91 Mahallenin Kirsal Mahalle Statüsüne Geçmesi Için Ilk Adim Atildi

Inegöl Belediye Meclisi, Temmuz ayi meclis toplantisinda Büyüksehir yasasiyla birlikte 2014 yilinda mahalle statüsü kazanan 91 mahallenin ‘Kirsal Mahalle’ statüsüne geçisiyle ilgili maddeyi görüstü. Beldeden dönüsen 4 mahallenin merkez mahalle statüsüyle devam edecegi, 91 mahallenin de Kirsal Mahalle olarak belirlenmesi kararlastirildi.

91 Mahallenin Kirsal Mahalle Statüsüne Geçmesi Için Ilk Adim Atildi
Inegöl Belediyesi Temmuz Ayi Olagan Meclis Toplantisi Sani Konukoglu Konferans Salonunda yapildi. Belediye Baskani Alper Taban Baskanliginda yapilan toplantida, 1’i takrir olmak üzere 19 gündem maddesi görüsülerek karara baglandi. Toplantinin açilisinda konusan Baskan Alper Taban, gündeme dair mesajlar verdi. Yaklasan Kurban Bayrami öncesi ilçe halkinin Kurban Bayramini da tebrik eden Taban, “Bayram öncesinde pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafimiza destek olmak amaciyla uyguladigimiz kaldirim isgali yasagini esnetecegiz. Bu karar 10 Temmuz’da baslayip bayramin 1’inci günü sona erecek” dedi.

Gündemde yer alan ilk 6 madde Imar Komisyonuna havale edilirken, 7 ve 8’inci maddeler de Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. Imar Komisyonundan gelen maddeler arasinda 12’nci maddede kirsal mahalleler konusu masaya yatirildi. 15 Nisan 2021 tarih ve 31455 sayili resmi gazetede yayinlanan kirsal mahalle ve yerlesik alan yönetmeligi dogrultusunda Inegöl sinirlarinda bulunan kirsal mahallelere yönelik sinir tespit çalismasi yapildigi belirtilen maddede, 2014 yilinda Büyüksehir yasasiyla köyden mahalleye dönüsen toplam 91 mahallenin ‘Kirsal Mahalle’ statüsü kazanmasi için ilk adim atildi. Imar, Plan Bütçe ve Tarim Komisyonlarinin ortak yürüttügü çalismayla alinan karar neticesinde beldeden dönüsen 4 mahallenin merkez mahalle, köyden dönüsen 91 mahallenin de Kirsal Mahalle olmasi adina komisyonlarin aldigi karar, meclis üyelerinin de onayi ile kabul edildi. Mecliste alinan bu kararla, mahalleye dönüsen köylere ’kirsal’ statüsüne geçme hakki için ilk adim atilmis oldu. Konunun bu kararla Bursa Büyüksehir Meclisinde gündeme gelerek nihai kararin çikacagi ifade edildi.

Böylece kirsal statüye geçen 91 mahallede su kullanim bedeli en düsük tarifenin yüzde 25’ini geçemeyecek. Zirai amaç için kullanilan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Ticari amaç için kullanilan bina ve araziler için vergi orani yüzde 50 indirimli uygulanacak. Öte yandan, meclisin 17’nci maddesinde de pandemi dolayisiyla belediyeye ait kira alacaklarinin ertelenmesi konusu görüsüldü. Gündem maddesi oy birligiyle kabul edildi. Böylece belediyenin 3,5 milyon TL kira alacagi 3 ay ertelendi.
Kaynak: İHA