Nüfusa Göre Trakya'da Asilama Orani Yüksek Seyrediyor

Türkiye geneli en çok asi yapilan iller arasinda Kirklareli 3'üncü, Edirne 4'üncü sirada yer aldi.

Trakya'da nüfusa oranla asilama orani yüksek seviyede ilerliyor.

Saglik Bakanliginin açikladigi verilere göre, Türkiye'de birinci doz asilama ortalamasi yüzde 57,81, ikinci doz ortalamasi ise 25,23 olarak kayda geçti.

- Trakya'daki asilamaya katilim Türkiye ortalamasinin üzerinde

En az bir doz asi olmus 18 yas üstü nüfusa göre asilama orani Kirklareli'nde yüzde 72,8, Edirne yüzde 72,4, Tekirdag yüzde 66,7 olarak açiklandi.

Bu orana göre, Türkiye geneli en çok asi yapilan iller arasinda Kirklareli 3'üncü, Edirne de 4'üncü sirada yer aldi.

Asilamanin basladigi tarihten bu yana Edirne'de toplam 387 bin 374, Kirklareli'nde 329 bin 283, Tekirdag'da ise 787 bin 895 doz asi yapildi.

- Kirklareli'nde asilamaya yogun ilgi var

Kirklareli'nde randevularini alarak saglik kuruluslarina giden vatandaslar, hastane ve aile sagligi merkezlerinde asilarini yaptiriyor.

Il Saglik Müdürlügü bahçesinde olusturulan alanda da asilama çalismalari yürütülüyor.

Vatandaslar, asilama merkezinde zaman zaman yogunluk olusturuyor.

Ikinci doz asisini olan Erkan Ercan, AA muhabirine, Kirklareli'nin asilamada basarili olmasindan dolayi mutluluk duydugunu belirtti.

Asinin ardindan kendisini daha güvende hissettigini ifade eden Ercan, en kisa sürede salginin sona ermesi temennisinde bulundu.

"Çok güzel zaten Kirklarelili olmaktan her zaman övünmüsümdür." diyen Ercan, "Bu halkin duyarliligi olarak düsünüyorum. Insallah diger iller de örnek olur. Ögretmen oldugum için ilk ögretmen hakki olur olmaz geldim asimi oldum. Simdi de ikinci asimi tamamladim. Herkese tavsiye ediyorum." ifadesini kullandi.

Bilimin öncülügünde hareket etmek gerektigine vurgu yapan Ercan, asi olmamak için direnenlerinin bir an önce fikirlerini degistirmeleri gerektigini düsündügünü söyledi.

Ögretmen Sahin Deger de Kirklareli'nin güçlü bir saglik altyapisina sahip bir oldugunu belirtti.

Kirklarelililerin asi konusunda gayet bilinçli oldugunu dile getiren Deger, sirasi gelenlerin hemen asi oldugunu ifade etti.

Nüfusa oranla bakildiginda Kirklareli'nin büyük bir basari elde ettigini anlatan Deger söyle devam etti:

"Çok iyi rakamlar bunlar. Daha da yukariya dogru gidecegine inaniyorum. Insallah salgindan ilk kurtulan illerden birisi biz olacagiz. Saglik çalisanlarimiza da bu konuda çok tesekkür ediyoruz. Çok kisa sürede asimizi yaparak saglikli bir sekilde bizi buradan ugurluyorlar.

Kendimi artik çok daha güvende hissediyorum. Virüsten çok korkuyorum çünkü etrafimizda çok ölümler oldu, agir hastalik geçirenler oldu. Ikinci asidan sonra tam bir koruma saglayacagini düsünüyoruz ve kendimizi bir koruma kalkani içerisinde hissediyoruz."

- Edirne'deki asilama basarisi

Edirne'de Vali Ekrem Canalp'in talimatiyla kurulan Asi Çagri Merkezi, kentteki asilama oraninin yükselmesine katki sagladi.

Çagri merkezinde, asi randevusu kaydi olmayan vatandaslar tespit edilip kendilerine ulasildi.

Asi tereddüttü olanlar çagri merkezi araciligiyla sorularinin yanitlarini uzmanlardan aldi. Asiya gelme imkani olmayanlar için bulunduklari alanlarda asilama gerçeklestirildi ya da randevu alamayanlar adina randevular olusturuldu.

Seyyar asi ekipleri de köylerde asilama faaliyetlerini sürdürdü.

Nüfusa oranla asilamada Türkiye geneli orta siralarda yer alan Tekirdag'da da asilama merkezlerinde asilamalar devam ediyor.
Kaynak: AA