Sierra Leone'de Idamin Kaldirilmasina Meclisten Onay

Sierra Leone’de idam cezasinin kaldirilmasi için meclise sunulan tasari oybirligi ile kabul edildi.

Bati Afrika ülkesi Sierra Leone’de idam cezasinin kaldirilmasina yönelik bir adim daha atildi. Hükümetin ülkede idam cezasini kaldirmak için meclise sundugu tasari oybirligi ile kabul edildi. Meclisin onayindan geçen tasarinin önümüzdeki günlerde Sierra Leone Devlet Baskani Julius Maada Bio tarafindan onaylanmasi bekleniyor. Bio’nun onayinin ardindan Sierre Leone idam cezasini kaldiran 23’üncü Afrika ülkesi olacak.

Söz konusu tasari kapsaminda hakimlere, hüküm giyen kisinin cinsel siddet magduru oldugu durumlarda ek takdir yetkisi de verilirken, sivil toplum kuruluslari söz konusu gelismeyi memnuniyetle karsiladi. Sivil toplum kurulusu Advocaid’den Rhiannon Davis, “Tam olarak istedigimiz sey buydu. Bu tasari, özellikle cinsel veya toplumsal cinsiyete dayali siddete maruz kalmis kisilerin yer aldigi davalarda hakimlerin kanunu yorumlamalarina ve hüküm vermelerine izin veriyor. Tasarinin yürürlüge girmesi halinde su anda ölüm hücresinde bulunan kisilerin durumunun ne olacagini da netlestirmemiz gerekiyor" dedi.

Sierra Leone’de son idam cezasi 11 yillik iç savas sirasinda 23 askerin kursuna dizilerek infaz edildigi 1998’de gerçeklestirilmis olsa da idam cezalari verilmeye devam edildi. Haziran 2020 itibariyle son 3 yönetimin idam cezasini kaldirmaya yönelik taahhütlerine ragmen, 99 kisi agirlastirilmis hirsizliktan cinayete kadar çesitli suçlardan idam cezasina çarptirildi.
Kaynak: İHA