Tarim Ve Orman Bakan Yardimcisi Özkaldi'dan Su Tasarrufu Çagrisi Açiklamasi

'Akan suyumuzun her damlasini çok bilinçli ve verimli kullanmak zorundayiz'.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi, "Akan suyumuzun her damlasini çok bilinçli ve verimli kullanmak zorundayiz." dedi.

"Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni" için Bolu'nun Gerede ilçesine gelen Özkaldi, programin ardindan gazetecilere degerlendirmelerde bulundu.

Gerede'deki bu çalismalarla Ankara'nin 2050 yilina kadar su ihtiyacinin karsilanacagini hatirlatan Özkaldi, "Ikinci tesis Gerede ilçesi ve Organize Sanayi Bölgesinin atik sularinin aritilmasi için yaptigimiz Atik Su Aritma Tesisi. Maliyeti de yaklasik 40 milyon lira. Yine burada Isikli Regülatör Havzasi Atik Su Toplama Kolektör Hatti'ni yaptik. O da yaklasik 20 milyon lira. Böylelikle bu yatirimlarin açilisi gerçeklesmis oldu." diye konustu.

Tekke Baraji'nin tamamlanmak üzere oldugunu vurgulayan Özkaldi, projeyi gelecek yil hizmete açmayi planladiklarini dile getirdi.

Barajin hizmete girmesiyle yaklasik 15 bin 500 hektar tarim alaninin suya kavusacagini hatirlatan Özkaldi, söyle devam etti:

"Bu barajimiz sadece sulama maksatli degil, içme suyu maksadi da var. Gerede, Dörtdivan ve Yeniçaga ilçemizin içme suyu yine bu barajdan karsilanacak. Su zengini bir ülke olmadigimizi her platformda söylüyoruz. Su stresi yasayan bir ülkeyiz. Akan suyumuzun her damlasini çok bilinçli ve verimli kullanmak zorundayiz. Tarimda dönüsüm süreci yasiyoruz. Eski sulama sistemlerini artik terk ediyoruz. Onun yerine borulu, basinçli daha az su tüketen sistemlere geçtik. Eskiden yapilmis sulama sistemlerini bile imkanlar dahilinde yeniliyoruz. Içme suyu tesislerimizde de belediyelerimizde büyük kayip kaçak olan illerimizde bunlari önleyici tedbirler almak zorundayiz. Belediyelerimize bu yönde tavsiyelerimiz oluyor."

Kaynak: AA