Gelecegin Dâhileri Robot Günleri'nde Yeteneklerini Sergiledi

Erzurum Valiligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve diger paydaslarin isbirliginde yapilan 6. Robot Günleri yogun ilgi gördü.

Gelecegin Dâhileri Robot Günleri'nde Yeteneklerini Sergiledi
Bilim Erzurum’da düzenlenen Robot Günleri’nin ödül töreni de renkli görüntülere sahne oldu. Erzurum Valisi Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen ve diger yetkililerin katildigi törende dereceye giren ögrencilere çesitli hediyeler verildi.

Erzurum Valisi Okay Memis, törende yaptigi konusmada, “Sayin Cumhurbaskanimizin liderligi ve önderliginde Teknofest yarismalari ve festivalleri düzenleniyor. Insallah bizde sayin milletvekillerimizle beraber sayin Büyüksehir Belediye Baskanimizla beraber Teknofest’i Erzurum’a almak için büyük bir çaba içerisindeyiz. Robotik kodlama siniflari daha önce sadece özel okullarda, özel kolejlerde yapilan bir uygulama idi. Göreve basladiktan sonra Il Milli Egitim Müdürümüz ve tüm arkadaslarimizla beraber Büyüksehir Belediyemizin de destekleriyle ilçemizin tamamini robotik kodlama ve kodlama siniflarinin açilmasini baslattik ve hizlandirilmis olarak 74 tane robotik kodlama sinifimiz oldu” dedi.

Erzurum’un Egitimdeki Basarisi

Vali Memis, Erzurum’un egitimdeki basarisini da ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü: “Bin yil önce ecdadimiz Çifte Minareli Medrese’yi, Yakutiye Medresesi’ni Erzurum’a bosuna yapmamis. Biz de bunlari baz alarak göreve basladigimizda LGS’de Türkiye ortalamasinin üç puan altindaydi Erzurum. Iki buçuk yil içerisinde LGS’de Türkiye ortalamasinin on bes puan üstüne çiktik. Iki buçuk yil önce 58. siradaydik. Büyüksehir Belediye Baskanimizla beraber, fedakâr ögretmenlerimizle, fedakâr Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlerimizle, hedef koyduk. Dedik ki ilk sene on sira birden yükselecegiz, sinavlar açiklandi ve 20 sira birden yükseldik. Pandemi sürecine ragmen basari oraninda Türkiye’de 15 puan yukaridayiz. Isteyince oluyor. Ama nasil? Fedakâr ögretmenlerle, fedakâr yöneticilerle ve bize fayda saglayan yine Büyüksehir Belediye Baskanimizin katkilariyla Bu basari Erzurum’un basarisi bu basari kentin basarisidir.”

Bilim ve Teknolojinin Önemi

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de konusmasinda bilim ve teknolojinin önemini anlatti. Baskan Sekmen, sunlari kaydetti: “Bilgi ve bilimin, teknolojinin, AR-GE faaliyetlerinin sehirlere ve ülkelere yön verdigi bir dönemdeyiz. Bilgiyi elinde bulunduran, bilimi kalkinmak için seferber edebilen toplumlar, ekonomik anlamda da gücü elinde bulundurmaktadir. Ülkemizi dünyanin en büyük ekonomileri arasina tasiyacak temel unsur bilim ve teknolojidir. Bu noktada çagi yakindan takip eden ve bünyesinde teknolojiyi barindiran sanayi ile birlikte çalisan üniversitelere ve egitimle teknolojinin birlikte büyüdügünü kabullenmis isletmelere önemli görevler düsmektedir. Sürdürülebilir, rekabetçi ve güçlü bir ekonomi için yüksek teknolojili ve katma degerli üretim büyük önem tasimaktadir. Dünya’da bunu basarabilen sehirler ve ülkeler küresel rekabette de üst siralari domine etmektedir.”

Robot ve Otomasyon Sistemleri

Baskan Sekmen, teknolojik gelismeler ve robot sistemleriyle ilgili su görüslere yer verdi: “Bilindigi gibi disa bagimlilik, ciddi manada o ülkede kaynak transferine neden oluyor. Teknolojiye sahip olmazsaniz, teknolojiyi yönetemezseniz ve kendi yaziliminiza ulasamazsaniz bu durum ülkelerin bagimsizligini tehdit eden bir sonuca dahi ulasabiliyor. Iste, bu tip organizasyonlar, yarismalar her ülkenin kendi yerli yazilimi, kendi bilisimini gelistirme firsati da ortaya koyuyor. Oyun sektöründen egitime, saglik sektörüne ve savunma sanayine kadar, hayatin her noktasinda yerini almaktadir bu teknolojiler. Robot ve otomasyon sistemleri, endüstri sektörünün rekabet gücünce kilit rol oynamaktadir. Montaj, robot sistemleri ve endüstriyel görüntü isleme sistemlerinin daha yogun kullanilmasi üretim maliyetlerinin düsürülmesi ve yüksek kalite standartlarina erisilmesini saglamaktadir. Bu nedenle rekabet gücünü arttirmak isteyen ülkeler, sektörler ve sirketler robotik teknolojilere yatirim yapmaktadirlar ve yatirim yapmak zorundadirlar. Büyük bir ivme kazanan 2023 Egitim Vizyonu çalismalarimiz kapsaminda yapay zeka projelerinin destegiyle de tüm sektörler birbirine baglantili olarak çalisacak. Bunlarda gençlerin imzasinin olmasi bizleri ayrica mutlu ediyor. Türkiye’de robot teknolojisi her geçen gün gelisiyor ve büyüyor. Dünya çapinda ödüllerimiz var, bunu da gururla izliyorum.”

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Hasan Sahin de, konusmasinda bilginin önemini anlatti. Sahin, “Küresel düzende ‘bilgiye sahip olmak’ en degerli güçtür. Dün sahip oldugumuz avantajlarin yerini, yarin teknolojik gelismeler ve bilimsel yenilikler alacaktir. Bu nedenle, bilim ve teknolojide ilerlemek, her seyden önce bir milli menfaat meselesidir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan dereceye girenlere hediye verildi, Erzurum Valiligi ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi arasinda egitim protokolü imzalandi.
Kaynak: İHA