Iki Köy Anlasamadi, 812 Yasindaki Çinar Agacinin Yolu Trafige Kapatildi

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Beldegirmeni köyünde bulunan ve 812 yasinda olan tarihi çinar agacinin yolu iki köyün anlasmazligi yüzünden kapatildi. Köy yolunun kapatilmasiyla birlikte 8 asirdir tarihe taniklik eden dev çinar agacini ziyaretçiler artik göremeyecek.

Iki Köy Anlasamadi, 812 Yasindaki Çinar Agacinin Yolu Trafige Kapatildi


Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü tarafindan tescillenen 812 yasindaki dev çinar agacini ziyaretçiler artik göremeyecek. Bozkurt ilçesine bagli Beldegirmeni köyü sinirlarinda yer alan tarihi çinar agacina giden yol, mülkiyet hakkini elinde bulunduran Inebolu’nun Güde köyü tarafindan ulasima kapatildi. Iki köyün anlasmazligi yüzünden yolun ulasima kapatilmasi üzerine Bozkurt ilçesine gelen ziyaretçiler, 8 asirdir tarihe taniklik eden dev çinar agacini göremeden geri dönüs yapiyorlar. Vatandaslar, 812 yasindaki tarihi çinar agacini giden yol sorununun en kisa sürede çözülmesini talep ettiler.

“812 yasindaki tarihi çinar agacini yolu olmadigi için artik kimse göremeyecek”

812 yasindaki tarihi çinar agacinin yolunun kapatilmasi nedeniyle artik burayi kimsenin ziyaret edemeyecegini söyleyen Bozkurt ilçesine bagli Beldegirmeni Köyü Muhtari Salih Sertdemir, “Burasi Beldegirmeni Köyü tüzel kisiligine ait olan bir alan. Bu alanda tarihi camimiz ile 850 yasinda olan tarihi agacimiz var. Ayrica 5 tanede evimiz bulunuyor. Burasi bir yerlesim alani, daha evvelden de bakkali, kasabi, manavi olan bir yerlesim yeri. Denize baglanti saglayan iskelemiz var. 1965 yilinda karayolu açildigi zaman bu yerlesim yerine inis ve çikis yollari açilmis. Abana tarafindan giris yolu, Inebolu tarafindan da çikis yolu yapilmis. 1965 yilindan beri açik olan yolumuz maalesef Güde Köyümüz tarafindan kapatildi. Bundan 10 yil önce Tapu Kadastro da bizlere ait olan alani kendilerine yazdirdiktan sonra 10 yil dolunca ‘biz, burayi kapatiyoruz’ diyerek ihaleye vereceklerini söyledi.

Ihaleye vermeleriyle birlikte yolumuz kapatildi. Ihaleye verdikleri alanda bizlerin Il Özel Idaresinden ihale ile 40 yilligina almis oldugumuz otelimizde bulunuyor. Su anda otelimiz çalismiyor ama tadilatini yaparak faaliyete geçirmek istesek te bunu yapamiyoruz. Çünkü Tapu Kadastro da yapilan yanlislar nedeniyle biz bunu gerçeklestiremiyoruz. Otelin yolu yok, otelin giris ve çikisi yok. Otele köprüden inmeniz gerekiyor. Birde burada 5 tane ev var. Iki tane cami bulunuyor. 5 tane is yeri ve 850 yasinda tarihi çinar agacinin oldugu tarihi bir mekan var. Ama bu çarsinin artik giris ve çikis yollari bulunmuyor” dedi.



