Siirt'te Saglik Ekipleri Toplumsal Bagisikligi Artirmak Için Gece Gündüz Asi Hizmeti Veriyor

Kovid19 vaka sayisinda en çok artisin yasandigi Siirt'te, Valilik karariyla tüm asi çadirlarinda gece yarisina kadar hizmet verilmeye baslandi Il Saglik Müdürü Dr. Erol Emre Ömür: 'Ilimizin asilamada mavi renge dönüsmesi için bütün bilesenlerle son derece özverili bir sekilde çalismaktayiz'

Siirt'te saglik ekipleri, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi toplumsal bagisikligi artirmak için gece gündüz asilama yapiyor.

Saglik Bakani Fahrettin Koca'nin Twitter hesabindan yaptigi paylasima göre, son bir haftada vaka sayisi en çok artan illerden Siirt, bu hafta 100 binde 748,39 vakayla ilk sirada yer aldi.

En az bir doz asi yaptiranlarin oraninin da en az oldugu illerden biri durumunda bulunan 332 bin 541 nüfuslu Siirt'te, tek doz asi uygulanan kisi sayisi 89 bin 596, ikinci doz asi uygulanan kisi sayisi 37 bin 518 ve üçüncü dozlarla birlikte toplam asi yapilan kisi sayisi 131 bin 155 olarak kayitlara geçti.

Toplumsal bagisikligin artirilmasi için kent genelinde ekiplerin maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine yönelik denetimleri artirildi.

Polis ve jandarma ekipleri ile Vefa Sosyal Destek Gruplarinca vatandaslara maske dagitiliyor.

Valilik tarafindan alinan kararla da ilde 5'i mobil 10 asi çadirinda 08.00 ile 24.00 saatleri arasinda hizmet verilmeye baslandi.

- "Ilimizin asilamada mavi renge dönüsmesi için özverili sekilde çalismaktayiz"

Il Saglik Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, Kizlar Tepesi Parki'nda gece yarisina kadar hizmet veren asi çadirini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Ömür, AA muhabirine, Siirt'in, vaka artisinin en fazla, asilama oraninin ise en düsük oldugu illerden biri durumunda bulundugunu söyledi.

Bu nedenle Vali Osman Hacibektasoglu öncülügünde çesitli stratejiler belirlediklerini ifade eden Ömür, vatandaslarin Aile Sagligi Merkezi, Toplum Sagligi Merkezi ve hastanelere yöneliminin az olmasi nedeniyle sahaya çiktiklarini belirtti.

Ömür, "Bütün ilimizi köy köy taradik, sivil toplum kuruluslariyla, muhtarlarla, kanaat önderleriyle Sayin Valimizin baskanliginda çesitli toplantilar yaptik. Asi oranlarimizda nispeten daha iyi duruma geldigimizi söyleyebilirim." dedi.

Kent merkezinde asi çadirlarinin kuruldugunu dile getiren Ömür, daha önce belirli saatlerde hizmet veren bu çadirlarin gece yarisina kadar asilama hizmeti vermeye basladigini kaydetti.

Vatandaslarin asiya ilgi gösterdigini belirten Ömür, "Mobil ekibimiz de her aksam bir mahallede çalismalarini sürdürüyor. Baslardaki direnç vatandaslarimizda kirilmaya basladi. Bu konuda da vatandaslarimiza tesekkür ediyorum. Hakikaten duyarlilik göstermeye basladilar." diye konustu.

Gündüz saatlerinde çalisan vatandaslarin mesai sonrasi asi olabildigine isaret eden Ömür, "Ilimizin asilamada mavi renge dönüsmesi için bütün bilesenlerle son derece özverili bir sekilde çalismaktayiz." ifadesini kullandi.

- "Kovid-19 hastalarinin evlerde ziyaret edildigini duyuyoruz"

Ömür, sunlari kaydetti:

"Bugün itibariyla yogun bakim servislerimiz maalesef dolu diyebilirim. Yogun bakimdaki hastalarin yüzde 90'i asi yaptirmamis. Yani yogun bakimdaki her 10 hastadan 9'u maalesef asisini yaptirmamis. Servislerde ise bu oran yüzde 70-75'lerde. Bu da gösteriyor ki asi, hem servislere gelmeyi hem yogun bakimda yatmayi hem de ölümleri ciddi oranda azaltiyor."

Kovid-19 hastalarinin evlerde ziyaret edildiklerini duyduklarini söyleyen Ömür, "Bunlar bizi son derece üzmekte. Hastanede bile buna yeltenenler var. Kesinlikle ziyaret saatlerini, ziyaretleri kaldirdik. Bu tür ziyaretlere izin vermeyecegiz. Lütfen vatandaslarimiz bu konuda hassasiyet göstersinler, bizlere zorluk çikarmasinlar. Her türlü hasta ziyaretini en azindan normallesme gelene kadar lütfen askiya alalim." dedi.

Kalabaliklari azaltmanin önemli oldugunu vurgulayan Ömür, bazi ailelerin taziye ziyaretlerini kaldirdigini ve bu sekilde bulasin da önüne geçildigini bildirdi.

Asi yaptiran vatandaslardan Nihat Ekinci de kentte asilama oraninin artirilmasi için bütün imkanlarin seferber edildigini söyledi.

Ekinci, "Sag olsun Valiligimiz, Il Saglik Müdürlügümüz bu konuyla alakali her yerde çalismasini artirarak devam ediyor. Sehrimizin degisik bölgelerinde çadirlar kurularak halkin ayagina asi hizmeti götürülüyor. Bu salgini hep birlikte çok rahat yenebiliriz. En güçlü silahimiz olan asiyi ihmal etmememiz lazim." dedi.

Kaynak: AA