AIHM, Fransa'yi Aileleri Çocuklariyla Gözalti Merkezlerinde Tuttugu Için 8'Inci Kez Suçlu Buldu

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), Fransa’yi 2012’den bu yana aileleri çocuklariyla gözalti merkezine yerlestirdigi için 8'inci kez mahkum etti.

AIHM tarafindan yayimlanan kararda, Kasim 2018’de Loir-et-Cher Valiliginin Italya’ya sinir disi edecegi Mali asilli anne M.D. ve kizi A.D’yi gözalti merkezine yerlestirdigi, anne ve bebegini burada çocuklar için uygun olmayan kötü kosullarda 11 gün tuttugu belirtildi.

Kararda, anne ve kizinin Fransa’ya karsi açtigi davada, Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin "insanlik disi ve asagilayici muameleyi" yasaklayan 3. maddesine dayanarak Fransa'nin mahkum edildigi kaydedildi.

Davaya dahil olan mültecilere destek çalismalari yürüten Cimade Derneginin aktardigi gözalti merkezi kosullarinin, bir bebegin ve annesinin tutulmasina uygun olmadigi vurgulanan kararda, bu kosullarin anne üzerinde zararli etkisinin oldugu ifadesi kullanildi. Kararda, "Fransiz yetkililer, 4 aylik bir bebegi, sözlesmenin 3. maddesinin öngördügü zorluk esigini asan bir muameleye tabi tuttu." denildi.

- Fransa, davacilara tazminat ödeyecek

Bir anne ve 4 aylik bebegi arasindaki kopmaz baglar göz önünde bulunduruldugunda, Fransa’nin M.D. ve A.D’yi özgürlüklerinden insanlik disi sekilde mahrum ettigi belirtilen kararda, Fransa’nin davacilara 10 bin avro manevi tazminat, 6 bin 780 avro masraf ödemesi gerektigine hükmedildi.

Cimade Derneginden yapilan açiklamada, bu mahkumiyetin öngörülebilir oldugu, 2012’den bu yana AIHM’nin "çocuklari aileleriyle gözalti merkezine koymak insanlik disi ve asagilayici muamele teskil ettigi" yönünde kararlar aldigi, 2020’de bu eylemi "bariz bir insanlik yoksunlugu" olarak tanimladigi aktarildi.

Fransa’nin bu suçtan 2012’den bu yana 8'inci kez mahkum edildigi bilgisi paylasilan açiklamada, ülkenin bir an önce çocuklarin gözalti merkezlerinde kilitli kapilar ardina konulmasini yasaklayan yasal düzenleme yapmasi gerektigi kaydedildi.

Kaynak: AA