BM Açiklamasi Suriye'nin Kuzeybatisinda Artan Siddet Olaylarindan Büyük Endise Duyuyoruz

BIRLESMIS MILLETLER – Birlesmis Milletlerin (BM), Suriye'nin kuzeybatisinda artan siddet olaylarindan büyük endise duydugu belirtildi.

Genel Sekreter Sözcü Yardimcisi Farhan Haq, BM merkezindeki günlük basin toplantisinda, Suriye'nin kuzeybatisindaki duruma iliskin "Devam eden çatismalar son haftalarda aralarinda çok sayida kadin ve çocugun da bulundugu düzinelerce sivilin ölümüne ve yaralanmasina neden oldu." dedi.

Haq, BM olarak bölgede siddet olaylarinin artmasindan büyük endise duyduklarini belirterek, taraflara uluslararasi insani hukuka göre sivillere zarar vermekten kaçinmak için tüm önlemleri almalari çagrisinda bulundu.

Suriye'de Bessar Esed rejimi ve Iran destekli terörist gruplarin, dün Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi sinirlari içinde bulunan Iblin köyüne saldirisinda birisi kadin, 3'ü çocuk 7 sivil hayatini kaybetmis, 3 sivil de yaralanmisti.

Öte yandan, muhaliflere ait kaynaklar, Rusya'nin savas uçaklarinin Idlib'in güneyindeki Bara, Ihsim ve Mirayan köylerine hava saldirisi düzenledigini açiklamisti.

- Idlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Iran arasinda 4-5 Mayis 2017'de gerçeklestirilen Astana toplantisinda, Idlib ve komsu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazi bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baskent Sam'daki Dogu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginligi azaltma bölgesi" olusturuldu. Ancak rejim ve Iran destekli teröristler, Rusya'nin hava destegiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Idlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateskesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardi.

Rusya ve rejim güçleri, Mayis 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara basladi ve Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi içinde çok sayida büyük yerlesimi ele geçirdi.

Kaynak: AA