Hatay'da Meclis Kültür Ve Sanat Merkezi Ile Antakya Konagi Hizmete Açildi

Hatay Valiligince kamulastirilarak restorasyonu tamamlanan Meclis Kültür ve Sanat Merkezi ile Antakya Konagi, Hatay'in ana vatana katilisinin 82'nci yil dönümünde düzenlenen "Kirik Asirlik Türk Yurdu" programiyla hizmete açildi.

Vali Rahmi Dogan, programda yaptigi konusmada, basta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kuvayimilliye ruhuyla hareket eden Tayfur Sökmen ve silah arkadaslarini rahmet ve minnetle yad ettigini söyledi.

Hizmete alinan binanin içerisindeki salonda, 82 yil önce Hatay'in ana vatana katilma kararinin alindigini hatirlatan Dogan söyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ömrünün son deminde Hatay meselesiyle ugrasmis, hasta haline ragmen burayi ihmal etmemis. Bugün bu sartlardan, o günkü alinan kararin ne kadar stratejik oldugunu görüyorsunuz. Hemen yani basimizda Suriye'de meydana gelen olaylari iyi analiz ettigimizde, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve arkadaslarinin almis oldugu bu kararin ne kadar önemli, ehemmiyetli oldugu asikar. Suriye'de birileri yeni devlet, devletçikler kurma gayreti içerisindeyken Hatay adeta Akdeniz'e çekilen bir sur, bir set gibi onlarin önünü kesivermis. Biz bugün onlarin torunlari olarak sükranlarimizi ifade ediyoruz."

Dogan, Hatay Devleti döneminde meclis binasi olarak kullanilan binanin, Hatay'in ana vatana katilmasindan sonra farkli amaçlarda kullanildigini anlatti.

Yapilan restorasyonla tarihi meclis binasinin artik kültür ve sanat merkezi olarak halka hizmet edeceginin altini çizen Dogan sunlari kaydetti:

"Türkiye'ye katilma karari alindiktan sonra farkli amaçlar için kullanilmis, künefeciden köftecisine, sinema salonlarindan farkli faaliyetlerin icra edildigi bir mekan haline gelmis. Göreve basladigimiz ilk aylarda sayin milletvekillerimizle oturduk istisare ettik, birlikte bir karar aldik, artik bu binanin bu halinin Hatay'a yakismadigini ve bunun bu halden kurtulmasi gerektigini birlikte ifade ettik ve bir adim attik. Ilk önce kamulastirmayla basladik sonra restorasyonla devam ettik. Su an içerisinde bulundugumuz bu 450 kisilik salon özgün halinde restore edildi, üst katta yine çocuklarimizin, evlatlarimizin kullanabilecegi 3 bin kitap barindiran bir kütüphane yaptik. Yine yan taraftaki müstemilatlarla birlikte burada aslinda bir hayat alani olusturmaya çalistik. Sayin Cumhurbaskanimiz Hatay'a tesrif ettiginde bu binalarin açilisini da yapmisti biz bugün burada ilk faaliyeti icra ederek bu binalarin kullanimini halka açmis oluyoruz."

Daha sonra Hatay'in ana vatana katilis süreci ile ilgili gösteri sahnelendi.

Öte yandan, Hatay Devleti döneminde meclis binasi olarak kullanilan ve Hatay Valiligince geçen sene baslatilan restorasyonun tamamlanmasiyla Meclis Kültür ve Sanat Merkezine dönüstürülen bina ile Antakya Konagi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 25 Haziran'da açilmisti.

Kaynak: AA