Ruanda Ve Togo'nun Pegasus Casus Yazilimi Kullandigi Iddiasi

Togo ve Ruanda hükümetlerinin, Israil merkezli "NSO Group" adli sirketin ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilim araciligiyla muhalifleri dinledigi iddia edildi.

Fransiz Le Monde gazetesinin internet sitesindeki haberde, Togo'dan 300'den fazla numaranin casus yazilim Pegasus tarafindan dinlendigi belirtildi.

Togo'nun, Afrika kitasinda Israil hükümetine en yakin ülkelerden biri olduguna dikkat çekilen haberde, Togolu muhalif, gazeteci ve akvitistlerden olusan 300'den fazla kisinin bu yazilim tarafindan takibe alindigi kaydedildi.

Öte yandan Belçika'da yayin yapan Le Soir gazetesinin internet sitesindeki haberde, Ruanda'nin da muhalifleri ayni yazilim araciligiyla dinledigi iddia edildi.

Haberde, "Hotel Ruanda" filminin ilham kaynagi ve Ruanda Devlet Baskani Paul Kagame'ye muhalif isimlerin basinda gelen Paul Rusesabagina'nin Belçika'da yasayan kizi Carine Kanimba'nin da casus yazilim kurbani oldugu öne sürüldü.

Kanimba, gazeteye verdigi mülakatta, Ruanda hükümetini kendisi üzerinden babasina komplo kurmakla suçladi.

Fransiz basinindaki bazi haberlerde de Ruanda'nin, eski Uganda Basbakani Ruhakana Rugunda, Burundi Basbakani Alain-Guillaume Bunyoni'nin de aralarinda oldugu bazi yabanci siyasetçileri de dinledigi iddiasinda bulunuldu.

Iddialarin ardindan Ruanda Disisleri Bakanligi suçlamalari reddederek, Ruanda'nin böyle bir yazilim kullanmadigini ve Kanimba'nin ifadelerinin gerçegi yansitmadigini açikladi.

- Pegasus casus yazilimi

Uluslararasi Af Örgütü ve uluslararasi gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories is birliginde ve 17 medya kurulusunca yürütülen arastirmada, Israil merkezli NSO Group'a ait casus yazilim Pegasus'un, küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi iddia edilmisti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Group'un müsterisi oldugu ve casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunulmustu.

Iddiaya göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasi, bu casus yazilim tarafindan izlemeye alindi.

NSO Group ise hakkindaki tüm suçlamalari reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardimci olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdigini" ileri sürüyor.

Sosyal iletisim agi WhatsApp da NSO Group hakkinda, sirketin mesajlasma hizmetini genis kapsamli casusluk için kullandigini, 20 ülkede aralarinda 100 gazeteci ve insan haklari aktivistlerinin de bulundugu 1400'den fazla kisiyi izledigini öne sürerek, dava açmisti.

Bir cep telefonunu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Kaynak: AA