Her Bas Agrisi Migren Degil

Algolog (Agri tedavisi uzmani) Dr. Tural Bayramov migreni korku filmlerine benzeterek, bu agrinin kötü bir bas agrisindan çok daha fazlasi oldugunu söyledi. Genellikle migren bas agrisinin baslamak üzere olduguna dair uyari sinyalleri gibi davranan semptomlar da görülebildigini belirten Uzm. Dr. Bayramov, “Aura denilen bu semptomlar tipik olarak bas agrisindan önce olur, 10 ila 60 dakika arasinda sürebilir. Migren yasayan kisilerin yaklasik yüzde 15-20’sinin aurasi vardir ama bu semptomlari geçicidir ve diger hastalik bulgulariyla karistirilmamalidir” dedi.

Her Bas Agrisi Migren Degil
Insanlari etkileyen agrili durumlardan en yaygin olaninin bas agrisi oldugunu belirten Kent Alsancak Tip Merkezi Algoloji Uzmani Dr. Tural Bayramov, ülkemizde nöroloji polikliniklerine basvuran her üç hastadan birinin bas agrisi sikayetiyle basvurdugunu söyledi.

Türkiye’de yapilan bir çalismada nöroloji polikliniklerine basvuran hastalarin toplam üçte ikisinin bas agrisi oldugu ve bunlarin üçte birinin sadece bas agrisi için basvurdugunun belirlendigini belirten Uzm. Dr. Bayramov, “Bu hastalarin en az yüzde 25’i kadarinda siddetli ve ciddi kisitlilik yapan migren oldugu gösterilmistir” diye konustu.



150’den fazla bas agrisi türü var

Primer ve sekonder bas agrilari olarak iki kategoriye ayrilan 150’den fazla bas agrisi türü oldugunu kaydeden Uzm. Dr. Bayramov, migrenin primer bir bas agrisi olup farkli bir tibbi durumdan veya hastaliktan kaynaklanmadigini ifade etti.

Nörolojik bir hastalik olan migrenin, kisiyi günlerce yatakta birakabilecek zayiflatici zonklayici agriya neden olabilecegine dikkat çeken Uzm. Dr. Bayramov, sunlari söyledi: “Migren korku filmi gibidir. Hareket, isik, ses ve diger tetikleyiciler agri, yorgunluk, mide bulantisi, görme bozukluklari, uyusma ve karincalanma, sinirlilik, konusma güçlügü, geçici görme kaybi ve daha pek çok belirtiye neden olabilir. Migren atagi genellikle yaklasik 4 saat sürer. Tedavi edilmezlerse veya tedaviye yanit vermezlerse 72 saatten bir haftaya kadar sürebilirler. Migren tanisi, klinik öykü, hastanin tarafinda bildirilen semptomlara dayanir ve diger nedenler ekarte edilerek belirlenir. Migren çocuklukta baslayabilir veya erken yetiskinlige kadar ortaya çikmayabilir. Kadinlarin migren geçirme ihtimali erkeklerden daha fazladir. Aile öyküsü, migren için en yaygin risk faktörlerinden biridir.”

Aura nedir?

Öte yandan “Aura” denilen, genellikle migren bas agrisinin baslamak üzere olduguna dair uyari sinyalleri gibi davranan bir grup duyusal, motor ve diger semptomlara da açiklik getiren Uzm. Dr. Bayramov, “Bu semptomlar tipik olarak bas agrisindan önce olur. Aura 10 ila 60 dakika arasinda sürebilir. Migren yasayan kisilerin yaklasik yüzde 15 ila 20’sinin aurasi vardir. Aura semptomlari geçicidir” ifadelerini kullandi.

Tedavide girisimsel yöntemler

Migrenin hayati tehdit eden bir beyin hastaligi olmadigini hatirlatan Algolog Bayramov, son dönemlerde kullanilmaya baslanan girisimsel tedaviler konusunda da söyle konustu:

“Migren tedavisi, atak sirasinda semptomlari durdurmayi ve gelecekteki ataklari önlemeyi amaçlar. Agri kesici ve önleyici kategoride birçok ilaç migren tedavisinde kullanilmaktadir. Halk arasinda ‘migren asisi’ olarak ‘anti-CGRP monoklonal antikorlari’ migrenin koruyucu tedavisi için onaylanmistir. Migren tedavisinde minimal invaziv girisimsel yöntemler de son dönemlerde basarili bir sekilde kullanilmaktadir. Bu girisimsel islemler içinde sinir blokajlari, botoks enjeksiyonlari ve sfenopalatine gangliyon blokaji gibi yöntemler profesyonel algoloji uzmanlari tarafindan uygulandiginda komplikasyon oraninin minimuma düsmesine ve basari oraninin yükselmesine neden olmaktadirlar.”
Kaynak: İHA