Kilis'te, Suriye'nin Azez Kentinde Temeli Atilacak Bin 400 Konutluk Umut Sehri'nin Protokolü Imzalandi

Kilis'te Katar Hayir Dernegi ve Insan Hak ve Hürriyetleri Insani Yardim Vakfi (IHH) isbirliginde Suriye'nin Azez kentinde savastan etkilenen aileler için temeli atilacak 1400 konutluk Umut Sehri'nin prtokol imza töreni düzenlendi.

Kilis'te, Suriye'nin Azez Kentinde Temeli Atilacak Bin 400 Konutluk Umut Sehri'nin Protokolü Imzalandi
Bir otelde gerçeklestirilen imza töreninde konusan Kilis Valisi Recep Soytürk, Azez ve Çobanbey'de küçük ölçekli Organize Sanayi Bölgesi denilebilecek sanayi alanlari olusturduklarini belirtti.

Çobanbey'de sanayinin altyapisini hazirladiklarini, 1388 kisiye tahsis yaptiklarini dile getiren Soytürk, söyle konustu:

"Yaklasik 200'ünün insaatina baslandi. Eylül ayinda ayakkabi tekstil ürünleri anlaminda üretimler baslamis olacak. Bölgedeki 10 bin kisi istihdam edilecek. Azez'deki OSB çalismalarimiz da hizla devam ediyor. Bütün bu çalismalar bölge insanin refahini artirmak ve güvenli bir sekilde yasamalari içindir. Bunlar yapilirken birçok sivil toplum örgütünün katkilari var. Bunlar içerisinde Katar'in özel bir önemi var. Hakikaten birçok alanda katkisi var. Bundan dolayi Katar yetkililerine tesekkür ederim."

IHH Baskani Bülent Yildirim ise Suriye'de savasin basladigi günden beri halkin çok sikinti çektigini belirterek, "Bu konuda hep beraber gayret ettik. Öncelikle Vali Recep Soytürk'e tesekkür ederim. Suriye'deki iç savasin ardindan Türkiye mülteci akinini karsilarken yani basimizda Katar'i gördük. Yusuf el Kuvvari, arkadaslariyla beraber hep yanimizda yer aldi. Suriye'de açilan kamplarin 6'sini Katar devleti ile açtik. Birlerce çocuk kurtarildi. Tip merkezleri ve okullar kuruldu." ifadelerini kullandi.

Katar Hayir Dernegi CEO'su Yusuf el Kuvvari de yerlerinden edilen Suriyelilerin güvenli ve sürdürebilir bir hayatlari için Umut Sehri'nin temel tasini atmak amaciyla bir araya geldiklerini ve bundan dolayi mutlu olduklarini söyledi.

Türk halkinin kriz süresince Suriye halkinin yaninda olma rolünün yani sira Katar halkinin da hizmetleriyle Suriyelilerin yaninda oldugunu dile getiren Kuvvari, "Temeli atilacak projeden 8 bin 800 Suriyeli kardesimiz faydalanacaktir. Dernek olarak, acil yardim, gida güvenligi, saglik egitim ve konut alanlarinda yerinden edilmislerin ve mültecilerin yeniden insasi ve yeniden yerlesim çabalari üzerinde önemli bir etkisi olacak sürdürebilir kaliteli projelerin uygulanmasinda bagisçilarin çabalariyla ilerliyoruz. Projenin maliyeti 7 milyon 500 bin dolar olup emegi geçen herkese tesekkür ederim." dedi.

Konusmalarin ardindan Vali Soytürk, IHH Genel Baskani Yildirim ve Katar Hayir Dernegi CEO'su Yusuf el Kuvvari, Suriye'nin Azez kentinde temeli atilacak 1400 konutun insaati için protokole imza atti.

Kaynak: AA