En Fazla Vaka Artisi Yasanan Siirt'te Asi Çadirlari Gece Yarisina Kadar Hizmet Verecek

Vali Osman Hacibektasoglu: 'Asi sayisinda da ciddi bir ivme yakaladik. Bugün itibariyla 3 binin üzerine çiktik. Günlük 5 binin üzerine hatta 10 bini zorlayacak sekilde asimizi yapacagiz. Okullarin açilmasindan önce birinci ve ikinci dozda yüzde 75'i yakalayacagiz'

FECRI BARLIK/MEHMET NIYAZI DENIZ - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayisinda en çok artisin yasandigi Siirt'te, tüm asi çadirlari gece yarisina kadar hizmet verecek.

Saglik Bakani Fahrettin Koca'nin Twitter hesabindan yaptigi paylasima göre, son bir haftada vaka sayisi en çok artan illerden Siirt, bu hafta 100 binde 748,39 vaka ile ilk sirada yer aldi.

En az bir doz asi yapilanlarin oraninin da en az oldugu illerden, nüfusu 332 bin 541 olan Siirt'te, 1. doz asi uygulanan kisi sayisi 87 bin 224, ikinci doz asi uygulanan sayisi 35 bin 651, 3. dozlarla birlikte toplam asi yapilan kisi sayisi da 126 bin 646 olarak kayitla geçti.

- "Tüm çadirlarda gece yarisina kadar asi yapilacak"

Siirt Valiligi, ilde asilama oranini artirmak ve vaka sayisini azaltmak için düzenledigi "pandemi" konulu toplantida yeni tedbirleri görüstü.

Toplantida, ilde 5'i mobil 10 asi çadirinda 14.00-19.00, 17.00-21.00, 20.00-23.00 saatleri arasinda verilen hizmet süresi 08.00-24.00 olarak degistirildi.

Vali Osman Hacibektasoglu, toplantinin ardindan AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte son günlerde günlük 1500 civarindaki testten yaklasik 500'ünün pozitif çiktigini söyledi.

Kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabinin 1 Temmuz'da baslamasiyla vaka sayilarinda artis yasandigini ifade eden Hacibektasoglu, bu ay tedbirleri sikilastirmaya basladiklarini belirtti.

Hacibektasoglu, vaka sayilarinda ciddi bir artis olduguna, bugün itibariyla temmuz ayinda günlük vaka ortalamasinin 250'lere ulastigina isaret ederek, son bir haftada da günlük vaka sayisinin 400 ile 500 arasinda degistigini gördüklerini aktardi.

Vaka sayisinda artis yasanacagini öngördüklerini, bu nedenle Kurban Bayrami tatilinde de tedbirleri siklastirdiklarini ve asilama çalismalarini sürdürdüklerini anlatan Hacibektasoglu, delta varyantinin hizla yayilmasiyla vaka sayisinda artis meydana geldigini kaydetti.

- "Günlük 10 bini zorlayacak sekilde asimizi yapacagiz"

"Burada en önemli kozumuz, salgina karsi bireysel tedbirlerin kati ve çok yaygin bir sekilde alinmasi, uygulanmasi ve denetlenmesi." diyen Hacibektasoglu, maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin hiçbir zaman elden birakilmamasi gerektigini bildirdi.

Su anda 125 bin civarinda asi yapildigini belirten Hacibektasoglu, "Randevusuz asi imkaninin gelmesiyle insanlarimiz çok teveccüh gösteriyorlar. Tabi kirsaldaki, köylerdeki insanlarimiza, kenar mahallelere ulasmamiz lazim. Dolayisiyla asi sayisinda da ciddi bir ivme yakaladik. Bugün itibariyla 3 binin üzerine çiktik. Günlük 5 binin üzerine hatta 10 bini zorlayacak sekilde asimizi yapacagiz." diye konustu.

- "Okullarin açilmasindan önce birinci ve ikinci dozda yüzde 75'i yakalayacagiz"

"Okullarin açilmasindan önce birinci ve ikinci dozda yüzde 75'i yakalayacagiz. Bütün planlarimizi buna göre yaptik. Bu sayede toplumsal bagisiklik oranini yakalayacagiz." ifadelerini kullanan Hacibektasoglu, il genelinde 5 binin üzerinde vaka oldugunu söyledi.

Hacibektasoglu, hastanelerde yatan 164 hasta oldugunu, filyasyon çalismalarina agirlik verdiklerini, karantina sartlarina uymayip, sokakta olanlarin tahsis edilen yerlere yerlestirildigini aktararak, "Cezai tedbirler de uygulaniyor. Bu sekilde denetimlerimizi artirarak, bireysel tedbirlere uyarak mutlaka asimizi olacak ve bu süreci atlatacagiz." seklinde konustu.

Siirt'in mart ayinda Türkiye'de 100 binde en düsük vaka kaydedilen il oldugunu belirten Hacibektasoglu, bugün ise vaka sayisinin 100 binde 740'larin üzerine çiktigini kaydetti.

Hacibektasoglu, bunu bir an önce stabil hale getirip daha sonra da hizli sekilde düsüsü saglamanin büyük önem arz ettigini anlatarak, söyle konustu:

"57 asi odasi ve 10 mobil asi ekibi, il genelinde hizmet veriyor. Bunlar artik saat 08.00'den 24.00'e kadar hizmet verecekler. Tüm süreçler gözden geçirildi. Bunlarin sayisini artirmaya çalisacagiz. Hasta yükünden, hastanenin çalisma düzeni ve personele kadar tüm süreçleri her ay gözden geçiriyoruz. Son durumla ilgili de tekrar çalismalarimizi yaptik. Tedbirler alinacak. Dügün ve taziyelerde gerekli denetimler yapiliyor. Maske, mesafe, temizlik ve diger kurallara uymayanlara ceza kesiliyor."

Hacibektasoglu, mahalle ve köy muhtarlariyla görüstüklerini ve asi olmak isteyenlere ulasim hizmeti sunduklarini ifade ederek, il genelinde mobil ekiplerin bütün köyleri dolastiklarini, bu çalismalari sürdüreceklerini, ev, apartman, yerlesim yeri bazinda ihtiyaç oldugunda karantina tedbirini de uyguladiklarini aktardi.

- "Sag olsun devletimiz yanimizda"

Vatandaslardan Aydin Yildiz, Istanbul'dan geldigini ve memleketinde asi olmayi tercih ettigini söyledi.

Vaka sayisinin artmasinin insanlari asiya yönlendirdigini dile getiren Yildiz, "Vakalar yükselince vatandas artik asi oluyor. Herkes asisini olsun. Saglik her seyin basinda gelir." dedi.

Tekin Eren de 2. doz asisini yaptirdigini, kendisini daha güvende hissettigini belirtti. Kentte birçok noktada asi uygulama noktasinin bulunduguna dikkati çeken Eren, "Vatandasin çok daha duyarli olmasini istiyorum. Asi olmalarini istiyorum. Asi imkani var, her yere mobil çadir kurmuslar. Sag olsun devletimiz yanimizda." seklinde konustu.

Kaynak: AA