“Tarihi çinar agacinin altinda artik insanlar çay içemiyor”

Araçlarla 812 yasindaki tarihi çinar agacinin yanina inis saglayan yolun 10 yil süresinin dolmasi üzerine Güde Köyü Muhtarligi tarafindan kapatildigina isaret eden Salih Sertdemir, söyle konustu: “Ayni zamanda burasi çarsimiza ve evlerimize giris yolumuz. Güde Köyü Muhtarligi, burada bir isletme var, burasi çalisiyor ve sizler buradan kazanç elde ediyorsunuz. Bende burasini ihaleye verecegiz, bizde köyümüzün gelirini koruyacagiz diyorlar. Burasini otopark olarak ihaleye vereceklermis. Fakat ihaleyi alan sahis buraya otopark yapamadi, bunun üzerine burayi da islemez hale getirerek yolu kapatti. Buradaki isletmeye takilmis, ben buradaki isletmeyi çalistirmayacagim diyor. Yani 812 yasindaki tarihi çinar agacina insanlarin araçlariyla gelmesini engelleyecegini söylüyor. Su anda bu tarihi çinar agacina insanlarin araçlariyla olsun yürüyerek olsun gelmesi mümkün degil. Burasi tarihi bir isletme, tarihi çinar agaci altinda insanlar çay içmek istiyor fakat biz, onlara çay dahi artik veremiyoruz”

“Yolumuz 1 yildir kapali, bir çözüm bulamadik”

Kastamonu Valiligi basta olmak üzere bütün kurumlarla görüstüklerini anlatan Salih Sertdemir, “Bizler, yaklasik 1 yildir Sayin Valimizle görüsüyoruz. Kastamonu Valiligine dilekçeler yazdik. Tapu ve Kadastro Müdürlügüne dilekçeler yazip verdik ama hiçbir tanesinden simdiye kadar olumlu bir cevap alamadik. Inebolu ve Bozkurt Kaymakamligina da müracaat ettik, bizlere verdikleri cevapta sorununuzu mahkemede arayacaksiniz diyorlar. Daha konuyu mahkemeye tasiyan da olmadi. Yolumuz bir yildir kapali, bunun en kisa sürede çözülmesini bekliyoruz” diye konustu.

Il Özel Idaresi tarafindan yapilan otelin su anda yolunun olmadigini belirten Salih Sertdemir, “Otelin ihalesi yapilali 10 yil oldu. Ihaleyi alindi ama otelde bulunan esyalari ya da otele yapilacak herhangi bir yatirimda otele geçemiyoruz. Çünkü yolumuz yok, geçmemize izin verilmiyor. Buraya zamaninda Il Özel Idaresi otel yapmis ve ihaleye çikartmis. Otel zamaninda 10 yil falan çalisti ama yol sorunlari nedeniyle isletmecisi kapatip gitti. Simdi biz, oteli isletmek istesek, tadilat yapmak istesek yapamiyoruz, otele malzeme geçiremiyoruz” seklinde konustu.



“14 yildir yolumuzu kullaniyorlar ama hiç ödeme yapmadilar, bizde kapattik”

Bahsedilen yerin Güde Köyü tüzel kisiligine ait oldugunu söyleyen Inebolu’nun Güde Köyü Muhtari Ibrahim Sezer, “Burasi Beldegirmeni köyünün yolu degil. Onlarin orada yolu yok. Yol olsa biz müsaade ederiz, problem yok. Ama kendi yerleri var, kendi yerlerine yol açabilirler. Otel için konusuyorlar yolu yok diye. Biz, otelin yolunu ihaleye çikarttik ama ihaleye giren olmadi. Neden almamislar ihaleyi. Kendi arazilerinden yol yapabilirler. Biz, yangin, acil hasta gibi durumlarda yani afet durumunda yolun kullanilmasina müsaade ediyoruz. Ama sahsi araçlarin burayi kullanmalarina izin vermiyoruz. Yaklasik 14 yildir yani uzun yillar bu yolu kullaniyorlar. Her defasinda onlarla görüsüp su isin ismini koyalim dedik ama yanasmadilar. Orasi bizim köyümüze ait bir yer. Bin 800 metrekarelik yerimiz var orada. 14 yildir kullaniyorlar ama bir kurus simdiye kadar bize para vermediler. Ticaret yapiyorlar, bizleri sürekli oyalayip duruyorlar” dedi.

Kaynak: İHA