Kudüs Beytu'l Mal Ajansi, 23 Yildir Kutsal Kente Hizmet Ediyor

Önemli ölçüde Fas Kralligi'nin sagladigi destekle faaliyetlerini sürdüren Kudüs Beytu'l Mal Ajansi, diger Arap ülkeleri ve Islam dünyasina mali destek vermeleri çagrisinda bulundu.

Kudüs Beytu'l Mal Ajansi, isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Yahudilestirilmesine karsi sehir halkinin direnisini güçlendirme misyonu basta olmak üzere sagliktan egitime hayatin hemen her alanina dokunan projeleriyle 23 yildir hizmetini sürdürüyor.

Islam Isbirligi Teskilati bünyesinde Fas Krali'nin baskanlik ettigi Kudüs Komisyonu'nun bir kolu olarak 1998'de kurulan Beytu'l Mal Ajansi, Kudüs'te saglik, egitim, iskan, kadin, genç ve çocuklara yönelik projelerin yani sira, toplumun daha ilgiye muhtaç kesimlerine de el atmayi ihmal etmiyor.

Kuruldugu günden bu yana Kudüs'ün dini, kültürel uygarlik açisindan kimligini koruma hedefli proje ve programlara mali destek veren kurum, Kudüs ve Fas'in baskenti Rabat'taki ofislerden yönetiliyor.

- Egitimden sagliga birçok proje yürütüyor

Ajans, tüzügünde belirlenen amaçlar dogrultusunda Kudüs'ü her türlü tehditten kurtarmak, kentteki Filistinli sakinlere ve kurumlara yardim olarak belirlenen hedefleri gerçeklestirmek için çalisiyor.

Bunlara ek olarak, Mescid-i Aksa ve kentteki diger kutsal mekanlarin tarihi, kültürel ve dini yapilarin korunmasi ve restorasyonu konusunda çalismalar yürütüyor.

Beytu'l Mal Ajansi sosyal nitelikli birçok projenin tamamlanmasi için çalismalar yürütürken, egitim burslari, spor kulüplerinin insasi, hastanelerin desteklenmesi ve ihtiyaç sahibi Kudüslü ailelerin evlerinin restorasyonu gibi birçok kültürel, saglik, egitim ve spor projesini de hayata geçirdi.

- Sinirli finans sorunuyla karsi karsiya

Son yayinlanan faaliyet raporunda Ajansin bugüne dek Filistin insaninin hayatina direk dokunarak uyguladigi çesitli projelerin maliyetinin 57 milyon dolara ulastigi kaydedildi.

Ancak raporda, son yillarda kurumun faaliyetlerini finanse etmede düsüs yasandigina dikkat çekildi.

Ajans'in görevlerinin yerine getirilmesi için tahsis edilen fonlarin büyük bölümünün Fas Kralligi tarafindan saglandigi vurgulanan raporda, kurumun tüm finansal gücünün yüzde 87'sinin Fas kaynakli oldugunun alti çizildi.

Ajans artan finans sorununa karsi diger Arap ülkeleri ve Islam dünyasina mali destek vermeleri çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA