaplumbagalara ait oldugunu gözlemledik'

EREN BOZKURT / FIKRET KAVGALI - Adana'nin Karatas ilçesindeki Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'na yesil deniz kaplumbagalari ve caretta carettalar yumurta birakiyor.

Türkiye'nin uluslararasi öneme sahip sulak alanlarindan Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi, yesil deniz kaplumbagalari ve caretta carettalari agirlamaya devam ediyor.

Bazi anaç kaplumbagalar, hava sicakliginin yükselmesiyle Çukurova Deltasi'nin en genis lagünü olan Akyatan ile Akdeniz arasinda yer alan Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nin yaklasik 22 kilometrelik kumsalina gece saatlerinde çikiyor.

Kaplumbagalar, kazdiklari kumsala yumurtalarini biraktiktan sonra tekrar denize dönüyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlügü ile Dogal Hayati Koruma Vakfi görevlileri de deniz kaplumbagalarinin yumurta biraktigi bölgeleri belirliyor.

- Su ana kadar 600'den fazla yuva tespit edildi

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir, AA muhabirine, bölgenin dünya çapinda uluslararasi zengin bir sulak alana sahip oldugunu söyledi.

Deniz kaplumbagalariyla ilgili önemli çalismalar yaptiklarini anlatan Çangir, "Hatay'dan İçel Anamur'a kadar olan sahil seridinin her kilometresinde deniz kaplumbagalariyla ilgili çalismalarimiz mevcut. 22 kilometrelik alanimizda caretta caretta kaplumbagalari da var. Yesil deniz kaplumbagalarimizin üreme ve çogalmasiyla ilgili çalismalarimiz da devam ediyor." diye konustu.

Çangir 2006 yilinda bu çalismalara basladiklarini dile getirerek sunlari kaydetti:

"Ilk yildan bugüne kadar, her geçen gün buradaki popülasyon yogunlugunun arttigini görmenin mutlulugunu yasiyoruz. Yaklasik 15 yillik süreçte sadece 22 kilometrelik alanda 6 bin üzerinde yuva ve 230 bin civarinda yavruyu denizlerle bulusturduk. Geçen yil sadece bu alanda yumurtlama döneminin sonuna kadar 520 yuva tespit etmistik. 20 bin civarinda yavruyu da denizlere bulusturmustuk. Bu yil 2 aylik periyotta 600'ün üzerinde yuva elde ettik. Bunlardan 20 tanesinin caretta caretta türü kaplumbagalara ait oldugunu gözlemledik. Buradaki çalismalar ekime kadar devam edecek ve bu sayinin 700 civarinda olacagini öngörüyoruz."

Kaynak: AA