Ilk Kez Yerli Halktan Biri Kanada Genel Valisi Olarak Atandi

Kanada’nin 154 yillik tarihinde ilk kez yerli halkin bir üyesi olan Mary Simon, geçtigimiz ocak ayinda istifa eden Julie Payette’in yerine Kanada Genel Valisi olarak atandi.

Ilk Kez Yerli Halktan Biri Kanada Genel Valisi Olarak Atandi
Kanada’da geçtigimiz ocak ayinda Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafindan atanan Kanada Genel Valisi Julie Payette istifa etmisti. Kanada’nin 154 yillik tarihinde ilk kez yerli halkin bir üyesi olan Mary Simon, Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun tavsiyesi üzerine ve Kraliçe Elizabeth’in atamayi onaylamasi ile Payette’nin yerine Kanada Genel Valisi olarak atandi.

Simon, atamanin onaylanmasinin ardindan Kraliçe Elizabeth’ten sonra Kanada’daki en yüksek ikinci federal ofise sahip olarak, Trudeau’yu geride birakti.

Simon atamanin ardindan yaptigi açiklamada sözlerine Inuitçe diliyle baslayarak, “Umutlu gelecegi geçmiste olanlara saygili bir sekilde insa edebilecegimize inaniyorum. Ortak insanligimizi kucaklarsak ve birbirimiz için sorumlulugu paylasirsak, Kanada’nin en büyük günleri henüz gelmedi” dedi.

Federal hükümetin yatili okulunda bir dönem ögrenci oldugunu ifade eden Simon, yerli halk ile Kanadalilar arasinda bir daha asla böyle bir trajedinin yasanmayacagi bir iliski gelistirmeyi umdugunu açikladi.

Ayni zamanda, Kanada’yi Danimarka Büyükelçisi olarak temsil eden ilk Inuklu olan Simon, uzun süre Inuit haklari ve kültürünün savunucusu olmasinin yani sira Inuit Tapiriit Kanatami ve Ulusal Eskimo Egitim Komitesi Baskani olarak görev yapti. Simdi ise Kraliçe Elizabeth’in Kanada’daki temsilcisi olarak görev yapacak.

Öte yandan, Simon’in atanmasi Kanada’da son dönemde yerli halklara ait kayit disi mezarlarin bulunmasiyla yasanan tepkileri geride birakabilecek büyük bir adim olarak nitelendiriliyor.
Kaynak: İHA