KKTC Disislerinden 'BMGK'nin Rum Tarafinin Mesnetsiz Iddialarina Dayanarak Açiklama Yapmasi Üzücüdür' Açiklamasi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, "Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kapali Maras'in 'tekrar iskana açilmasina' iliskin Rum tarafinin mesnetsiz iddialarina dayanarak açiklama yapmasi üzücüdür." açiklamasinda bulundu.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, BGMK Dönem Baskanligi'nin Kapali Maras'a iliskin maddi hatalar da içeren bir açiklama yaptigi belirtildi.

Açiklamada su ifadelere yer verildi:

"KKTC, topraklarinin bir parçasi olan Kapali Maras'ta ezber bozan, yapici adimlar atmaktadir. Kamu alanlarinin kullanilmaya baslanmasinin yani sira KKTC Bakanlar Kurulu, Kapali Maras'in bir bölümünün askeri statüden çikarilmasi karari almistir. Sayin Cumhurbaskanimizin da sarih bir sekilde açikladiklari üzere, alinan karar, uluslararasi hukuka uygun oldugu gibi, mülk sahiplerinin haklarini da garanti altina almaktadir."

KKTC Bakanlar Kurulunun askeri statüden çikardigi bölgenin tekrar açilmasina matuf bir kararin istihsal edilmedigi belirtilen açiklamada, "BMGK'nin, Kapali Maras'in 'tekrar iskana açilmasina' iliskin Rum tarafinin mesnetsiz iddialarina dayanarak açiklama yapmasi üzücüdür. Kapali Maras'a yönelik kararlarimizin, Rum halki arasinda da memnuniyet yaratmasina karsin mülk sahiplerinin haklarini korumaya matuf açilimimiza BMGK’nin olumsuz tepki göstermesi talihsizdir." degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, basta Annan Plani olmak üzere "iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu" amaçlayan müzakere süreçlerinin, Rum tarafinin retçi tutumu nedeniyle defaten akamete ugradiginin hafizalarda yerinin korundugu vurgulanarak federal çözüm modelini öngören ve yaklasik 50 yil sonuçsuz kalan müzakerelerin tüketildigi ve geçmiste kaldiginin inkar edilemeyeceginin alti çizildi.

- "Kibris halki' ifadesi de Ada'daki gerçekleri yansitmamaktadir"

Kibris Türk tarafinin, Kibris Rum tarafiyla is birligine dayali, sürdürülebilir ve kalici bir anlasmayi arzu ettiginin alti çizilen açiklamada sunlar kaydedildi:

"Sürdürülebilir, kalici bir anlasma ancak ve ancak müktesep hakkimiz olan egemen esitligin ve esit uluslararasi statünün tesciliyle mümkündür. Tüketilen bir çözüm modelini taraflara dayatmaya çalismak yerine BMGK’nin, Ada’da galebe çalan olgulari dikkate alan bir yaklasim sergilemesi yerinde olacaktir.

BMGK Baskanligi açiklamasinda yer alan 'Kibris halki' ifadesi de Ada'daki gerçekleri yansitmamaktadir. Ada'da tek bir halk degil Kibris Türk ve Kibris Rum olmak üzere iki ayri halk bulunmaktadir. BMGK'nin bu olguyu da açiklama ve kararlarinda dikkate almasini bekliyoruz."

Açiklamada, Cumhurbaskani Ersin Tatar'in Cenevre'de düzenlenen 5+BM gayriresmi toplantisinda yaptigi önerileri çerçevesinde, Kibris Türk tarafinin, sürdürülebilir ve kalici bir anlasmaya varilmasi çabalarina olumlu katki yapmaya devam edecegine dikkat çekildi.

Kaynak: AA